0
Košarka

Prvih 12 godina je najteže: Pukla petarda

Objavljeno: 18.06.13 u 10:29

gurke i kosta

Prvo košarkaško prvenstvo samostalne Srbije ponovo je pripalo košarkašima Partizana. Rukovodstvo lige odlučilo je da najbolji srpski timovi budu podeljeni u dve grupe i da prvi deo igraju svi klubovi koji su izborili mesto u njoj, osim učesnika Jadranske lige, dok u drugom delu, odnosno takozvanoj Superligi, nastupaju najboljeplasirani timovi iz ovog dela i učesnici u regionalnom takmičenju.

I u takvom rasporedu crno-beli su pokazali da su najbolji tim u zemlji. Evroliga je ponovo završena već u prvom krugu takmičenja, nacionalni kup i Jadranska liga su ostali nedostižni, ali prvenstvo je osvojeno dominantno.

Klub je pojačao iskusni Nikola Lončar, koji je brzo napustio crno-bele, ali je u ekipu stigao Nikola Peković, momak koji će u narednim godinama postati jedan od najjačih centara Evrope, a kasnije ostvariti i značajnu NBA karijeru.

Najveći konkurent u borbi za titulu bila im je Crvena zvezda, koja je u tom trenutku bila možda i najjača u poslednjih nekoliko godina. U timu s Malog kalemegdana je igrao Milan Gurović, a pored njega Goran Jeretin, Stiven Marković, Leri O’Benon, Pero Antić i mnogo drugi, dok ih je s klupe predvodio iskusni Dušan Šakota.

Zvezda je te godine osvojila nacionalni kup, ali je titula i dalje misaona imenica za crveno-bele. Partizan ih je u finalu počistio rezultatom 3:0. Međutiom, ova finalna serija upamćena je po velikim incidentima koji su se dogodili na drugom meču u Pioniru.

Tada je došlo do velike tuče navijača Crvene zvezde i policije, budući da su delije ubacivale petarde, kese s urinom i druge predmete na teren, a tom prilikom je popustila zaštitna ograda na tom delu tribina i bilo je mnogo povređenih. U jednom trenutku pronela se vest da je čak bilo i nastradalih, ali se to na svu sreću, kasnije ispostavilo kao pogrešna informacija.

Meč je prekinut pri rezultatu 63:56 za crno-bele, pa je tako Partizan titulu osvojio u trećoj utakmici bez prisustva publike i svi se nadamo da se takav scenario više nikada neće ponoviti. Incidenata i tuča je bilo i kasnijih godina, ali nikada dodela pehara nije urpiličena bez prisustva publike.

Ekipa: Tripković,Bogdanović, Perović, Šuput, Stefanović, Borovnjak, Bakić, Veličković, Milojević, Peković, Smiljanić, Božić, Kamings, Lončar, Braun, Edvards. Trener: Duško Vujošević.

Sutra: 2007. godina Drobnjakova trojka iz auta

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter