1
EURO 2024

Branislav Nedimovic Dragan Dzajic (C) and Jovan Surbatovic (R) during the UEFA EURO 2024 Qualifiers Group G match between Montenegro and Serbia at City Stadium on March 27, 2023 in Podgorica, Montenegro. (Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

NAJVEĆI MOGUĆI OBLIK RASIZMA, A REAKCIJE NI DALJE NEMA: FSS i dalje kivan na strašne uvrede za Srbe!

Objavljeno: 22.06.24 u 17:40

Radiklani stav naših predstavnika.

Tokom današnjeg meča drugog kola Evropskog prvenstva između reprezentacija Hrvatske i Albanije, dogodio se incident koji je zasenio sportski spektakl. Naime, u drugom poluvremenu, tačnije u 59. minutu, stadionom u Hamburgu su se čule sramne uvrede na račun Srba.

Navijači oba tima su u jednom trenutku počeli da skandiraju „Ubij, ubij Srbina“, a ovo skandiranje je bilo toliko glasno da se jasno čulo i u TV prenosu. Iako uvrede nisu dugo trajale, njihov odjek je bio snažan i nepogrešivo zabeležen.

Očekuje se da će UEFA reagovati na ovaj incident, jer su ovakva ponašanja apsolutno neprihvatljiva i narušavaju sportski duh takmičenja. Organizatori prvenstva i nadležne institucije su već upoznati sa situacijom i verovatno će uslediti odgovarajuće sankcije.

„Najveći mogući oblik ispoljavanja rasizma. Malo smo ljuti što se nije reagovalo adekvatno, ali verujemo da će kazna biti u skladu s učinjenim prekršajem. Kada se desi da navijači horski uzvikuju parole koje šire mržu ili rasizam, službena lica moraju da reaguju. Sudija i delegat u komunikaciji rešavaju odmah slučaj. Kao delegat, dobijam od UEFA sav potreban materijal, odgovarajuće priručnike i sve ostalo što je bitno za ta dva tima reprezentacije. Priprema za meč mora da bude temeljna i bez obzira o kojem jeziku se radi, delegat mora da bude upućen u sve potencijalne rizike koje nosi određeni meč“, rekao je Šurbatović za „Kurir“ i dodao:

„UEFA je momentalno reagovala u slučaju kvazi novinara koji provocirao i izbacila ga sa EURO. Želimo da ovo bude primer za ubuduće da se svim pošalje poruka da nema mesta rasizumu u fudbalu! I da će svi snositi najveće moguće sankcije ako se ogluše o to“.

787
133
1 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE
Unesite pojam i stisnite enter