0
AdmiralBet ABA Liga

FOTO: STARSPORT

Široki namučio Zvezdu (FOTO) (VIDEO)

Objavljeno: 28.12.13 u 18:50

Košarkaši Crvene zvezda uspali su uz dosta problema da na kraju savladaju Široki u meču 14. kola Jadranske lige sa 73:66 (16:10, 22:24, 15:12, 20:20) pred oko svega 1.000 gledalaca u hali Pionir i tako kalendarsku godinu završe trijumfom koji će im doneti ostanak na čelu regionalnog takmičenja pošto imaju skor 11/3.

FOTO: STARSPORT
FOTO: STARSPORT

U utakmici koja nije bila lepa za oko domaći tim je većim delom imao prednost od nekoliko poena, ali nikako nije uspevao da prelomi meč, pa su se gosti u nekoliko navrata vraćali u igru odnosno čak sredinom treće deonice su uspeli i  da povedu. Koliko je tim Dejana Radonjića teško došao do trijumfa, kojim se revanširao Hercegovcima za poraz na startu sezone, govori i podatak da nije pružio priliku mladim snagama Ristiću i Rebiću, dok je Tejić imao vrlo malu minutažu.

Zvezdu su do pobede vodili Simonović sa 20 poena (pet trojki) i Nelson koji je dodao 17 poena, a u drugom poluvremenu su im se u košgeterskom učinku priključili i Katić koji je zabeležio 12 odnosno Blažič sa sedam poena. Zabrinjavajuće za navijače Crvene zvezde je to što je Blejk Šilb i dalje u očajnoj formi , a večeras nije blistao ni Boban Marjanović za kojeg su gosti pronašli recept u odbrani. Kod gostiju je najbolji bio omaleni Amerikanac Džons koji je ubacio 20 poena, a uz njega dvocifreni su bili Vragović sa 12 i Buva sa 10 poena.

Tok meča:

4/4 – U prva tri minuta četvrte četvrtine pala su samo četiri poena i to su sva četiri psotigli gosti sa linije za slobodna bacanja. U međuvremenu je tehničku grešku dobio i trener Crvene zvezde Dejan Radonjić koji nije mogao da istrpi nekoliko diskutabilnih sudijskih grešaka. Zvezda je tek posle tri i po minuta igre preko Simonovića, koji je imao i dodatno bacanje zbog prekršaja nad njim, uspela da pogodi koš gostiju. Ne 4:50 minuta pre kraja Široki je ponovo bio u zaostatku od samo jednog poseda (57:54). Na kraju je praktično sa četiri poena rešio Jaka Blažič, najpre je u poslednjoj sekundi napada pogodio jednu dugu dvojku, a potom je realizovao i dva slobodna bacanja pa su gosti ostali bez šanse da naprave iznenađenje.

3/4 – Bilo je potrebno da Široki serijom 8:0 dođe do prednosti od 41:42 da bi crveno-beli konačno shvatili da bi utakmica mogla da ode u neprediđenom smeru pa je suledila kontra serija od 10:0 uz pomoć koje je Zvezda ponovo stekla osetniju, ali ne i nedostižnu prednost odnosno u poslednji period se ušlo sa svega sedam poena prednosti za domaći tim (53:46).

2/4 Ekipa Dejana Radonjića uspela je da izgubi drugi period od prilično skromne ekipe iz Širokog Brijega koja se raspucala i trojkama uspela da dođe do izjednačenja (31:31), a imala je čak i dva napada da napravi potpuni preokret odnosno da povede. Nikako igrači Crvene zvezde nisu pronalazili pravo rešenje za odbranu gostiju koju je jedino Marko Simonović „bušio“ trojkama, da bi u samoj završnici posle dva kontranapada posle zone 2-3 crveno-belih Nelson vratio prednost svom timu.

Upravo prvi plejmejker Crvene zvezde je bio jedan od dvojice igrača sa dvocifrenim učinkom pošto je ubacio 11 poena, a najefikasniji je zahvaljujući četiri postignute trojke (sve za Zvezdu u prvom poluvremenu) bio kapiten Marko Simonović. Na drugoj strani Amerikanac Džons je postigao 10 poena. Zvezda će u drugo poluvreme morati da uđe dosta ozbiljnije ukoliko ne želi da meč ima neizvesnu završnicu u kojoj „kuglica može da padne i na crveno i na crno“.

1/4 – Odličnu igru u odbrani Crvena zvezda nije uspela da materijalizuje u dovoljnoj meri u prvih 10 minuta utakmice protiv Širokog pošto je nije služio šut sa distance odnosno pogođena je samo jedna trojka iz šest pokušaja iako su svi šutevi bili iz otvorenih pozicija. Na sreću domaćeg tima ni gosti se nisu proslavili odnosno nisu pogodili nijednom iza linije 6,75 iako su šest puta pokušali. Najbolji učinak u prvoj četvrtini imao je Bobi Marjanović koji je uz četiri poena skupio i pet skokova.

Centri Širokog Kaštropil i Rikić brzo su nakupili po tri lične greške što je primoralo trenera gostiju da pribegne odbrani zonom i sve dok je tako trebalo bi očekivati da Zvezda šutira sa distance, a kad se pređe na odbranu „čovek na čoveka“ lopta će verovatno biti gurana pod koš.

Zanimljivo je da se pored klupe Crvene zvezde uz povređenog Luku Mitrovića nalazi i Aleksandar Cvetković koji još uvek nije otputovao u Skoplje iako je juče obelodanjeno da je pozajmljen MZT-u na 18 meseci.

16.45h – košarkaši Crvene zvezde utakmicom protiv Širokog zatvaraju za njih prilično uspešnu godinu u kojoj su izborili plasman u Evroligu i u kojoj posle prvog dela sezone 2013/14 u ABA ligi su usamljeni na vrhu tabele sa učinkom od 10 pobeda i tri poraza. I crveno-beli, ali i gosti iz Hercegovine su u međuvremenu napravili određene promene u timu. Nezadovoljni Aleksandar Cvetković je napustio klub sa Malog Kalemegdana i narednih godinu i po dana će provesti u skopskom MZT-u pa će umesto njega večeras u timu biti mladi Nikola Rebić. Sa druge strane ekipu Širokog je pojačao nekadašnji bek Crvene zvezde Džamar Jang, ali njega večeras neće biti u gostujućem timu odnosno debitovaće tek narednog vikenda.

Utakmicama 14. kola nastavlja se Jadrnaska liga, a od timova iz Srbije danas će na parketu biti samo Crvena zvezda.

Lider u šampionatu će od 17 sati u hali Pinoir dočekati ekipu Širokog od koga je u prvom kolu ove sezone doživela poraz, a o čemu je između ostalog govorio i trener crveno – belih Dejan Radonjić u najavi ove utakmice.

Od ostalih srpskih predstvanika aktuelni šampiona Partizan sutra gostuje Igokei, dok će u ponedeljak Radnički iz Kragujevca dočekati zagrebačku Cibonu.

ABA liga, 14. kolo:
Subota:

Solnok – Zadar (17h)
Crvena zvezda – Široki (17h)
Olimpija – MZT (19h)
Budućnost – Krka (21h)
Nedelja:
Igokea – Partizan (17h)
Cedevita – Mega Vizura (19h)
Ponedeljak:
Radnički – Cibona (20.30h)

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter