0
Ostali sportovi

VESLANJE: Srpski četverac sa kormilarom viceprvak Evrope

Objavljeno: 10.07.16 u 17:12

Četverac sa kormilarom Vuk Mladenović, Veselin Tričković, Vanja Obradović, Damjan Lazić, kormilar Luka Mladenović osvojio srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu za juniore koje je u nedelju, 10. jula 2016, završeno u Trakaiju.

Srpski četverac sa kormilarom Vuk Mladenović, Veselin Tričković, Vanja Obradović, Damjan Lazić, kormilar Luka Mladenović postao je vicešampion Evrope! Naš čamac je u finalu ove discipline na Evropskom prvenstvu za juniore, koje je u nedelju, 10. jula 2016, završeno u Trakaiju izveslao briljantnu trku i sa rezultatom 6:29.05 stigao do srebrnog odličja. U okršaju za odličja bolja od srpske posade bila je jedino Italija kojoj je pripalo zlato s vremenom 6:25.92. Bronza je otišla u ruke Turske (6:29.42), dok je Nemačkoj (6:30.55), Ukrajini (6:33.14) i Češkoj (6:40.92), pripalo četvrto, peto, odnosno šesto mesto.

Naši momci su nešto slabije startovali. Posle prvih 500 metara bili su četvrti, iza Italijana, Nemaca i Ukrajinaca, a sa istim plasmanom su prošli i kroz prvu „hiljadarku“. U tom trenutku su krenuli u nezadrživi pohod ka postolju. U trećoj četvrtini trke stigli su i prestigli čamce Ukrajine i Nemačke, i izbili na drugo mesto na ulasku u poslednjih 500 metara. Već tada je bilo očigledno da ništa ne može da ih sputa na putu ka evropskom odličju. Turska je ozbiljno napala, ali je naš čamac odbio taj napad i sačuvao vicešampionsku titulu.

– Finalna trka je bila veoma uzbudljiva i kvalitetna. Prezadovoljan sam nastupom naših momaka kojima ovom prilikom čestitam na svemu što su pokazali u Trakaiju. Posebno se zahvaljujem članu Selektorske komisije Veslačkog saveza Srbije Nebojši Iliću i treneru reprezentacije Aleksandru Ivkoviću na ogromnoj pomoći i podršci u treningu ovog čamca. Njih dvojica su napravili pobednički sistem i još jednom se pokazalo da ako ga slediš od početka do kraja rezultat ne može da izostane. Šampionat u Litvaniji nam je samo usputna stanica ka glavom cilju u ovoj sezoni – Svetskom prvenstvu u Roterdamu. Ovaj čamac je pokazao ogroman kvalitet, tim pre što u njemu veslali i debitanti na evropskim šampionatima Mladenović i Tričković koji će i dogodine moći da nastupaju kao juniori. Imaćemo dan-dva pauze i odmah nakon toga nastavljamo pripreme za planetrani šampionat do kojeg će biti vremena i prostora za dodatno ubrzanje i napredak – kazao je trener ovog čamca Goran Todorović koji je osvojio svoju prvu evropsku medalju u trenerskoj karijeri.

Četverac sa kormilarom je bio drugi u svojoj grupi kvalifikcija, iza Nemaca, tako da je do finala morao da se bori u repsežau. U toj trci osvojio je drugo mesto, a pobedila je Turska. Oba ova čamca naša posada je ostavila iza sebe u finalu.

VESLANJE: Novaković vesla na Olimpijskim igrama

– Prvu trku u Litvaniji smo izgubili i zbog treme i nedostatka iskustva. U repesažu smo se popravili, a bili oni pravi baš u finalu, kada se i odlučivalo o osvajačima medalja. Nadoknadili smo zaostatak za Nemacima i Turcima, koji su nas “tukli” u kvalifikacijama, odnosno repsažu, što samo pokazuje vrednost ove naše posade – istakao je Todorović.

Štroker Damjan Lazić blistao je od sreće.

– Želim da se pre svega zahvalim trenerima Goranu i Aleksandru koji su verovali u nas i koji su nas usmerili ka ovom uspehu. Otkako smo seli u ovaj čamac funkcionisali smo kao jedan i izgradili fenomenalnu atmosferu pa rezultat nije mogao da izostane. Čim je završena finalna trka, koja nam je bila ubedljivo najbolja u Litvaniji, stavili smo tačku i okrečemo se pripremama za Svetsko prvenstvo na kojem ćemo napasti i svetsku medalju. Imamo mnogo prostora za napredak, pre svega u tehnici i to je ono čemu ćemo posvetiti najveću pažnju – rekao je Lazić.

Prezadovoljan je bio i debitant na evrpskim šampionatima Veselin Tričković:

Cetverac sa kormilarom Vuk Mladenović, Veselin  Tričković, Vanja Obradović, Damjan Lazić, kormilar Luka Mladenović sa  trenerima Goranom Todorovicem i Aleksandrom Ivkovicem Foto VSS

– Nisam mogao da zamislim bolji debi na ovom takmičenju. Fasciniran sam bio samim događajem i čast mi je bila što sam bio učesnik. Na kraju sam stigao i do odličja što je veličanstveno. Zahvaljujem se trenerima koji su predano radili sa nama i koji su uspeli da iz nas izvuku maksimum. Ovo je ogroman motiv za dalji rad i za izazove koji nam predstoje.
Skifista Vukašin Pivač je sa vremenom 7:23.15 zauzeo šesto mesto u B finalu čime je takmičenje završio na ukupno 12. mestu u konkurenciji 23 čamaca.

Prvo mesto u borbi za plasman od 7. do 12. mesta pripalo je čamcu Švajcarske (7:16.98), drugo Hrvatskoj (7:18.84), treće Poljskoj (7:19.29), četvrto Belorusiji (7:23.11), a peto Francuskoj (7:26.17). Pivač je, prethodno, za dlaku ostao bez plasmana u finale. U izuzetno neizvesnoj prvoj grupi polufinala zauzeo je četvrto mesto sa 7:23.54, što je za svega 21 stotinku bilo lošije vreme od trećeplaniranog čamca Danske, a 34 stotnike od drugoplasiranog čamca Belgije.

Ženski dubl skul Jovana Stanivuk, Maša Stanisavljević takmičenje u Litvaniji završio je na osmom mestu u konkurenciji 16 čamaca. U B finalu ove discipline srpski čamac je osvojio drugo mesto s vremenom 7:34.10, iza Francuske (7:33.84), a ispred Austrije (7:43.10), Poljske (7:47.13), Litvanije (7:51.08) i Ukrajine (7:59.95). Prethodno je jedini naš ženski čamac na šampionatu u Litvaniji osvojio šesto mesto u drugoj grupi polufinala s vremenom 7:38.61 i tako otišao u B finale.

Cetverac sa kormilarom Vuk Mladenović, Veselin  Tričković, Vanja Obradović, Damjan Lazić, kormilar Luka Mladenović na  postolju u Trakaiju Foto VSS (1)

Četverac bez kormilara Veljko Milovanović, Pavle Simić, Radoš Milićević, Aleksa Popović trijumfom je završio svoj nastup u Trakaiju. Naš čamac je s vremenom 6:27.05 pobedio u B finalu što mu je donelo sedmo mesto u konačnom plasmanu. Drugo mesto u ovoj trci zauzeo je čamac Francuske (6:29.67), treće posada Bugarske (6:35.25), a četvrto Litvanija (6:51.16). Aleksandar Izda, Miloš Bašić, Đorđe Urukalo i Dimitrije Ibročić šampionat u Litvaniji završili su na 18. mestu. Naš četverac skul, koga su činili debitanti na evropskim prvenstvima, u C finalu su sa vremenom 6:27.58 zauzeli šesto mesto. U ovoj trci pobedio je čamac Estonije (6:19.82), a posle njega kroz cilj su prošle posade Letonije (6:20.30), Litvanije (6:20.71), Poljske (6:21.74) i Moldavije (6:25.99).

VESLANJE: Srbija ima pet čamaca na EP za juniore

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter