0
Fudbal

Burkina Faso prvi put u finalu!

Objavljeno: 06.02.13 u 22:27

gana burkina

U finalu Afričkog kupa nacija igraće Nigerija i Burkina Faso, što zaista niko nije mogao da očekuje. Dok se za Nigeriju moglo naslutiti da će daleko dogurati, to ne važi za Burkinu Faso koja je u polufinalu uspela da izbaci Ganu i to posle penala! Ipak, u finalu će Burkina Faso biti bez najboljeg igrača – Džonatana Pitroipe koji je dobio crveni karton potpuno nezasluženo.
Sjajan meč odigrali su Burkina Faso i Gana, a tokom 120 minuta gledali smo odličan fudbal bez pobednika, pa se pristupilo izvođenju penala. Gana je prva došla u vođstvo i to golom sa bele tačke Vakasa, a Burkina Faso je izjednačila preko Aristidea Bansea. U produžecima Burkina Faso je bila mnogo bolja, Banse je imao pet šansi da postigne odlučujući gol, ali je tri puta loše šutirao, jednom je sa gol linije izbio loptu Aful. Ipak, sudija iz Tunisa Jedidi je napravio kardinalnu grešku u 117. minutu kada je dao drugi žuti Pitroipi umesto da je svirao čist penal za Burkinu Faso. Velika greška glavnog arbitra, a iz Burkine Faso mu ovo neće oprostiti. Imala je Gana zatim šansu da dođe do pobede, ali je Asamoa Đan šutirao glavom pored gola.
Pristupilo se zatim izvođenju penala, Vorsa je šutirao prvi za Ganu i to tragikomično – metar pored gola… S druge strane precizan je bio Bakari Kone, a u drugoj seriji Atsu je postigao gol za Ganu, baš kao i Anri Traore. Harison Aful pogađa za 2:2, a Keba Pol, koji je trebao da dobije crveni karton zbog divljačkih startova nad Đanom, promašuje i kreće se od nule. Četvrta serija donosi novi komičan udarac igrača Gane i novi promašaj, Kletej šutira maltene isto kao Vorsa. a Banse mangupski šutira po sredini gola za novu prednost Burkine Faso i finale, jer u petoj seriji Baduov udarac brani Diakite! Prvi put u istoriji Burkina Faso igraće u finalu Afričkog kupa nacija i to protiv Nigerije!

0
0
0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter