0
Evrokupovi

Bajern je šampion Evrope!

Objavljeno: 25.05.13 u 22:43

Bajern 2013

Fudbaleri Bajerna iz Minhena po peti put u klupskoj istoriji postali su šampion Evrope nakon što su u finalu za istoriju pobedili Borusiju iz Dortmunda sa 2:1 (0:0). Golove za Bajern postigli su Mandžikić I Roben, dok je strelac jedinog gola za Borusiju bio Gindogan iz penala.

Bilo je to fenomenalno fudbalskoi veče na Vembliju u kome je pobedio za nijnsu bolji tim. Retko kad, kao večeras, viđene su takve briljantne golmanske partije kakve su pružili sa jedne strane Manuel Nojer, a sa druge Roman Vajdenfeler.

I jedan i drugi u nekoliko navrata su intervenisali za udžbenike, a utisak je da je golman Bajerna u prvom poluvremenu spasio svoj tim.

Posle takozvanog početnog ispitivanja snaga, prvu ozbiljni šansu imali su „milioneri“ u 14. minutu kada Levendovski sjajno šutira sa oko 25 metara ali je Nojer krajnjim naporom izbio loptu u korner. Odmah po izvedenom udarcu iz ugla novu sjajnu šansu za „milionere imao je Blažikovski ali je i njegov šut odbranio sjajni Nojer.

Ponovo je Nojer bio na mukama u 18. minutu kada se u kontri našao Rojs koji je kao iz topa pucao na gol ali je golman Bajerna još jednom pokazao svoju ekstra klasu. Bender je bio još jedan igrač „milionera“ koji je oprobao udarac ali i ovog puta je Nojer bio na mestu.

article-2330431-19FF47E0000005DC-807_634x387

Imao je Bejern mnogo sreće kada Ricoli u 26. minutu nije pokaza put u svlačionicu nakon što je Riberi laktom udario Levandovskog. Odmah potom prva odlična šansa za Bavarce posle šuta Mandžukića glavom, Vajndefeler šalje loptu u korner.

Novu idelanu priliku imao je Bajern 30. minutu kada je Roben izbio sam pred Vajdenflera ali je golman Dortmunda izašao kao pobednik. Pet minuta posle još jednom je Nojer velemajstorski skratio ugao u 35. minutu kada je sjajnu priliku imao Levandovski.

Dva minuta pre kraja poluvremena ponovo je Roben bio oči u oči sa Vajdenfelerom i ponovo je čuvar mreže Borusije bio bolji, što je bila i poslednja prilika u fenomenalnom prvom delu igre.

Prvih petnaest minuta drugog poluvremena donelo je sasvim suprotnu sliku od one koje smo imali priliku da vidimo u prvi 45 minuta. Kao da su obe ekipe izašle na teren sa namereom da više pažnje posvete obrani sopstvene mreže. Nije bilo ozbiljnih šansi, a Bajern je bio taj koji je imao blagu terensku incijativu, dok Borusija kao da je izgubila ritam svoje igre.

1

Bajern dolazi u vođstvo u 60. minutu. Roben je probio po levoj strani nakog duplog pasa sa Robenom, Vajdenfeler je izleteo kako bi zatvorio ugao, a Roben poslao loptu na peterac gde je sam kao duh bio Mario Mandžukić kome nije bilo teško da smesti loptu u praznu mrežu Borusije.

Ostaje sporno da li je Roben nakon dodavanja Robena bio u ofsajdu, dok se to sa sigurnošću može reći za Mandžukića.
Kratko je trajala prednost Bavaraca. Penal za Borusiju dosudio je Ricoli u 67. minutu nakon krajnje nesmotrenog starta Dantea nad Rojsom. Gindogan je bio taj koji je preuzeo odgovornost i rutinski savladao Nojera za 1:1, što kao da je bio signal za obe ekipe da je vreme za atomski fudbal.

2

Ređale su se šanse, a treba izdvojiti oni Bajernovu u 72. minutu kada je Subotić sjajno sa gol linije spasio siguran pogodak tima iz Minhena. Araba je samo tri minuta kasnije oprobao šut sa distance, a Vajdenfeler je samo potvrdio da je ovo bilo veče vrhunskih golmana.

Poslednjih deset minuta utakmice donelo je potpunu inicijativu Bajerna, dok je Borusija svoju priliku vrebala iz kontre.

3

Vajdenfeler je u 86. minutu zaustavio pravu bombu koju je uputio Tomas Miler, ali golman Dortmunda bio je nemoćan samo dva minnuta kasnije kada je Roben konačno uspeo da smesti loptu u mrežu Borusije i donese veliku pobedu minhenskoj ekipi.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter