foto:fkpartizan
in , ,

Novo saopštenje Partizana: Ne dugujemo 25 miliona evra

foto:fkpartizan
foto:fkpartizan

Opasno su se naljutili u Partizanu, pa su čak rešili da idu i na sud. Crno-beli su izdali novo saopštenje u kojem oštro sosuđuju pojedine današnje medije, koji su objavili kako klub iz Humske na ime poreza duguje 25 miliona evra.

– Poštovani navijači Partizana, ljubitelji fudbala u Srbiji, institucije jednog društva čuvaju se i brane radom i zalaganjem ljudi koji se u njima nalaze. Srbija ima nekoliko sportskih institucija i rezultati koje one postižu pokazatelj su očuvanja njihovog ugleda.

U senzacionalističkom članku objavljena je neistina da FK „Partizan“ duguje 25 miliona evra, pozivajući se navodno na izveštaj o poslovanju za 2012. godinu objavljen od strane Agencije za privredne registre. Ne znamo struku i obrazovanje autora članka, ali su svakako mogli da se konsultuju sa ekspertima ako im objavljeni izveštaj nije bio jasan.

Pogotovo su mogli i morali pre sačinjavanja članka da se konsultuju sa „optuženim“, to jest FK „Partizan“ i dobiju sva potrebna objašnjenja. Međutim, opredelili su se za metod osude bez dokaza, činjenica i suđenja, metod linča, obmane i prevare.

loading...

Tako su recimo cenjeni autori objavili da je FK „Partizan“ dugovao za porez 1,2 milijarde dinara. Zaboravili su da je naziv konta iz koga su utvrdili taj podatak „Obaveze po osnovu poreza, ostalih javnih prihoda i pasivna vremenska razgraničenja“ i da je na tom kontu evidentiran i prihod FK „Partizan“ u iznosu od 792.849.000 dinara.

Tačan iznos poreskog duga na dan 31.12.2012. godine iznosio je, bez kamata, približno 460.000.000,- dinara, što je bilo lako utvrditi iz izveštaja na koji se autori pozivaju, a takođe i u poreskoj upravi Republike Srbije. Napominjemo da taj dug miruje na osnovu Zakona i da FK „Partizan“ u toku 2013. godine redovno izmiruje sve poreske obaveze.

Da su se umesto sabiranjem „baba i žaba“ bavili dobronamernom stručnom analizom, uz savesno prikupljanje činjenica, autori članka su mogli da izračunaju da je negativna razlika između obrtne imovine kluba i kratkoročnih obaveza iznosila približno 800 miliona dinara, odnosno višestruko manje od bombasto objavljenih 25 miliona evra.

Naravno, radilo se o preseku na poslednji dan prethodne godine, pri čemu treba uzeti u obzir i dospeće pojedinih obaveza, buduće prihode i sl. Poslovanjem u toku 2013. godine FK „Partizan“ je negativnu razliku prepolovio, izmirujući pri tome novonastale obaveze.

Da se ne radi o nepoznavanju računovodstvene profesije, već o zloj nameri, pokazuje tabela prihoda od transfera objavljena uz članak, u kojoj su ti prihodi „slučajno“ uvećani, neki dvostruko.

Tako je navedeno da je obeštećenje za igrača Stefana Savića umesto tačnih 7 miliona evra iznosilo 12 miliona evra, za Lazara Markovića umesto tačnih 6,25 miliona evra 10 miliona evra, za Adema Ljajića umesto tačnih 5,5 miliona evra 6,8 miliona evra.“ navodi se u saopštenju crno – belih.

Diskusija

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Učitavanje

0

Mlađan u Radničkom

Stojanović: Bez prava na kiks (VIDEO)