0
Domaći fudbal

FOTO: STARSPORT

Blater došao da lobira za Kosovo, Karadžić i dalje odoleva

Objavljeno: 12.06.13 u 15:32
FOTO: STARSPORT
FOTO: STARSPORT

Predsednik Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) Jozef Sep Blater rekao je danas da je zamolio premijera Srbije Ivicu Dačića i čelne ljude Fudbalskog saveza Srbije (FSS) da pomognu u pronalaženju solidarnog rešenja kako bi se deci sa Kosova i Metohije omogućilo da igraju fudbal.

„U razgovoru sa vašim premijerom zamolio sam ga da nam pomognu u pronalaženju jednog solidarnog rešenja sa vašim susedima sa Kosova, kako bismo omogućili tamošnjim mladim ljudima da igraju fudbal. Takav osetljiv problem ne može da se reši preko noći, mora korak po korak, ali postoje neke naznake koje daju nadu za budućnost“ – rekao je Blater na konferenciji za medije u Sportskom centru FSS u Staroj Pazovi, a prenosi Tanjug.

On je dodao da postoji plan, da je kraj oktobra vremenski rok i da će tada biti poznati detalji.

„U međuvremenu, u septembru ćemo imati sastanak sa gospodinom predsednikom FSS Tomislavom Karadžićem i njegovim nekadašnjim prijateljom sa Kosova iz fudbala (Fadilj Vokri, predsednik kosovskog saveza, prim. aut), gde ćemo razgovarati o zajedničkim stvarima. Zahvaljujući vašim premijeru upućena je pozitivna nota i nadam se da ćemo uspeti da napravimo pomak sa konceptom solidarnosti fudbala. Ovo je proces za koji je potrebno malo strpljenja, ali biće dosta poverenja i samopouzdanja“ – naglasio je Blater.

Prema njegovim rečima, fudbal nije samo igra, nego dotiče sve aspekte naših života, sportske, kulturne i političke.

„Sport ima svoju političku dimenziju i na našem nedavnom kongresu na Mauricijusu doneli smo zaključke o rasizmu, dopingu i nasilju. To je bila tema razgovora sa vašim predsednikom Vlade, jer da bismo se izborili sa tim pošastima, u društvu i fudbalu, potrebna nam je pomoć političara“ – poručio je predsednik FIFA.

Predsednik FSS Tomislav Karadžić zahvalio se rukovodstvu FIFA i UEFA što je imalo puno strpljenja i izdržalo sve pritiske da se prekim putem daju određena prava, između ostalog i za igranje fudbala na nekim delovima naše države.

„Radi se dakle, o tzv. Republici Kosovo i radi se o tome da bi FSS trebalo da ima pozitivan stav u odnosu na neke odluke koje je FIFA donela u Japanu pre nekoliko meseci (da se dozvoli mlađim selekcijama da igraju prijateljske mečeve, prim. aut). Taj proces je počeo pre tri godine, razgovori su trajali do današnjeg dana i trajaće još dugo. Iz praktičnih razloga nismo obavestavali javnost, ali pitanje sporta ide paralelno sa političkim rešavanjem problema između Beograda i Prištine. Ono što je definitivno jasno, Kosovo, njegova reprezentacija i klubovi ne mogu da igraju zvanične utakmice, ne mogu da budu nigde žrebani, sve dok ih ne prihvate UN“ – izjavio je Karadžić.

On je naveo da je odluka FIFA razumljiva, iz prostog razloga što sva deca treba da igraju fudbal.

„Naše mišljenje je da to tako treba da bude na celom svetu, pa i na Kosovu. I premijer je danas rekao da FŠ ne treba sam da reši to pitanje, nego uz saglasnost i podršku Vlade Srbije. U odnosu traženja modaliteta Prištine i Beograda, sport još nije došao na red, ali traže se resenja da se igra fudbal, ali da to ne ugrožava integritet ove zemlje. Možda u nekom manjem sportu, da mi ne zamere, i može da se igra, ali to nema tu širinu i taj ođek kao što ima fudbal. Refleksije fudbala su veće nego bilo koje diplomatije. I pored najbolje namere, mi moramo da budemo pažljivi i obazrivi, šta ćemo gde reći i koje odluke doneti“ – bio je jasan predsednik FSS.

Karadžić je dodao da je FSS tražio od Blatera da odigra prijateljsku utakmicu u Banjaluci sa selekcijom Republike Srpske.

„Mi smo Blaeteru postavili pitanje da odigramo jednu utakmicu naše reprezentacije u avgustu u Banjaluci i nadamo se da ćemo u dogledno vreme dobiti adekvatan odgovor, uvažavajući do kraja odluke i mišljenje FSBIH“ – poručio je Kardžuić.

Predsednik FSS apostrofirao je odličnu saradnju sa FIFA i UEFA i najavio još sastanaka.

„Zbog sjajnih odnosa sa Blaterom, FIFA i UEFA, pokušavamo da se ova pitranja reše tako da niko ne bude previše zadovoljan, ni nezadovoljan, ali da se fudbal igra. Pošto je sport most prijatelstava i nesporazuma, uticaćemo kod naše Vlade da ovo pitanje u nekom modalitetu rešimo. Svakako, prethodno konsultujući naše ministarstvo sporta. Dogovor je da se posle godišnjih odmora ponovo nađemo u Beogradu“ – zaključio je Karadžić.

Blater je odgovarajući na pitanja novinara rekao da incident posle finala Lige šampiona kada je Švajcarac Džerdan Šaćiri slavio sa zastavom Kosva rekao da to nije u nadležnosti FIFA, ali da je sve to deo solidarnog rešenja koje se traži.

Takođe, najavio je da je Vlada Turske dala bezbednosne garancije i da će se prvenstvo sveta za mlade održati u toj zemlji, uprkos nestabilnoj političkoj situaciji.

Sastanku u Kući fudbala u Staroj Pazovi prisustvovala je i srpska ministarka sporta Alisa Marić, a na kraju su Blater, Karadžić i ministarka razmenili prigodne poklone, u znak sećanja na posetu prvog čoveka FIFA Beogradu.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter