0
EURO 2024

FOTO: X/Printscreen, HotSport

EURO 2024 – GRUPA B: Španija jedan od glavnih favorita, Italijane čeka pakao i u grupi, a Hrvati bi napokon trofej!

Objavljeno: 07.06.24 u 11:55

Možda i grupa smrti na ovom prvenstvu, ali Albancima ako nečega ne fali, to je borbenost

Pred nama je dugo iščekivano Evropsko prvenstvo u fudbalu, koje će baš kao i prethodno biti igrano u formatu sa 24 ekipe koje će biti podeljene u šest grupa.

Dve najbolje plasirane ekipe iz svake grupe plasiraće se u nokaut fazu. Takođe, baš kao na prošlom EURU četiri najbolje trećeplasirane ekipe i svih grupa takođe će imati pravi da se takmiče u osmini finala.

Pred nama je prva Grupa B u kojoj će igrati Španija, dvostruki evropski prvak u ovom veku (2008, 2012), aktuelni prvak Evrope, ali realno tim daleko od kvaliteta takvog statusa Italija, odnosno izuzetno uspešna u prethodnih šest godina selekcija Hrvatske, uz naravno uvek ratničku i borbenu Albaniju, koja nije imala sreće, ali će to nadoknaditi srcem.

Standings provided by Sofascore

 

Standings provided by Sofascore

ŠPANIJA – Favorit iz senke, kojem je vreme da ide do samog kraja.

Prema autoru ovog teksta, Španija je definitivno glavni favorit za titulu na ovom prvenstvu. Tu su naravno Englezi koji su poveli najbolje od svoje zlatne generacije, ali zaista je teško verovati da će se njihov mentalitet promeniti i da će moći da osvoje ikakav trofej van svog voljenog Ostrva.

Selektor Crvene furije, Lusi de la Fuente je već više od decenije u sistemu Fudbalskog saveza Španije, pa apsolutno poznaje sve sisteme igre za koji su njegovi fudbaleri raspoloživi, a takođe treba istaći da tim sa Pirineja čeka već više od 12 godina na veći uspeh, još od legendarne generacije koja je imala žetvu trofeja od 2008. do 2012.

Ono što bi moglo da znači mnogo selekciji Španije jeste što su oni verovatno tim na svetu, uz Francusku, sa najvećim brojem igrača najviše moguće klase, pa samim tim proširenje spiska imena na 26 putnika na EURO, defintiivno daje mogućnost dodatne rotacije i kombinatorike, koja bi trebala savršeno da prija Fuenteu i stručnom štabu.

Definitivno je španski roster pravi primer izuzetno izlizane fraze, idealan spoj mladosti i iskustva, a to se najbolje vidi u odbrani, gde uz vremešne Naća, Danija Karvahala i Hesusa Navasa igraju izuzetno mladi Pau Kubarsi, Dani Vivijan, Mark Kukurelja, pa samim tim definitivno ne nedostaje kompaktnosti ekipi.

Vezni red je izuzetno jak, tu apsolutno nikoga ne treba apostrofirati, jer Španci definitivno znaju da naprave veznog fudbalera, a kakav god da je bedem protivnika, Fuente na u svom sastavu ima igrače najviših mogućih tehničkih sposobnosti, sa karakterističkim varijacijama, koji mogu da napadnu bilo kakvu odbranu.

Na krilnim pozicijama se definitivno uzda u izuzetno mlade Ferana Toresa,  Nika Vilijamsa i Lamina Jamala, dok se u špicu nadamo da ćemo gledati Hoselua, koji u poznim igračkim godinama proživljava fudbalsku bajku, pa sama ta aura bi dobrodošla Furiji da se prenese i na evropsko takmičenje. Alvaro Morata je i dalje misterija kako dobija pozive.

Apsolutno najbolji igrač ovog tima je ipak Rodri, čovek koji da ima pravde u fudbalu, ne bi bio potcenjivan od javnosti, pa bi barem jedna Zlatna lopta krasila njegov dom, ali on je apsolutni centar ovog tima, pa bi trebao da pruži balans između četverca iza sebe, ali i pokretljive četvroke ispred, dok od Špica očekujemo da bude sidro. Moguće je čak i da neverovatni Dani Olmo zaigra na poziciji lažne devetke, ako mu zdravlje dozvoli, pa onda nastane potpuni haos u redovima rivala sa menjanjem pozicija.

Takođe treba istaći petorku koju je Real Sosjedad poslao na ovo prvenstvo, u vidu Aleksa Remira, Robina le Normana, MIkela Merina, Martina Zubimendija i Mikela Ojarsabala koji nisu toliko poznati širom javnosti kao igrači najviše klase, ali obratite pažnju na njih, oni to jesu. Kada smo već kod aure, ne bi bilo loše pomenuti ni veznog fudbalera, predstavnika Đirone, Aleša Garsiju, koji bi mogao da donese mnogo Španiji nakon sjajne sezone.

ITALIJA – Samo šampion po nazivu, tim daleko od potrebnog kvaliteta za ponavljanje uspeha

Italija je na klupi sa Lućijanom Spaletijem u režimu nadanja da će kao sa Napolijem prošle sezone, uhvatiti munju u boci, pa će čudesno moći da odbrani titulu prvaka Evrope, koju su Azuri osvojili pre tri godine.

Ipak, ova Italija je daleko od tog nivoa. Moramo biti iskreni, pa priznati da i dalje ime te reprezentacije zahteva poštovanje, ali oni najiskusniji više nisu tu, a mlađi prosto nemaju kvalitet da nadomeste izostanak onih koji su tada uspeli da odole Englezima u velikom finalu i dođu do jedanaesteraca.

Kada je suvi kvalitet u pitanju, tu nesumnjivo odskače trojac Intera iz Milana, gde Nikolo Barela, Alesandro Bastoni i Federiko Di Marko kvalitetom odskaču, kako od Serije A, tako i od celokupnog rostera Azura. Tu je naravno i fenomenalni Gulijemo Vikario, koji će biti najverovatnije klupiran u korist Điđija Donarume, ali ostaje da vidimo.

Teško je verovati da će verovatno i najveći zastupnici formacija sa tri defanztivca pozadi na Starom kontinentu ovog leta odlučiti da se odluče na tu postavku, jer praktično vezni red gde je Barela primoran da igra uz Žoržinja, Peligrinija ili Kristantea, ne pruža defanzivi dovoljno zaštite od direktnih napada, pa će morati da bekovi ostanu dosta niže.

Ostatak veznog reda definitivno nije dovoljno ni kvalitetan ni iskusan da bi mogao ozbiljnije da se razmatra van grupne faze, ali je još alarmantnije da ovakav spisak nije zalog za budućnost Spaletija, nego zaista ono najkvalitetnije što Italija može da ponudi.

Što se napada tiče, tu se Azuri uzdaju da Đanluka Skamaka, Mateo Retegui, Đakomo Raspadori i Rikardo Orsolini prenesu formu iz klupskog finiša sezone, kako bi uspeli da ugroze rivale, dok se ostatak ofanzivne linije poput Kjeze, El Šaravija, Zakanjija već godinama u svojevrsnom limbu, gde evolucije i napretka u njihovoj igri nema.

HRVATSKA – Poslednja velika šansa stare generacije ili je prerano za uspeh nove?

Hrvati su apsolutno neverovatno brodili kroz jednu veliku smenu generacija u poslednjih par godina, ali definitivno je da još uvek nisu potpuno izašli iz zone komfora da potpuno smene staru gardu, pa je tako Luka Modrić i dalje šef tima, a kome ne bi bio?

Zlatko Dalić ima dva neverovatna Mundijala iza sebe, gde su praktično pobedili svakog koga su mogli i što je u njihovoj moći, dok su Francuska u finalu, odnosno Argentina u polufinalu predvođena najvećim fudbalerom svih vremena na svom poslednjem pohodu, bili praktično nedodirljivi, pa se Hrvatima ništa ne može zameriti.

Ono što je sigurno jeste da je definitivno Hrvatska po imenima igrača nešto slabija nego prethodnih godina, nema više superzvezda po najjačim evropskim klubovima, ali deluje da je timski duh i želja za pobedom na ovakvim turnrima često daleko važnija od samog suvog talenta u sastavu.

Što se ipak talenta tiče, tu se ističe, ne računajući kapitena, dvojac Mančester sitija, Joško Gvardiol jedan od najboljih defanzivaca na svetu, ali i njegov saigrač Mateo Kovačić, koji iza sebe ima jako dobru sezonu, a pod Pepom Gvardiolom mogao je postati samo bolji igrač nego što je bio pre dve sezone.

Bundesligaški bek u vidu Josipa Stanišića, koji je bio izuzetno važan deo Alonsove slagalice Leverkuzena koji je umalo uzeo tripletu bez poraza bi mogao da utvrdi bok selekcije Hrvatske, koji je bio veliki problem na prošlim prvenstvima, ali tu je i Lovro Majer iz Volfsburga, koji iza sebe ima fantastičnu godinu.

Naravno tu su i mladi fudbaleri koji tek treba od narednog Mundijala da preuzmu glavnu ulogu, ali su i sada spremni da budu stubovi ovog tima, Luka Ivanušec i Josip Šutalo su odlični Holandiji i spremni za težinu dresa Vatrenih na velikom takmičenju, dok bi Josip Sučić mogao da postane nova zvezda na ovom prvenstvu.

Sledeća zagarantovana velika prodaja zagrebačkog Dinama Martin Baturina će definitivno izuzetno mnogo naučiti pod patronatom Luke Modrića i Marija Pašalića.

Ipak, igrač Real Madrida, poemnuti Modrić je i dalje alfa i omega ove reprezentacije, pa iako je već u poodmaklim veteranskim godinama to ga ne sprečava da bude i dalje klasa najvišeg nivoa, pa je i dalje prava zvezda tima i apsolutni lider Vatrenih.

ALBANIJA – Kvalitet nije na njihovoj strani, ali znamo da će pružiti maksimum za svoj grb

Jedna od najnesrećnijih reprezentacija na ovom takmičenju je definitivno selekcija Albanije, koja je nakon plasmana iz izuzetno ujednačene grupe u kvalifikacijama, dobila apsolutno najtežu moguću na ovom Evropskom prvenstvu.

Silvinjo nije poznato menadžersko ime, ali je izuzetno čuveno igračko, pa ga nešto stariji ljubitelji fudbala pamte iz dana u Barseloni i Arsenalu. Ipak, za nešto više od godinu dana pokazao je da izuzetno ume da vodi jednu taktični zrelu i borbenu ekipu, pa je to automatski plus u odnosu na pojedine selekcije koje nemaju ozbiljne selektore sa poznavanjem fudbala na ovom prvenstvu.

Što se samog satava Albanije tiče, ističe se par fudbalera koji su spremni da naprave razliku i u najjačim evropskim ligama, ali su oni definitivno reprezentacija koja svoje najbolje dane treba da ima u sledećem ciklusu kvalifikacija za EURO, odnosno na tom takmičenju ako se plasiraju ponovo.

Armando Broja je praktično igrač sa najvećim potencijalom u ovom sastavu, a fudbaler Čelsija je sigurno mnogo bolji igrač kada brani dres nacionalnog tima nego kada igra za londonski tim ili neki na pozajmici.

Tu su naravno i perspektivni fudbler Intera Kristijan Aslani, koji će biti uz pomenudog napadača največa pretnja protivničkim mrežama, a navijači Zvezde se možda sećaju i Ernesta Mućija, koji je bio sjajan u meču crveno-belih u Tirani, ali mu je nedostajalo sreće da savlada Milana Borjana.

Berat Đimšiti bi trebao da bude neizostavna stavnka u defanzivi Albanije, jer je štoper Atalante nedavno postao i prvak Lige Evrope, a uz njega tu je i Elseid Hisaj, superiskusni bek koji već godinama brani boje Lacija sa velikim uspehom. Najverovatnije da će sa njima stubove odbrane čini još Ajeti, Kumbula, Ismaiji, Baliju i Mitaj, uz naravno modifikacije u odnosu na rivala.

Definitivno je samo da će Albanija morati prilično da iskrvari za svaki bod na ovom prvenstvu, ali kada uzmemo u obzir koliko ovaj sastav voli svoju zemlju, uz neupitni ratnički mentalitet, nikome neće biti lako da probije bedeme ove selekcije.

HOTSPORT PROGNOZA

  1. Španija (7)
  2. Hrvatska (6)
  3. Italija (2)
  4. Albanija (1)
1
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter