0
Domaći fudbal

Čović: Koliko vredi ime Crvene zvezde?

Objavljeno: 11.07.13 u 17:11

FK CRVENA ZVEZDA-RADNA ZAJEDNICA-PRESS CONFERENCE

Prvi čovek košarkaškog kluba Crvena zvezda i potpredsednik istoimenog fudbalskog kluba Nebojša Čović kazao je danas da su crveno-beli, ali i Partizan, nacionalna dobra Srbije i da nije realno pričati o njihovoj privatizaciji.

“Priča o privatizaciji nije realna. Šta privatizujemo kada nismo ni popisali imovinu? Koliko vredi ime Crvene zvezde, jel može to neko da kaže. Šta je naša imovina? FK Crvena zvezda ima stadion. Ne mislim da su Partizan I Zvezda društvena svojina, već nacionalno dobro. To su činjenice”, kazao je Čović na panel diskusiji o finansiranju srpskih klubova u Palati Srbije.

On je naveo da je velika odgovornost i na državi.

“Vlada je morala da donese odluku koji su klubovi od nacionalnog interesa, u zakonskom roku od 30 dana, a ti rokovi su prekršeni. Da li je postojao strah da će sva dugodanja morati da plati za Zvezdu i Partizan. Tu je još I Vojvodina, to je istina, odnosno naša prošlost od 1945. godine na ovamo”, objasnio je Čović.

Prvi čovek košarkaša Zvezde naveo je i da nije normalno da se ne zna da li će beogradski večiti imati gde da igraju Evroligu u decembru.

“Da li moguće da Partizan i Zvezda neće moći da igraju Evroligu u decembru ni u Pioniru, ni u Areni. Da li je Arena sportski objekat ili koncertno estradni objekat. Nemam ništa protiv da se komercijalno stavlja u funkciju, ali tek kada zadovolji sportske potrebe”, naveo je on.

On je istakao i da je godišnji budžet za sport u Srbiji veoma mali.

“Nije ništa 0,38 posto za sport u Srbiji , to je negde oko 40 miliona. SD Crvena zvezda sa 25 klubova, isključići jedan, fudbal, je zatvorilo svoje finansiranje sa 10 miliona evra za godinu dana. Tu su košarka, rukomet, vaterpolo… Uz fudbal, to je još 10 miliona evra. Ukupno 20 miliona nam je potrebno, Partizan je takođe. tu negde”, izjavio je Čović.

Čović je naveo i da nije realno da su od 132 sportske grane u Srbiji 103 su prioritet

“Sredstva mogu da se obezbde, ma koliko bilo teško, i da se stave pod kontrolu ministarstva, ali pod jasnim kriterijumima. Ako država nekome pomaže, moramo da damo transparentno finansirenja. Ako prodajete igrače, sve pare moraju da vam stignu na račun kluba”, poručio je Čović.

On je dodao da [postoji i problem infrastrukture sportskih objekata

“Naši fudbalski stadioni su iz vremena sredine 20. veka, kada su živeli samo za vreme utakmica. Sada moraju da žive 24 sata da bi imali komercijalnu funkciju”, rekao je Čović.

Prema njegovim rečima, sva preduzeća, pa I javna, mogu da finansiraju sport jer imaju element društvene odgovornosti.

hotsport.rs/tanjug

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter