1
EURO 2024

FOTO: X/Printscreen, HOTSPORT

EURO 2024- GRUPA E: Belgija je apsolutni favorit, Ukrajinci imaju imaju prednost u odnosu na Slovake i Rumune! (FOTO+VIDEO)

Objavljeno: 10.06.24 u 12:00

Grupa u kojoj Belgija ne bi trebalo da ima problema da završi kao prva na tabeli, među ostalima će biti žestoka borba!

Pred nama je dugo iščekivano Evropsko prvenstvo u fudbalu, koje će baš kao i prethodno biti igrano u formatu sa 24 ekipe koje će biti podeljene u šest grupa.

Dve najbolje plasirane ekipe iz svake grupe plasiraće se u nokaut fazu. Takođe, baš kao na prošlom EURU četiri najbolje trećeplasirane ekipe i svih grupa takođe će imati pravi da se takmiče u osmini finala.

Grupa E je jedna od onih u kojoj postoji apsolutni favorit, a to je Belgija. Pored njih za prolazak u dalju fazu boriće se Ukrajina, Slovačka i verovatno najveći autsajder grupe Rumunija.

Standings provided by Sofascore

 

BELGIJA- Favorit za najviši plasman o kojem se ne priča puno!

Reprezentacija koja je prethodnih godina bila često najavljivana kao jedan od najvećih favorita za osvajanje velikih takmičenja. Najveći uspeh u poslednjoj deceniji za njih je osvojeno treće mesto na Svetskom prvenstvu 2018. godine u Rusiji, dok je njhov najbolji plasman na Evropskim prvenstvima bio treća pozicija kada su bili i domaćini 1972. godine. To i nije Bog zna kakav uspeh kada se uzme u obzir da je na tom takmičenju učestvovalo samo četiri reprezentacije. Učestvovali su Belgijanci na prethodna dva prvenstva, ali su na oba završili takmičenje u četvrtfinalu iako su tih godina bili veći favoriti za visok plasman nego što su ove.

Plasman na EURO 2024 je bio rutinski. Sa prve pozicije su se kvalifikovali iz grupe u kojoj su još igrali Austrija, Švedska, Azerbejdžan i Estonija. Najbolji strelac ekipe, a i celih kvalifikacija bio je Romelu Lukaku koji je postigao čak 14 golova i prosto je neverovatno da drugi na listi iz reprezentacije ima svega dva pogotka, Dodi Lukebakio.

Belgijance sa klupe predvodi veoma mladi Domeniko Tedesko, koji je na tu poziciju postavljen 2023. godine. Pre reprezentacije radio je u Erzgebirgeu, Šalkeu, moskovskom Spartaku i u Lajpcigu. Najveći trenerski uspeh do sada mu je osvajanje kupa sa redovnim nemačkim članom evroelite, RB Lajpcigom.

Ova reprezentacija najčešće igra u formacijama 4-2-3-1, 4-4-2 ili 4-3-3.

Jedan od najboljih golmana na svetu poslednjih deceniju i po, Tibo Kurtoa nije na spisku reprezentacije, dugo je bio povređen, ali ga je i selektor prethodnih meseci javno kritikovao. Za poziciju prvog čuvara mreže boriće se Mats Sels iz Notingema, Koen Kastels, dugogodišnji golman Volzburga i Tomas Kaminski iz Lutona. Tri golmana sličnog kvaliteta ali deluje kao da će Tedesko za prvog među stativama birati između čuvara mreže Notingema i Volzburga.

Možda i najslabija karika Belgijanaca jeste odbrana, ne postoji tu igrač koji igra u nekom vrhunskom klubu, što nije bila činjenica ranijih godina. Najiskusniji među defanzivcima je Jan Vertongen koji trenutno nastupa za Anderleht, a u paru sa njim bi trebalo da bude Vut Fes, štoper Lester sitija, ovogodišnjeg šampiona Čempionšipa, koji nije odigrao samo tri utakmice za lisice tokom minule sezone. Na bekovskim pozicijima su Toma Menije, Artur Tijet, Timoti Kastanj. Treba naglasiti da je tu i Maksim De Kujper, levi bek Klub Briža koji je u Evropi, ali i u belgijskom prvenstvu skrenuo pažnju na svoje ofanzivne sposobnosti, sa čak 14 asistencija u dva takmičenja i treba gledati njegove igre jer je moguće da će tokom leta preći u neku od top pet liga.

Vezni red je spoj mladosti i iskustva, mađioničara i velikih radnika, kompletnih „box to box“ igrača i onih koji jednim potezom rešavaju meč. Aksel Vitsel, prekaljeni univerzalac, koji ove sezone doživljava drugu mladost u dresu madridskih „jorgandžija“. Može igrati i kao zadnji vezni i centralni defanzivac, prvo mu je prirodna pozicija, a na drugom igra identično dobro što je pokazao ove sezone, u Atletiko Madridu. Dva mlada centralna vezna igrača, Amadu Onana i Artur Vermiren, budući igrači ekstra klase, elitnih karakteristika. Juri Tilemans, u najboljim igračkim godinama, sa Aston Vilom izborio Ligu Šampiona u najjačoj ligi u Evropi i na kraju najbolji prednji vezni na Svetu, Kevin De Brujne o kom ne treba trošiti reči, on je predvodnik ove generacije.

Napad ove reprezentacije je top klase. Na svakoj poziciji po dva igrača, koji imaju osobine koje ih razlikuju u potpunosti u odnosu jednih na druge. Dva klasična špica, Romelu Lukaku Loik Openda, jedan donosi kvalitet snagom, dobrom igrom u skoku i kvalitetnom levom nogom, dok drugi unosi svežinu, brzinu i kvalitetnu završnicu koju je nebrojano puta pokazao, a posebno ove sezone u Bundesligi. Na krilnim pozicijama su glavne uzdanice, Žeremi Doku, Leandro Trosar i Janik Karasko, totalno tri različita tipa krilnih igrača, od kojih jedan može pokriti i poziciju na kojoj igra Kevin De Brujne. Dva igrača koji će verovatno dobiti manje šansi su Dodi Lukebakio i Johan Bakajoko. Momak koji totalno iskače iz šablona, Čarls de Ketelere koji je ove sezone u Atalanti pokazao koliko vredi i koliko je specifičan tip igrača, će takođe vrlo verovatno biti na klupi, ali on svojim prisustvom na terenu može napraviti značajnu razliku.

RUMUNIJA- Da li spoj igrača iz domaće lige i par internacionalaca može napraviti pometnju?

Autsajder u grupi i na papiru sigurno najslabija reprezentacija. Najveći uspeh Rumuna na Evropskom prvenstvu bio je 2000. godine kada su stigli do četvrtfinala. Poslednji put su igrali EURO pre osam godina u Francuskoj i osvojili samo jedan bod.

Na veliko iznenađenje, oni su završili prvi u kvalifikacionoj grupi ispred Švajcarske, Izraela, Belorusije, tzv. Kosova i Andore. Osvojili su 22 boda od mogućih 30. Najbolji strelci u kvalifikacijama su bili Denis Alibec, Valentin Mihaila, Nikolae Stančiju sa postignutih po tri gola.

Selektor Rumunije je Edvard Jordanesku koji je na toj poziciji od 2022. godine, pre nego što je seo na klupu Rumuna, bio je trener CSKA Sofije, Astre Đurđu, Kluža, Gaz Metana i Steaue. Kao šef stručnog štaba Kluža osvojio je jednom ligu Rumunije i Superkup dva puta.

 


Jordanesku preferira formacije 4-3-3 4-2-3-1.

Očekuje se da prvi golman Rumuna bude Horatiu Moldovan, igrač Atletiko Madrida. On je u prvoj polusezoni bio igrač Rapida iz Bukurešta, da bi ga na zimu „jorgandžije“ kupile za 800.000 evra, sada je zamena Janu Oblaku i još nije debitovao, ni u Kupu, ali je redovno na klupi i čeka šansu. Do kvalifikacija prvi golman je bio iskusni tridesetšestogodišnji Florin Nita, ali se Moldovan u kvalifikacionom ciklusu nametnuo kao prvi čuvar mreže.

Predvodnik zadnje linije i najskuplji fudbaler rumunske reprezentacije je dvadesetdvogodišnji Radu Dragušin, momak koji je već davne 2018. godine prešao u Juventus iz rumunskog Sportula, za puna dva miliona evra, prošao kroz omladinske selekcije „Stare dame“, nastupao između ostalog za Sampdoriju i Salernitanu, a partije u Đenovi su ga poslale u Englesku u Totenhem za koji trenutno nastupa. Đenova ga je od Juventusa kupila za skoro deset miliona, ali je vrlo brzo uspela da profitira od njega, više nego duplo. Većina defanzivaca igra u domaćoj ligi i nisu poznati široj javnosti, a od igrača koji igraju u ligama petice tu je i Andrej Raciju, „školovani“ desni bek, koji je u Španiji gradio karijeru, od Viljareala, preko Ueske, do Raja Valjekana u kom sada nastupa.

U veznom redu se po „CV-ju“ posebno ističu dva imena. Prvi je Janis Hađi, ofanzivni vezni Deportivo Alavesa, koji je bio jedan od najvećih rumunskih talenata u poslednjih deset godina. Karijeru je započeo u Vitorulu, da bi ga Fiorentina kupila za dva miliona evra, čak je i debitovao za Violu u Seriji A, ali se vratio u matični klub posle dve godine i kada je fudbalski sazreo pravio je veliku razliku u Rumuniji, brzo je prešao u Genk, odatle u Rendžers u kom je igrao najbolji fudbal u karijeri, a sada je u La Ligi, ne briljira statistički, ali je za ovu ekipu Rumunije sigurno glavni i odgovorni što se tiče kreativnosti. Drugi je Razvan Marin defanzivni i centralni centralni vezni, dobar je u oba pravca, takođe dete Vitorula, potom igrač Standarda iz Liježa, pa Ajaksa, Kaljarija , a sada nastupa za Empoli. Za ovog momka se interesuje Crvena zvezda.

Napad kod Rumuna deluje kao najslabija karika. Prvi napadač je tridesettrogodišnji Denis Alibec koji igra u Katru za Muaider, a većinu karijere proveo je u Rumuniji igrajući za Astru, Steauu, Vitorul, Farul i Kluž. Ne može da se ne spomene Nikolae Stančiju, tridesetjednogodišnji krilni fudbaler i prednji vezni koji već dugi niz godina najzvučnije ime reprezentacije. On trenutno igra za Damak u Saudijskoj Arabiji, a u Evropi je nastupao za Spartu i Slaviju iz Praga, Anderleht, Steauu..

Rumuni imaju puno igrača koji igraju u domaćoj ligi i nisu poznati široj javnosti, ali imaju motiv i sigurno se neće tako lako predati, ne igra se svaki dan Evropsko prvenstvo, niti ima svako priliku da ga igra.

SLOVAČKA- Može li četa Kalcone ponoviti uspeh od pre osam godina?

Od samostalnosti, Slovaci su nastupali na Evropskim prvenstvima dva puta, a ovo im je treći. Bitno je napomenuti da im je ovo treći zaredom, a najveći uspeh do sada bio je 2016. godine kada su stigli do osmine finala. U ovoj grupi Slovačka ima svoju šansu, ova reprezentacija je barem na papiru jača od Rumunije, a deluje ipak, slabija od Ukrajinaca.

Slovačka je do prvenstva Evrope stigla tako što je zauzela drugo mesto u kvalifikacionoj grupi sa Portugalom, Luksemburgom, BiH, Islandom i Lihtenštajnom. Najbolji strelac Slovaka kroz ove kvalifikacije bio je krilni igrač Sparte iz Praga, Lukas Haraslin koji je postigao tri gola.

Selektor Slovačke je Frančesko Kalcona. Iako ima već 55 godina, u većini klubova je radio kao asistent. Ove sezone je bio glavni trener Napolija u periodu od februara do kraja sezone. Njegova filozofija je jasna:

Ne menjam igrače koji igraju dobro.

Slovaci najčešće igraju u formaciji 4-3-3, to je postavka koju je italijanski menadžer koristio i u Napoliju.

Za poziciju prvog golmana boriće se Martin Dubravka iz Njukasla i Marek Rodak iz Fulama. Ni jedan ni drugi se ne mogu pohvaliti baš savršenim sezonama, Rodak jedva da je branio, a Dubravka je imao priliku u jednom delu sezone da se dokaže, ali je primio veliki broj golova u periodu dok je bio prvi čuvar mreže Njukasla.

U odbrani najzvučnije ime, bez premca je Milan Škriniar defanzivac PSŽ-a, koji ima veliko iskustvo igranja u Italiji za Inter i Sampdoriju, a u Slovačkoj se istakao igrama u Žilini koje su ga preporučile u jednu od najjačih liga u Evropi. Pored njega tu je i iskusni Norbert Đomber , dugogodišnji član Serije A i povremeno Serije B, ne može se pohvaliti sjajnom sezonom zato što je njegova Salernitana ispala u niži rang i to kao ubedljivo poslednja u italijanskoj eliti. Treba istaći i mladog Adama Oberta koji je član Kaljarija, dvadesetjednogodišnji Slovak je imao sjajnu prošlu sezonu, a ove godine je odigrao malo manje od pola utakmica u Seriji A, ali ni blizu kvalitetno kao prošle godine. Svakako u pitanju je veliki potencijal.

U veznom redu postoji niz prilično „pristojnih“ igrača. Onih iskusnih, ali i onih čije vreme tek dolazi. Najstariji je Juraj Kucka sa neverovatnim internacionalnim iskustvom, bivši igrač Votforda, Milana, Đenove, Parme. Trenutno najkvalitetniji veznjak i u najboljim igračkim godinama je Stanislav Lobotka. Prošlogodišnji šampion Italije sa Napolijem, defanzivni vezni i veliki radnik na terenu. Pre dolaska na stadion „Diego Armando Maradona“, nastupao je u španskoj La Ligi za Seltu iz Viga. Treba skrenuti pažnju na još trojicu igrača, dvojicu iz istog kluba, Verone. U pitanju su Ondraž Duda i ultra talentovani Tomas Suslov, imali su vrlo bitne uloge u čuvanju Verone u društvu najboljih. Treći je dvadesetšestogodišnji Laslo Beneš, verovatno najbolji igrač nemačke Cvajte, on je u dresu HSV-a imao dvocifren broj golova i asistencija, svako ko je imao priliku da pogleda Bundesligu 2, zna o kakvom igraču je reč.

Najveća napadačka snaga leži u Robertu Boženiku, napadaču portugalske Boaviste. Kao pomoć tu je Lukas Haraslin, koji pre nego što je prešao u prašku Spartu branio je boje Sasuola. Najtalentovaniji igrač ove reprezentacije je Leo Sauer, osamnaestogodišnji igrač Fajenorda, koji je već ove sezone imao značajnu ulogu u Erediviziji.

 

UKRAJINA- Tandem iz Đirone i momci iz Premijer lige moraju da iskoriste ovako pogodan žreb!

Ovogodišnji EURO će reprezentaciji Ukrajine biti četvrti. Najveći uspeh ostvarili su na prošlom kada su se plasirali u četvrtinu finala. Ukrajinci po imenima i uspehu u aktuelnoj sezoni deluju kao ekipa koja bi mogla da dobije ulogu mini-favorita pored apsolutnog, Belgije.

Oni su na EURO stigli preko baraža, s obzirom da su završili treći u kvalifikacionoj grupi sa Engleskom, Italijom, Severnom Makedonijom i Maltom. U baražu su bili bolji od BiH, pa od Islanda, identičnim rezlutatom, 2-1.

Selektor Ukrajinaca je Sergej Rebrov, legendarni fudbaler koji kao igrač branio boje, Šahtjora, Dinamo Kijeva, Totenhema, Vest Hema, itd. On je na klupu ove reprezentacije postavljen 2023. godine.

Rebrov najviše koristi formaciju 4-2-3-1, a glavni pečat njegovog stila igre su kontra napadi.

Dva izvrsna čuvara mreže imaju Ukrajinici. Andrej Lunin i Anatolij Trubin. Prvi je eksplodirao u dresu Reala ove sezone, pogotovo u Ligi šampiona, a drugi je prvi golman portugalskog velikana, Benfike.

Odbrambeno, Ukrajina takođe ima nekoliko igrača koji igraju na vrhunskom nivou. Ilija Zabarnji iz Bornmuta, neverovatni Vitali Mikolenko, sjajan defanzivno orijentisani bek koji brani boje Evertona već treću godinu i za kojeg su zainteresovane mnoge ekipe iz gornjeg dela tabele. Naravno, glavni igrač prve trećine terena je Oleksandr Zinčenko, iz Arsenala, koji može pokriti više pozicija, nebrojano puta je pokazivao impresivnu fudbalsku inteligenciju kako nastupima u kod Gvardiole u Sitiju tako i igrama kod Artete u Arsenalu.

Na sredini terena posebno se ističu tri igrača.

Heorhi Sudakov, prednji vezni igrač rođen 2002. godine koji bi već ovog leta da ode iz Šahtjora, a ponuda itekako ima i to iz najvećih evropskih klubova. Ruslan Malinovski, klasična „osmica“ koja nastupa za Đenovu, a igrao je i u Marseju, Atalanti i Genku. Viktor Tsigankov, ključni igrač u istorijskoj sezoni Đirone, u kojoj je španski klub uspeo da se plasira direktno u Ligu Šampiona.

U završnoj trećini terena, najubitačnije ime je prvi strelac španske La Lige, Artem Dovbik, neverovatno snažan i prilično brz napadač, koji se i prošle sezone istakao, kao igrač Dnjipra odličnim partijama u Ligi Konferencije. Najzvučnije ime je svakako Mikajlo Mudrik, za kojeg je Čelzi izdvojio 70.000.000 evra pre godinu i po dana, deluje da još uvek nije opravdao cenu, ali je s vremena na vreme pokazao o kakvom potencijalu je reč, svakako u reprezentaciji ima jednu od ključnih uloga, njegova brzina i kontrola lopte su više nego iznad prosečne i to su segmenti u igri u kojima pravi najveću razliku. Roman Jaremčuk, „devetka“ Valensije, igra promenjivo, mnogo oscilacija u prethodnih par godina, sjajne fizičke karakteristike, ali poslednja iole kvalitetna godina za njega je bila u dresu Genta sada već davne 2020.

Sumirajući sastave tri ekipe, bez Belgije, deluje da bi Ukrajinci trebalo da preuzmu ulogu favorita, dok Slovaci i Rumuni treba da pokažu da ih ne treba tako lako otpisati. Svakako, EURO je takmičenje koje može puno toga doneti, kako na nacionalnom, tako i na ličnom planu igrača. Dobre partije na Evropskom prvenstvu mogu biti odskočna daska za prelazak u jači klub ili potpisivanje boljeg ugovora, iako to ne bi trebalo da bude prioritet.

HOTSPORT PROGNOZA:

  1. Belgija (7)
  2. Ukrajina (5)
  3. Slovačka (4)
  4. Rumunija (0)

 

6
0
1 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE
Unesite pojam i stisnite enter