0
Olimpijske igre Pariz 2024
Uroš Stevanović

FOTO: STARSPORT

STEVANOVIĆ OTKRIO TAJNU USPEHA U PARIZU: „Zabranio sam im da čitaju bilo kakve vesti, već da sačuvaju glavu i pokažu koliko vrede!“

Objavljeno: 11.08.24 u 19:11

Otišli su tiho i ušli u legendu!

Srpska vaterpolo reprezentacija ponovo je na vrhu sveta, osvojivši treće uzastopno zlatno odličje na Olimpijskim igrama u Parizu, pobedivši Hrvatsku u napetom finalu rezultatom 13:11. Ovaj trijumf je nastavak zlatnog niza započetog u Riju 2016. godine, a nastavljenog u Tokiju 2021.

Nakon utakmice, selektor Srbije, Uroš Stevanović, obratio se novinarima, osvrćući se na izazove s kojima se tim suočavao tokom turnira. Uprkos porazima u grupnoj fazi, uključujući bolan poraz od Australije, srpski vaterpolisti su zadržali veru u sebe i na kraju došli do zlata.

Rekao sam pre turnira da je ovo jedan od najtežih sportova na Olimpijskim igrama. Imate loš dan, ali to je normalna stvar. Porazi nisu promenili naše samopouzdanje, pripremili smo se za četvrtfinale. Pogledajte sada, treće Olimpijske igre zaredom završili smo na četvrtom mestu u grupi, a sa zlatom – prve su reči selektora Stevanovića posle osvajanja Olimpijskih igara.

Zadovoljan je Stevanović kako su njegovi momci igrali odbranu.

Pobedili smo kao tim. Sa napadom imate pobede, a sa odbranom trofeje. Znali smo da moramo da budemo bolji u odbrani i kako je turnir išao bilo smo bolji. Odbrana ja najbitnija stvar.

Kapiten reprezentacije, Nikola Jakšić, istakao je koliko je ovo zlato značajno za ekipu.

Treće zlato zaredom, ovo je bilo najteže, ali mi i najviše znači. Nismo bili veliki favoriti kao pre, uspeli smo da se podignemo nakon poraza. Ponosan sam na saigrače, u poslednje dve i po godine smo imali teške trenutke i poraze. Zasluženo smo osvojili zlato, bili smo najbolji kada je bilo najpotrebnije. Šta još da kažem, osvojili smo Olimpijske igre – rekao je sjajni vaterpolista.

Poseban trenutak tokom turnira bio je dolazak Novaka Đokovića nakon poraza od Australije. Njegova poseta i motivacioni govor dodatno su inspirisali tim.

Osvojili smo zlato, da li treba nešto više da govorim o njegovom motivacionom govoru. Naravno da nam je značilo da vidimo takvu legendu, a to što nam je rekao neka ostane naša tajna – dodao je Jakšić.

Stevanović je takođe govorio o izazovima i proslavi nakon pobede.

– Pokušao sam da pobegnem, ali nisu mi dali. Uhvatili su me i rekli da nema šanse. Nisam se mnogo opirao, jači su, previše su jači.

Mladi vaterpolisti su na najbolji mogući način nasledili slavnu generaciju.

– Nastavili smo ono što je prethodna generacija ispunila, sada su trojica trostruki olimpijski šampion, većina ima dve. Četvrta medalja je pred njima, videćemo kako i šta, nadam se da će Jakšić, Mandić i Ranđelović stići i Durenta jer je jedini sa četiri zlata.

Usledile su veoma jake reči našeg selektora…

– Težak momenat, znate svi, ne bih se vraćao na to. Verovali smo i posle poraza u četvrtfinalu u Mađarskoj i Dohi. Bili su nam prekopotrebni ti porazi da bi izgledali kao što smo izgledali na Olimpijskim igrama. Sve njihove strahove, manjak samopouzdanja i vere smo ispravili baš zbog tih poraza. Držali smo to za sebe, zabranio sam im da čitaju bilo kakve vesti, da sačuvaju glavu i da pokažu koliko vrede. Mislim da nema šta nama niko da priča, niti da nam sa strane kreira atmosferu.

Ova generacija srpskih vaterpolista, koja je uspela da nastavi tradiciju uspeha, sada ima trojicu igrača sa tri zlatne medalje, a selektor Stevanović veruje da će imati priliku da osvoje i četvrtu.

Prethodna generacija je ostavila… Dva vezana zlata, nije to bilo toliko opterećenje koliko je bilo to što se dešavalo posle Tokija, ta smena generacija. Na pravom putu smo bili tek u Dohi i kao što sam rekao, ti porazi su nam bili potrebni. Imaćemo šansu da dođemo i do četvrte uzastopne zlatne medalje – završio je naš selektor.

Naši „delfini“ su još jednom dokazali svoj šampionski karakter, ostavivši srpsku naciju ponosnom. Otišli su tiho u Pariz, ali su se vratili kao trostruki olimpijski šampioni, nastavljajući zlatni niz koji traje već skoro deceniju.

1
0
0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter