1
Košarka
Nebojša Čović

FOTO: Starsport

EVO KAKVI SU PLANOVI: Čović se obratio medijima i najavio velike stvari za narednu sezonu! (FOTO+VIDEO)

Objavljeno: 06.06.24 u 21:21

Kaže prvi čovek Zvezde da se napada TOP8 Evrolige naredne sezone!

Predsednik KK Crvena zvezda, Nebojša Čović obratio se medijima nakon uspešno okončane sezone tokom koje je njegov klub osvojio tri trofeja: ABA ligu, Kup Srbije i Košarkašku Superligu Srbije.

Na početku, Čović je izneo rekapitulaciju sezone.

Hvala vam što ste došli u ovom broju da obeležimo ovaj događaj. Jako specifična i teška sezona za nas. I sami znate da smo formirali tim koji je što se tiče Evrolige imao velike ambicije. Ali to vam je u Evropi tako. Ne možete da planirate da li će neki igrač da iskoči. Očekivali smo mnogo od Šabaza i Ivanovića. Posle pet kola u Evroligi smo planirali četiri pobede i jedan poraz. Morali smo u hodu da menjamo neke stvari jer se nije desilo ono što smo planirali. Napadali su nas zbog toga. Međutim, na kraju sezone, u maju i junu, vrši se sabiranje i oduzimanje onoga što se desilo. Naš rezultat je omalovažavan i posle Kupa Radivoja Koraća, sa raznim tekstovima i pričama o ‘frankenštajnskim timovima’. Sve smo izdržali. Kad smo osvojili i ABA ligu i to je postalo nevažno. Kada Zvezda osvoji nešto to nije važno, a kad Partizan osvoji to je važno. U zadnjim godinama je to značajno povećano. Sad smo osvojili treći trofej u Superligi Srbije. Mi nemamo nikakve veze sa onim što se dogodilo sinoć. Bili ste sami svedoci. Sada idu razna spinovanja i priče o tome. Tri trofeja po četvrti put. Četvrta tripl-kruna. Deveti uzastopni trofej prvaka Srbije. Mi se tim trofejima ponosimo. Sedam trofeja regionalne ABA lige, određen broj Kupova Radivoja Koraća. To je nešto što je ostalo iza nas u sezoni 2023/24. Mnogi će probati u konstrukcijama, što mnogo znaju da probaju da omalovažavaju sve što smo uradili u specifičnoj i teškoj sezoni za nas. Mi se okrećemo dalje, sezoni 2024/25, sa ciljevima koji su delimično postavljeni. Jedan od njih je da uđemo u Evroligu u osam timova.

Što se tiče ABA lige i Kupa Koraća i domaće lige podrazumevaju se. To je vrlo lako, lako se osvajaju te titule. Tako se priča. Ništa nije lako, najviše u košarci. Ona je jedini sport sa vaterpolom koja ima regionalnu ligu. Ne znam kako bi ostali sportovi. Kup Radivoja Koraća igrati u našoj konkurenciji nije ni malo lako, takođe i Superligu Srbije. Ceo put nije lak. To dolazi na kraju sezone kada su igrači istrošeni, potrebno je mnogo energije. Nama se to dogodilo. Zvezda je promenom trenera i dolaskom Janisa pokazala da je vrlo dobro skopljena hemija koju je Janis nadogradio. Sa svakim od igrača koji su došli Smart, Gilespi posao je završen. Nije se plašio dolaskom pred derbi. Rekao je da hoće odmah da dođe i da radimo. Kako bude bilo. Izgubili smo prvi derbi, malte ne smo sami sebe pobedili, ali ne umanjujem pobedu Partizana. I drugi smo izgubili, ali smo dobili kompetentnog trenera od Janisa, koji je rekao da ćemo sve uzeti od trofeja. Jedino nije bila garancija za Evroligu. Kada sve saberem čestitam svima u stručnom štabu Zvezde, igračima i ostalim radnicima. Vrlo disciplinovano smo u svim serijama radili. Nismo vršili pritisak na sudije. Nije nam bila taktika 40 minuta ‘jaši po sudijama’. Retko ko je u medijima pisao o igri Zvezdi, već o kukanju. Ne kažem da ni to ne treba. Mi treba da se bavimo košarkom. Sve smo izdržali, kompletne medijske napade sa svih strana, omalovažavanje i pokazali veoma čvrst karakter u sezoni gde smo osvojili tri trofeja. Mogli smo da budemo bolji u Evroligi, al dal smo 16 ili 11 dođe isto, jer nismo ušli u 10, kako je planirano.

O budžetu.

Budžet za igrače je bio 12 miliona, za ovu ćemo da vidimo projekciju budžeta i pojačanja tima. Za početak kao moj uvod, mi nismo ni na jednoj utakmici naš stručni štab i igrači provocirali publiku. Ni na jednoj utakmici. Našu snagu su činili domaći igrači uz dodatak stranih igrača. Mi smo drugačije radili od nekih drugih. Oni trebaju da opravdaju državne pare koje su potrošili. Mi nismo krivi za to. Oni imaju najboljeg, trenera, biznisa, direktora marketinga. I onda dođe jedan gospodin Grk i 8:0. Sve ostalo vi analizirajte sami. Ono što nismo tolerisali jeste nekonstruktivan i neobjektivan pristup. Možda sam u nekim emisijama bio energičniji, ali nikad vam nisam rekao da imate ‘frankenštajnske redakcije’. Nikada nisam to rekao, imao sam dobre i loše kritike. Na kraju rad da rezultat. Kada ocenjujete ljude, koliko god da ih mrzite, ocenjujete ih po rezultatima. Zahvalan sam i vama na svemu što smo prošli u sezoni. Nemojte zameriti, ništa nije bilo zlonamerno.

O pojačanjima?

Hanga je povređen, mislim da ovih dana treba da vadi ‘igle’ iz ruke. On ima ugovor još godinu dana. Videćemo sa stručnim timom, rekao je Čović i dodao,

– Završen je Plavšić, Rokas, doradićemo stvari sa Jagom.Nije vreme da pričam o ostalim imenima. Još se igraju neki šampionati. Dosta je vruće to što se pojavljuje u medijima. Biće još pojačana, radi se na tome. Biće još igrača što možemo da dovedemo, što su zahtevi i predlozi našeg trenera Janisa i stručnog štaba.

O Milošu Teodosiću?

Mislim da će biti sve u redu, ta odluka je na Milošu. Ja mislim da on sve to može da podnese i izdrži. Miloš treba da ostane u košarci i kad završi karijeru. Tu košarkašku inteligenciju teško da možete da izostavite. To je nešto što se ne dobija treningom.

O Evroligi?

Ja se držim onoga što smo pričali sa čelnicima Evrolige u februaru. Posle svega onoga što su dali izjave. Takođe i predsednik Dejan Bodiroga, koji se zalaže da imamo dva tima u Beogradu. To zaslužujemo. Mi smo sve uradili što je do nas. Prioritet ima tim šampion ABA lige. Treba raditi da oba kluba idu dalje. Ako sve bude onako kako je. Vajld-kard za ABA ligu je nešto što se dogodilo posle tri godine. Znate da smo mi ABA ligu rekonstruisali, oslobodili šest privatnih lica sezone 2015/16. Tada smo potpisali ugovor sa Evroligom da imamo prvaka u Evroligi, i drugog, trećeg i četvrtog u Evrokupu. Taj ugovor je istekao, niko se nije setio da taj ugovor treba da produžava. Ako ste prvak ABA lige, imate vajld-kard koji košta. Partizan je koštao prošle sezone 500.000 evra, nas 250.000 evra, a sada nas košta milion. Kada se sve sagleda, postavlja se pitanje šta će nam ABA liga.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели HOTSPORT – SPORTSKE VESTI (@hotsport.rs)


2
1

1 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter