0
Ostali sportovi

STRELJAŠTVO: Sanja i Lazar vicešampioni Evrope

Objavljeno: 09.03.17 u 20:26

Srpska juniorska reprezentacija je u velikom stilu, trećom medaljom, ponovo srebrnom završila učešće na Evropskom prvenstvu u Mariboru.

U poslednjoj disciplini juniorskog programa, u takmičenju mikseva, par Sanja Vukašinović i Lazar Kovačević osvojio je titulu vicešampiona Starog kontinenta u gađanju vazdušnom puškom. Sva tri srebrna odličja osvojena su u nadmetanjima puškom. Prvu je juče osvojio Kovačević, u pojedinačnoj konkurenciji, a ranije danas ekipnim srebrom se okitila i ženska juniorska reprezentacija (Sanja Vukašinović, Tatjana Banjac, Marija Malić.).

Tandem Vukašinović/Kovačević je u finalu izgubio od Nemačke, a do borbe za zlato je došao glatko. Od početka takmičenja naši juniori su gađali sigurno, bez mnogo kikseva.

U kvalifikacionoj fazi takmičenja, u kojoj svaki član ekipe puca po 25 dijabola, Vukašinovićeva i Kovačević su skupili 520,1 krug i kao drugi ušli u polufinalnu rundu.

U polufinalu discipline, koja je od prošle godine u zvaničnom programu EP, osam najboljih miks timova se, podeljeni u dve grupe, bore za plasman u finale i meč za bronzu. Prvo mesto u grupi osvajala najuspešniji tandem posle 12 serija, a ispadanje počinje od osmog hica. Srpski par je dominirao u svojoj polufinalnoj grupi, ubedljivo osvojio prvo mesto i kartu za finale, pogodivši ukupno 245,9 krugova. Naši juniori su daleko iza sebe ostavili rivale iz Hrvatske (242,1 krug), koji su se plasirali u borbu za bronzu.

Pobednici grupa se sastaju u finalu, u kome su direktni rivali. Posle svakog hica zbrajaju se rezultati bolji tim osvaja poen, a ukoliko je nerešeno nijedna ekipa ne dobija ništa. Pobeđuje sastav koji skupi pet poena. Rival Srbije, Nemačka (Veronika Šmit i David Koenders) je odlično počeo, poveo sa 4:0. Vukašinovićeva i Kovačević su dobili petu seriju, smanjili na 4:1, ali u šestoj Nemci su bili za minimalan jedan deseti deo kruga bolji (20.3 prema 20.2 kruga), iskoristili drugu „meč loptu“, a naš tim može da bude prezadovoljan postignutim.

Juniorski miks Srbije pištoljem (Katarina Maricki, Branko Mašanović) nije stigao do polufinala, u kvalifikacijama je zauzeo 16. mesto sa 460 krugova. Za osmo mesto i plasman u polufinale bilo je neophodno pogoditi osam krugova više.

 [stextbox id=“hotsport_text_box“]

Miks, juniori i juniorke, vazdušna puška: 1. Nemačka, 2. Srbija, 3. Češka, 4. Hrvatska.

Finale: Nemačka – Srbija 5:1 u poenima. Meč za bronzu: Češka – Hrvatska 5:1.
Polufinalna grupa A: 1. Nemačka 245,2, 2. Češka 243,3, 3. Mađarska 202,3, 4. Norveška 160,7.
Polufinalna grupa B: 1. Srbija 245,9, 2. Hrvatska 242,1, 3. Finska 202,4, 4. Rusija 160,8.

[/stextbox]

Pejović: Juniori postavili zadatak seniorima

Ocenjujući učinak naših juniorskih selekcija na EP Srećko Pejović, sportski direktor Streljačkog saveza Srbije, kaže:

– Napravili smo značajan napredak u odnosu na prošlogodišnje prvenstvo Evrope, kada su juniorske selekcije osvojile jedno odličje, ekipno zlato puškom za omladinke. Lepo je počelo srebrnom medaljom Lazara Kovačevića vazdušnom puškom. Juniorke nisu odbranile zlato, ali ne treba zaboraviti da je ovo skoro potpuno nov sastav u odnosu na onaj koji je osvojio titulu u Đeru. Srebro je veliki uspeh. Imali smo dve finalistkinje, šteta što ni jedna nije došla do pojedinačne medalje, ali celokupnim učinkom možemo da budemo zadovoljni. Šlag na tortu došao je u takmičenju mikseva. Što se strelaca pištoljem tiče, mnogo bolje rezultate nismo ni očekivali, što je još jedan pokazatelj da svi u srpskom streljaštvu moramo da se angažujemo kako bismo popravili rad sa mlađim kategorijama pištoljem i dobili nove šampione – zaključio je Pejović.

U petak i subotu na programu su seniorska takmičenja.

-Juniori su zadali ozbiljan zadatak našim seniorskim selekcijama, da zapnu i da osvoje i neku zlatnu medalju – poručio je Pejović.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter