0
Košarka

FOTO:STARSPORT

Ivković: Od debitanata očekujem da napreduju

Objavljeno: 06.06.13 u 14:51
FOTO:STARSPORT
FOTO:STARSPORT

Selektor muške seniorske reprezentacije Srbije, Dušan Ivković, saopštio je danas na konferenciji za medije u Kući košarke, plan i program priprema, kao i spisak od 20 kandidata, među kojiima je šest debitanata, na koje računa za Evropsko prvenstvo koje se od 4. do 22. septembra održava u Sloveniji.

Okupljanje naših najboljih košarkaša zakazano je 8. jul u hotelu „Zira“, a posle uvodnih sedam dana rada u Beogradu, nastavak priprema planiran je od 15. do 28. jula u Kranjskoj Gori.

– Osnovni kriterijum prilikom izbora igrača bila je forma tokom sezone. Takođe dosta smo pažnje posvetili poukama iz prethodnih kvalifikacija posle kojih smo dospeli u šesti šešir prilikom žrebanja za Evropsko prvenstvo i 23. mesto na FIBA rang listi. Zaključili smo da naša reprezentacija fizički dosta zaostaje u odnosu na druge, kao i da imamo probleme na motivacionom planu posle neodlaska na Olimpijske igre u London – istako je Dušan Ivković i naglasio da je cilj Srbije na Eurobasketu u Sloveniji da igra savremenu košarku i izbori plasman na Svetsko prvenstvo u Španiji.

Selektor je zatim odgovarao na novinarska pitanja i tom prilikom još detaljnije objasnio spisak kandidata za Evropsko prvenstvo u Sloveniji.

– Na spisku nisu Milenko Tepić, Marko Kešelj, Ivan Paunić i Aleksandar Rašić koji su ranije bili sa nama. Zato smo šansu pružili šestorici debitanata od kojih očekujem da još više napreduju, ali i da se svojim radom nametnu i pokušaju da se izbore za mesto u najboljem timu. Iako u zrelim igračkim godinama poziv je zaslužio i Raško Katić koji se najpre izborio za svoj status u timu, a tokom sezone izrastao u najboljeg igrača naše i ABA lige. Igor Rakočević je dosta dao našoj košarci, ali došlo je vreme da mu nađemo zamenu, pogotovo što ponovo ima problema sa povredama. Nama su potrebni fizički dominatni igrači kao što su Vladimir Lučić ili Bogdan Bogdanović. Iako, na nekim mečevima nije imao učinak Bogdanović je dobio prednost u odnosu na Dragana Milosavljevića koji je na primer odigrao vrlo dobro u prvom meču finalne serije našeg šampionata. Milosavljević je odličan igrač i imao je već dva puta šansu u reprezentaciji. Boban Marjanović je bio dominatan u našoj ligi gde je pravio razliku, međutim teško da bi pronašli za njega adekvatno mesto na Evropskom prvenstvu. Razgovarali smo i razmišljali o Bobanu Savoviću, ali pošto je već igrao za mlađe selekcije druge države, po pravilniku FIBA bilo je gotovo nemoguće da dobije srpsko košarkaško državljanstvo – zaključio je Dušan Ivković.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter