0
Košarka

Prvih 12 godina je najteže: Da li je ovde kraj?

Objavljeno: 25.06.13 u 12:31

ZVEZDA-PARTIZAN-GAME 4_23

Serija košarkaša Partizana nije se zaustavila na obaranju rekorda Crvene zvezde i 11. uzastopno osvojenih titula, već je napravljen još jedan korak. Osvojena je 12. kruna za redom, ukupno 20. u klupskoj istoriji i niko ne može da kaže da li je ovde kraj crno-bele dominacije, ali je definitivno da se ovde završava naš feljton o nestvarnoj seriji kluba iz Humske.

U klub se posle dve godine vratio trener Duško Vujošević i navijačima je to bilo sasvim dovoljno da poveruju da će serija biti nastavljena. Ali, daleko od toga da je to bilo lako. Šta više, čak i pored činjenice da je titula osvojena u finalu trijumfom nad Crvenom zvezdom rezultatom 3:1, nikako se ne može reći da je to bio rutinski posao.

Crno-beli su na početku sezone odlučili da podmlade ekipu budući da finansijki problemi postaju sve ozbiljniji, dok je Zvezda, s druge strane, stvorila respektabilan tim u kojem prednjače iskusni Igor Rakočević i nekadašnji partizanovac Raško Katić.

Košarkaši iz Humske ponovo nisu uspeli da se plasiraju u top 16 Evrolige, jer su u nedostaku iskustva gubili ključne utakmice u samom finišu. Ipak, trener Vujošević je rekao da ova ekipa ima veći potencijal od onog koji su imali Vlade Divac i kompanija kada su se krajem osamdesetih godina prošlog veka plasirali na prvi Fajnal for tadašnjeg Kupa šampiona.

Istina, malo ko je na početku sezone verovao u to. Tim pre, što je plasman u završnicu Jadranske lige izboren u foto finišu, a Zvezda u Kragujevcu uspela da osvoji nacionalni Kup. Opet je bilo tu premalo košarke, finale je prekinuto, pa nastavljeno sutradan bez navijača i crno-beli su izgubili trofej, koji je prošle godine bio u njihovom vlasništvu. Ali dobro, on ionako nema ama baš nikakavu vrednost, pa se zbog toga niko nije potresao.

U Laktašima je pobedom nad večitim rivalom trofej regionalnog takmičenja vraćen u Humsku, a onda je usledila finalna serija istih rivala u borbi za najprestižniji domaći trofej, koji takođe nema nikakvu važnost kad je prohodnost u Evropu u pitanju. Apsurdno je to, ali je tako. Dva najveća srpska kluba plasman u Evroligu su izborila igranjem finala Jadranske lige.

Pre početka takmičenja u domaćoj ligi, Amerikanac Gordon je odlučio da napusti klub, pa je za takmičenje licenciran Francuz Žordi Lovernj, što se ispostavilo kao pun pogodak. Bio je jedan od najboljih igrača crno-belih u srpskoj ligi, a i u finalu je odigrao sjajno.

Partizan je poveo 2:0 i dobio veliku priliku da titulu osvoji pred svojim navijačima, ali je Zvezda uzvratila brejkom. Psihloško opterećenje u četvrtom meču bilo je nad aktuelnim šampionom, ali je pobeda, ipak, izvojevana i titula je ostala u Humskoj.

Namerno ovde ne želimo da pišemo o nekim stvarima koje su se događale tokom, a pogotovo u finišu sezone, jer prepucavanja Duška Vujoševića i Nebojše Čovića, kao i sumanute promene unutar košarkaške organizacije, ne zaslužuju prostor u ovom feljtonu.

Crno-beli su napravili seriju kakvu nema nijedan klub u Evropi i naravno tu ne bi da stanu. Voleli bi da novom titulom daju odgovor na pitanje iz naslova, ali on se 25. juna nikako ne može pružiti.

Treba sačekati i videti kakav će tim crno-beli imati naredne sezone, ali je već sada poznato da kapiten Vladislav Lučić odlazi u Valensiju, dok s druge strane treba imati na umu i da se Crvena zvezda opasno pojačava pred početak nove takmičarske godine.

Bilo kako bilo, košarkaši Partizana su napravili rezultat koji će teško bilo kad i bilo gde uspeti da ponovi, pa su na proslavu šampionske titule s pravom izašli s majicama na kojima je pisalo: “Samo je nebo iznad nas”! Za sada je stvarno tako.

Ekipa: Lovernj , Milutinov, Vesterman, Gordić, Tomas, Čekovski, Anđušić, Gordon, Lučić, Milosavlјević, Bogdanović, Gagić, Musli, Čakarević, Đekić, Bertans. Trener: Duško Vujošević.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter