1
Evroliga
Dejan Bodiroga

Dejan Bodiroga during the Turkish Airlines EuroLeague match between Olympiacos and Partizan Mozzart Bet Belgrade at Peace And Friendship Stadium on November 10, 2022 in Athens, Greece. (Photo by Starsport.rs ©)

BODIROGA O STATUSU ZVEZDE I PARTIZANA: Evroligu čekaju tektonske promene, a evo gde su večiti!

Objavljeno: 30.05.24 u 09:12

Bodiroga smatra da su Zvezda i Partizan važni za Evroligu

Jedan od najboljih srpskih košarkaša u istoriji i prvi čovek Evrolige, Dejan Bodiroga, gostovao je na TV Nova.

Nedavno je u Berlinu govorio o statusu evroligaša. Sada je nastavio da iznosi detalje o promenama u Evroligi.

Samo finale je kruna sezone, sjajne sezone. Dva tima koja su završila na prve dve pozicije su igrala, čestitam svima. Naravno, svima sa F4 čestitam, imali su sjajnu sezonu i plej-of. F4 je samo kruna sezone. Zadovoljni smo.

Setio se svojih uspeha.

– Imam lepe uspomene na PAO i Barselonu, tri titule imam sa njima, a Evroliga je napredovala. Imamo uspešnu sezonu, plej-of i F4.

Ilija Belošević je sudio finale.

– Ne treba govoriti samo o njemu, dugo je najbolji evropski sudija, ali i ostali su opravdali očekivanja.

Gde je Beograd na mapi, gde su večiti?

– Mislim da Evroliga donosi odluku. Prvo je Beograd bio sjajan domaćin dva puta, ima velike šanse da opet bude domaćin. Ne možemo to sada da kažemo, kada će biti, ali gledaju se brojni parametri. Dvorana, kapacitet, ostali sadržaji za takvu manifestaciju. Beograd je pokazao da je odličan domaćin. Evroliga uvek ima mnogo prijava gradova. Sada su tu Beograd, Abu Dabi i Barselona, znaće se sve u narednih mesec dana.

Bilo je novih detalja koji su bitni za Zvezdu i Partizan.

– U sledećih mesec dana će biti doneta odluka, Srbija i regon su važni, oba kluba imaju dobre šanse da zaigraju u Evroligi. Mislim da ćemo sledeće sezone moći da donesemo licence da budu na srednji period, na tri do pet godina. U sledećem periodu će se raditi o proširenju lige, a gledaćemo da damo licencu klubovima na srednji period.

– Jednostavno, takav je sistem, ima 13 akcionara koji imaju garantovanu dugogodišnju licencu. To ističe 2026. i svi su voljni da produže tu dugogodišnju licencu i ugovor, onda se razmišlja o dugogodišnjim kandidatima.

– To donosi puno, igrati najveće evropsko takmičenje, donosi to da mogu da planiraju, mogu imati priliv kroz sponzore i tako dalje. Naravno da svi žele da igraju najbolje evropsko takmičenje.

Tokom neformalnog sastanka sa novinarima u Berlinu, generalni direktor Evrolige Paulijus Motiejunas i predsednik Dejan Bodiroga govorili su o temi koja izuzetno zanima srpske klubove Crvenu zvezdu i Partizan.

Crvena zvezda je osvojila titulu u ABA ligi, pošto je u finalnoj seriji dobila Parizan. Radovali su se na Malom Kalemegdanu novom trofeju, ali i mestu u Evroligi. Međutim, nedavno je generalni direktor elitnog takmičenja Paulijus Motiejunas istakao da crveno-belima nije garantovano mesto. Postavilo se onda pitanje i kakva je situacija sa Partizanom i hoće li oba srpska kluba moći u Evroligu.

– Srpsko tržište je neverovatno i veoma važno za Evroligu. Ali niko ne želi ono što smo videli na nedavnom ABA finalu, to ni za koga nije dobro. Ukupan utisak iz prisustva dva srpska tima je pozitivan, međutim, ovaj incident između dva evroligaška tima u lokalnoj ligi ne pomaže – rekao je Motiejunas.

Po statutu šampion ABA lige ne dobija direktno mesto u takmičenju…

– Nemaju vajld kartu, ali imaju prioritet da dobiju mesto- uz osmeh je dodao predsednik Dejan Bodiroga.

Kako prenose inostrani mediji, gotovo je izvesno da će za Crvenu zvezdu biti mesta u Evroligi naredne sezone, dok će se Partizan za ostale specijalne pozivnice boriti sa Virtusom, Albom i Valensijom.

11
4
1 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter