0
Domaći fudbal

(FOTO: FK Voždovac)

TEMA KORONA NA HS – ŽIVKOVIĆ: Na vreme sam otišao u izolaciju, znao sam šta nas čeka! Juče sam gledao spektakl protiv Kajzerslauterna!

Objavljeno: 02.04.20 u 11:34

‘VIdim da je u Italiji pritisak da se sezona završi zbog novca od TV prava i teško će mnogi pristati na umanjenje zarade od leta’, kaže saradnik Dragana Stojkovića Piksija.

Igrao je šest sezona za Sampdoriju i u Đenovi ga smatraju istinskom legendom plavo-belih, a trenerski Bratislav Živković je prošlu sezonu završio u Kini kao pomoćnik Draganu Stojkoviću Piksiju u ekipi Gvangžu RF. Praati talentovani trener dešavanja u svetskom fudbalu, koji je do daljeg suspendovan zbog korona virusa.

– Pre stupanja na snagu karantina zajedno sa porodicom sam se povukao u izolaciju znajući od ljudi iz Kine šta nas očekuje u ovoj borbi. Disciplina je na prvom mestu i to je njima u biti, a sada polako vraćaju se u normalne tokove života i očekivanja su da sezona krene za par nedelja – kaže Živković.

Ulaganja u najmnogoljudnijoj zemlji sveta su smanjena i pre ove krize.

– Doneta su pravila, ali i dalje Kina ostaje raj za fudbal. Uslovi u kampovima su sjajni, gradovi prelepi, palćanja najjača u svetu… Kada si tamo samo misliš na svoj posao i godinu dana provedenih sa Piksijem je ogromno iskustvo za mene. Još jednom mu hvala što me je izabrao za saradnika. Nismo ostali, na neke stvari ne možeš da utičeš, ali možda se ponovo otvori nova priča.

Od novca koji se vrti često zaboli glava.

– Preterivalo se sa 80 ili 100 miliona evra obeštećenja. Sve je delovalo kao bajka, malo odskočiš, odmah si „zvezda“ i zarađuješ bogastvo. Svako vreme ima i svoje breme, ali posle ovoga sledi drugi pravac.

Smanjenja plata su neizbežna za opstanak klubova.

– U Kini nije ni krenulo, a pošto sezona traje do decembra oni će kalendar odraditi. Vidim u Italiji da je pritisak da se sezona nastavi u junu ili julu samo da klubovi budu isplaćeni za TV prava. Taj novac donosi opstanak na sceni, mada očekujem da u Evropi se pojave ekipe koje ne mogu dalje da se takmiče. Svi su u problemu, tu nema dileme.

Brojni igrači polako zauzimaju svoje stavove da ne žele da izgube svoja primanja.

– Za sve je ovo novina, ali neki kompromis mora da postoji i mislim da neće „propasti“ ako umanjenje traje tri meseca, veći je problem ako se produži na novu sezonu. Mislim da neće, ali će kupovina igrača opasti.

Bivsi igrač i kapiten Crvene zvezde vreme provodi uz istorijske mečeve.

– Sinoć sam gledao spektakl kada smo izbacili Kajzerslautern i zatim 110. derbi i našu pobedu nad Partizanom (4:0). Doćiće red i megdane sa Barselonom i moj gol na „Nou Kampu“, koji je obeležio moju karijeru u crveno-belom dresu. Lep je i drag, mada ima ih još važnijih za mene.

Na kraju Živković polako razmišlja oko dalje trenerske karijere.

– Mozda ću ponovo sam ili sa Piksijem to se nikada ne zna, usledi poziv i pakovanje. Najvažnije je da ovo prođe, a onda u novu misiju – zaključio je na kraju u razgovoru za HotSport, Bratislav Živković.

FOTO: FK Voždovac

FOTO: FK Crvena zvezda

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter