0
Intervju

Filip Kostić za Hotsport: Pobeda nad Belgijom dala nam je krila

Objavljeno: 10.03.14 u 13:16

Jedan od trenutno najkvalitetnijih mladih igrača Evrope svakako je i naš Filip Kostić. Momak koji se dobrim igrama u Radničkom iz Kragujevca preporučio Groningenu, а posle samo dve godine provedene u Holandiji postao je jedan od glavnih aduta trenutno devetoplasiranog tima holandskog šampionata. Sjajnim partijama, obezbedio je sebi mesto u mladoj reprezentaciji Srbije kojoj u narednom periodu predstoje završne borbe za plasman na Evropsko prvenstvo.

kostic-gronigen-ajaks

Tokom prve sezone nisi imao zapaženiju minutažu, a onda si prosto eksplodirao. Da li se javljaju klubovi koji žele da te vide u svojim redovima?

– Mislim da sam ove sezone dočekao svojih pet minuta, koje sam željno iščekivao i iskreno čini mi se da sam na dobrom putu da ih maksimalno iskoristim. Iskreno rečeno, ponude stižu sa svih strana tako da sam na slatkim mukama što se toga tiče.

Koliko su u klubu zadovoljni pozicijom na tabeli i rezulatatima koje postižete i kakve su generalno ovosezonske ambicije?

– Groningen je tim koji živi od prodaje mladih i talentovanih igrača koje izbacuje gotovo svake godine. Trenutne ambicije kluba su da budemo u prvih osam ekipa na tabeli, tako da nema pritiska. Bez obzira na to, koncentracija i zalaganje kao i kvalitet treninga su na najvišem nivou.

filip-kostic-dribling

Koliko se način rada u Holandiji razlikuje od onog koji se primenjuje u Srbiji?

– U Holandiji vlada veliki profesionalizam pre svega, tako da igrači posle maksimalno odrađenog napornog treninga mnogo pažnje posvećuju odmoru i relaksaciji, nemaju previše slobodnog vremena za izlaske.

Holandija važi za zemlju iz koje dolaze najbolje škole fudbala, imaju veliki broj talentovanih, kvalitetnih igrača. Koliko je tebi kao strancu bilo teško da se izboriš za svoje mesto pored svih domaćih talenata?

– U početku mi je bilo veoma teško. Ovde stranac mora da bude najmanje trideset odsto bolji od njihovih igrača da bi dobio prednost. Ali poznato je da smo mi Srbi veoma talentovan i uporan narod, što se može videti po našim igračima koji igraju uspešno širom Evrope.

kostic-risairo

Sa tobom u ekipi igra i Rišairo Živković, momak za koga se još uvek ne zna hoće li zaigrati za reprezentaciju Srbije ili Holandije. Da li se nekada dotaknete te teme, da li ga savetuješ da obuče dres „orlova“?

[stextbox id=“hotsport_text_box“ float=“true“ align=“right“]- Naravno da savetujem Ričija da se opredeli za Srbiju. Svakodnevno pričamo na tu temu. Mislim da bi on i Aleksandar Mitrović bili ubitačan tandem sada u mladoj ali kasnije i u A reprezentaciji.[/stextbox]- Naravno da savetujem Ričija da se opredeli za Srbiju. Svakodnevno pričamo na tu temu. Mislim da bi on i Aleksandar Mitrović bili ubitačan tandem sada u mladoj ali kasnije i u A reprezentaciji.

Koliko ti je vremena bilo potrebno da se adaptiraš na novu zemlju, jezik, kulturu, stil igre?

– Trebalo mi je oko šest meseci što se tiče sticanja radne navike, jezika i kulture. Što se tiče samog stila igre brzo sam se uklopio, međutim imao sam tu nesreću da me je bivši trener Makant malo potcenio tako da sam pravu šansu dobio tek kada je on napustio klub.

U Srbiji si nastupao za Radnički iz Kragujevca. Da li ostaje žal što nisi poneo dres nekog od naša dva najveća kluba?

– Iskreno nije mi ni malo žao. Radnički je klub za koji navija cela moja porodica i čiji sam dres sa ponosom nosio. To je jedini klub koji mi je u srcu i u koji ću se jednoga dana sigurno vratiti.

FOTO: STARSPORT
FOTO: STARSPORT

[stextbox id=“hotsport_text_box“ float=“true“ align=“left“]- Pobeda protiv Belgije je ono što smo svi potajno očekivali. Zaslužili smo je jer smo svi do jednog ispoštovali dogovor iz svlačionice. Ova pobeda dala nam je krila i mislim da smo svima pokazali da smo najkvalitetniji tim u grupi. Na preostala dva meča očekujemo pobede, ništa drugo nas ne interesuje.[/stextbox] Pobedom protiv Belgije mlada reprezentacija Srbije napravila je značajan korak ka konačnom plasmanu na Evropsko prvenstvo. Kakva je atmosfera u reprezentaciji i može li Srbija da izbori plasman na Euro?

– Pobeda protiv Belgije je ono što smo svi potajno očekivali. Zaslužili smo je jer smo svi do jednog ispoštovali dogovor iz svlačionice. Ova pobeda  dala nam je krila i mislim da smo svima pokazali da smo najkvalitetniji tim u grupi. Na preostala dva meča očekujemo pobede, ništa drugo nas ne interesuje.

Protiv kog igrača ti je bilo najteže da igraš?

– Kada sam maksimalno spreman za meč zaista mi nije bitno ko stoji sa druge strane. Ne prezam ni od koga, čak sa nestrpljenjem iščekujem svaki novi meč. Dešavalo se da me čuva i prosečan bek, a da moja ekipa ima loš dan. Ali iskreno, mislim da me jako dobro pamte odbrane timova iz samog vrha tabele.

U dosadašnjoj karijeri postigao si dosta golova, koji od njih ti je najdraži?

– Definitivno mi je najdraži pobedonosni gol protiv PSV-a koji je bio i jedini na utakmici. Svakako drugi koji rado pamtim je efektan gol protiv Ajaksa u gostima, ali na žalost moja ekipa je izgubila taj meč.

kostic-goningen

Koje pobede se i danas rado sećaš, a koji poraz i dalje peče?

– Pobeda protiv PSV mi je najdraža u dosadašnjoj karijeri, a i dan danas me peče poraz od Ajaksa. Ostavio sam srce na terenu, postigao efektan gol sa dvadesetak metara. U tom susretu zadovoljili bi se i bodom, imali smo i neke kolosalne šanse, mogli do velike i za sve neočekivane pobede ali sve to smo prokockali i na žalost u poslednjim minutima meča primili gol i izgubili.

Kada bi u ovom trenutku mogao da biraš, gde bi želeo da nastaviš karijeru, za koju zemlju, odnosno klub bi se opredelio i zašto?

[stextbox id=“hotsport_text_box“ float=“true“ align=“right“]LIČNA KARTA
Ime i prezime: Filip Kostić
Datum rođenja: 1.11.1992
Pozicija: Napadač Klubovi: Radnički 1923, Groningen.[/stextbox]
– Mislim da moram još mnogo da radim i da imam još prostora za napredak, tako da sam trenutno tu gde mi je mesto. Lepo mi je u Groningenu, ne želim da se zalećem, idem korak po korak. Sebe u budućnosti vidim recimo u Ajaksu ili nekom klubu u kojem preovladavaju mladi i talentovani igrači.

Ko je po tvom mišljenju glavni favorit za osvajanje predstojećeg Svetskog prvenstva, a ko može da iznenadi?

– Jedan od favorita za osvajanje Svetskog prvenstva po mom mišljenju je Nemačka, koja je u samom svetskom vrhu. Pored njih tu su i Holandija, Španija i Brazil. Što se iznenađenja tiče mislim da Belgija i Rusija mogu daleko da doguraju.

hotsport.rs/ I. L.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter