1
Domaći fudbal
Zvezdan Terzić

FOTO: Starsport

TERZIĆ O BAHARU I POJAČANJIMA: „Arnautovića bih sutra doveo, ovaj prelazni rok će biti najburniji u poslednjih nekoliko godina!“

Objavljeno: 27.05.24 u 09:34

Terzić se dotakao mnogih tema važnih za budućnost Crvene zvezde

Tokom vikenda, Crvena zvezda je svečano proslavila osvajanje svoje četvrte uzastopne duple krune, što uključuje 35. šampionsku titulu i 28. pehar namenjen osvajaču Kupa Srbije. Ovi uspesi dodatno potvrđuju suverenu dominaciju kluba u srpskom fudbalu.

Ipak, uprava kluba, predvođena generalnim direktorom Zvezdanom Terzićem, sada se suočava s novim izazovima. Glavni cilj je stvoriti još moćniji tim koji će ne samo dominirati u domaćim okvirima, već biti konkurentan i na evropskoj sceni, s posebnim fokusom na plasman u Ligu šampiona.

Crvena zvezda je porasla i mislim da je u ovih 10 godina, iz godine u godinu, imala sve jači tim i bolje igrače. I to je naša misija i u narednoj sezoni. Ovaj prelazni rok će biti najburniji u poslednjih nekoliko godina – jasno je Terzić poručio za Telegraf!

U intervjuu povodom proslave, Terzić, koji ovog proleća slavi deset godina u klubu, osvrnuo se na sezonu iza nas, hvalio je trenera Baraka Bahara i dotakao se budućih planova, uključujući moguće transfere i razgovore sa potencijalnim pojačanjima poput Marka Arnautovića.

Priznao je Terzić i za kog igrača crveno-beli imaju najveću ponudu, za koga je Milojević rekao da nije na prodaju – iako dobijaju sedam miliona evra za njega, kao i kakav to dogovor imaju sa Hvangom. Za početak, osvrt na sezonu koja se završila pomenutom duplom krunom.

Ja nijednog trenutka nisam posumnjao da krajnji ishod može da bude bilo kakav drugačiji od ovoga što se desilo. Bio sam svestan da imamo najbolji tim, bio sam svestan da imamo najjači klub, najbolju organizaciju, najbolje finansije i sve ostale prateće faktore koji jedan klub čine velikim. I pre početka sezone sam rekao da je Zvezda toliko odmakla svim klubovima u Srbiji da prosto nemamo konkurenciju. To nije dobra stvar, ni za samu Zvezdu. Ja bih voleo da ostali klubovi budu jači, jer mislim da nije dobro za srpski fudbal ako mi pobegnemo drugoplasiranom na tabeli 18 bodova kao što je to bilo u ovoj sezoni. U nekim sezonama pre toga je bilo po 20-25 bodova. To je jedna apsolutna dominacija Crvene Zvezde. Nije dobro ovo za Zvezdu jer i nama trebaju jači mečevi, da bismo i mi bili jači, jer imamo veliki raskorak između domaćeg prvenstva i utakmica u Evropi gde su očekivanja veća i jača. Nije lako prebaciti se iz ovog klasičnog takmičenja, iz druge brzine, u turbo koji zahteva Ligu šampiona ili Liga Evrope. Zadovoljan sam sezonom, naravno mislim da svaki zvezdaš ima mnogo razloga da bude ponosan na sve ove rezultate koje smo ostvarili. I ove sezone i prethodnih godina. Evo ovo sada je već sedma uzastopna titula, četvrta uzastopna dupla kruna i mislim da malo klubova u Evropi ovako uspostavlja dominaciju u domaćim okvirima – rekao je Terzić na početku razgovora za Telegraf, pa se dotakao potencijalnog rešenja u vidu skraćenja lige ili eventualno nekog regionalnog takmičenja:

Sigurno da treba razmišljati o ta dva formata koja se sad pominju. Znači: ili skraćenje lige na 10-12 klubova ili neka regionalna liga. Svi ti novi formati takmičenja imaju svojih prednosti, ali imaju i mana. Ja se slažem da bi kvalitet takmičenja gde igra Zvezda bio mnogo veći u manjoj ligi. Da tu ostane ovih, recimo, 8-10 klubova koji su sad bili u plej-ofu. Međutim, s druge strane, mene je strah beogradizacije takmičenja u tom slučaju. Najkvalitetniji fudbal bis e skroz koncentrisao i jednostavno Srbija van Beograda bi ostala bez najkvalitetnog takmičenja. Ja sam i 2005. godine kad sam postao predsednik FSS, jedan od prioriteta u svom planu i programu postavio debeogradizaciju fudbala u Srbiji i proglašenja tih strateških centara gde sam ogromne benefite davao velikim centrima kao što su Niš, Kragujevac, Subotica, Novi Sad, Čačak itd. Tako da mislim da bismo skraćenjem lige sigurno dovelo do beogradizacije iste, što nije dobro za razvoj fudbala u Srbiji generalno. Regionalna liga mislim da je dobra stvar, ali da ne utiče na štetu domaćeg takmičenja kao što je ABA liga u košarci udavila domaću ligu. Tako da treba razmišljati o tim formatima, dobro analizirati koji su plusevi i koji su minusi.

Ta dominacija Zvezde donekle utiče i na publiku, odnodno manji broj navijača na stadionu nego što sam klub svojim rezultatima zaslužuje, a Terzić i za to ima objašnjenje.

Mislim da smo malo razmazili naše navijače i da se šampionska titula i dupla kruna podrazumevaju. Ljudi zaboravljaju gde je Crvena zvezda bila pre deset godina, kada je ova garnitura uprave ušla u klub i šta smo sve uradili. Prosto, ja se sećam tih utakmica protiv Spartaka i Donjeg Srema, još nisam bio u klubu, kada je dolazilo po 40.000 ljudi, kao neki vid otpora, bunta, očaja, šta uraditi sa Crvenom Zvezdom, zbog enormne dominacije Partizana u tom periodu. Međutim, uspeh za uspehom, titula za titulom, to se podrazumeva i prosto narod ne oseća ništa uzbudljivo u utakmici Zvezde, jer je dominacija apsolutna. Ne postoje više neizvesnost, draž koju donosi takmičenje. Prosto pogledajte, vidite sve te prognoze i kvote Crvena zvezda je apsolutni favorit. Ovo se nikada nije desilo, čak i kada je Partizan bio u nekom plusu na tabeli, pa su te kvote pokazivale toliku prednost Zvezde pa su davale kvote kakve nisu nikada, nikada u istoriji. Kao da je Zvezda igrala protiv nekog manjeg kluba od Partizana, a to je čista matematika. To pokazuje na kraju krajeva koliko je Zvezda u svim segmentima jača od svih rivala u našoj ligi.

Zvezda je, na kraju, imala možda i neočekivano veliku prednost na tabeli u odnosu na Partizan, iako su crno-beli prvi prolećni derbi dočekali sa bodom viška, a tako ga i završili.

Mislim da je Partizan samo iskoristio veliki broj utakmica koje je imala Crvena zvezda i umor iz Lige šampiona. Mi smo u dve, tri utakmice napravili neke kikseve protiv Voždovca i Čukaričkog, a Partizan je dobi na svežinu, igrajući samo domaće prvenstvo. Stvarno je napravio taj niz utakmica gde su pobedili i na tome sam im i tad odao priznanje. Nismo to očekivali, da će tako sve utakmice pobediti, ali to je rezultat fokusiranja na domaće takmičenje. Mi smo bili ne samo fizički, nego emotivno ispražnjeni, fokusirani skroz na Ligu šampiona. Možda smo malo i potcenili domaće takmičenje, da smo bili toliko bolji i kvalitetniji, mislili smo da će lako ići. Međutim, i ovo je bila naša greška da nikad ne smemo da dozvolimo da se ni jedan rival potceni, pogotovo domaće takmičenje gde je nama titula uvek prioritet svih prioriteta. Ipak, dugoročno mi smo znali da ćemo se na proleće vratiti na prvu poziciju, kad budemo rasterećeni evropskim utakmicama, pogotovo što smo imali ta dva derbija i veliki broj mečeva do kraja.

Prvi prolećni derbi je doneo neverovatan fudbal, bila je to paritja koja vraća publiku na stadione – 2:2!

Mislim da je Crvena zvezda demonstrirala jednu ogromnu moć, ogroman kvalitet. Mislim da smo fizički mnogo, mnogo, moćniji od svih ostalih rivala pa i od Partizana. Mi smo njih pojeli, fizički smo ih pojeli. Današnji fudbal je snaga, brzina, količina trčanja i naši podaci su stvarno fenomenalni što se toga tiče. Imamo fizički moćne igrače, zato smo ih i spremali, prošle godine smo ih doveli. Teško je timovima da igraju protiv takvih fizički moćnih igrača kao što su naši. Promašene šanse? Naravno da se i ja iznerviram, ali najvažnije je stvoriti te šanse. Crvena zvezda je osposobila sebe da kao tim lako stvara šanse. Mnogo šansi stvaramo. Naravno da moramo da svedemo te promašaje na najmanju moguću meru, pogotovo u Evropi. Toliki broj šansi koje smo mi stvorili protiv Jang Bojsa u Bernu, u odlučujućem meču, ono je neverovatno. Oni su dva puta pogodili okvir gola i uzeli su nam tu treću poziciju u Ligi šampiona. Svi smo mi svesni nedostataka ovog tima koji je fizički moćan, a nedostaje mu malo mirnoće u toj završnici. Tako da ćemo i tu u ovom prelaznom roku raditi na tome.

Za razliku od tog derbija koji je završen nerešenim ishodom, drugi je Zvezda dobila rezultatom 3:2. Međutim, nedugo posle istog usledila su saopštenja Partizana koji je imao velike zamerke na suđenje u tom meču.

Ja mislim da se Crvena zvezda nijednom nije oglasila saopštenjem u ovoj godini. Nijednom. Mislim da generalno to treba svesti na najmanju moguću meru. Jer kad stalno nešto pričaš i onda kad imaš stvarno pravo da kažeš nešto, to gubi težinu jer stalno nešto pričaš. I mislim da Crvena zvezda kao klub mora da ima jednu gospodštinu u sebi, da se suzdrži od stalnog izlaska u medije, nekim saopštenjima. Ja kažem, ja mislim da u ovoj godini nijednom se nismo oglasili. Naravno, kad procenimo iz taktičkih razloga da se moramo oglasiti da bismo zatalasali nešto jer imamo konkretan cilj. Mi smo veliki klub, naravno. Taktički, mi se oglasimo. Strateški mi se oglašavamo. Zato što znamo da će to proizvoditi. Ja neću da Crvena zvezda kroz saopštenje bude kalimero i da se žali. Ne, ne, mi smo protiv toga – rekao je Terzić i dodao:

Ja mislim da suđenje u ovoj sezoni je stvarno bilo dobro. Ko gubi ima pravo da se ljuti. Evo, imate te neki eksperte, oglašavali su se svi. Niko se nije saglasio da je Partizan oštećen bilo gde. Bilo gde. I mislim da, kada imate 18 bodova manje od svog konkurenta… Pa nije to da se završi samo bodom ili dva razlike, 18 bodova. Izgubite pet za redom utakmica. Kakav sudija? Pet za redom utakmica! To Partizan nije u svojoj istoriji uradio, izgubio pet za redom. Kakav sudija? Kako je ko prošao kroz Humsku, tako je im je dao tri komada. Oni ako hoće da budu pošteni i dobronamerni prema sebi, oni moraju da se okrenu sobstvenim greškama, ako žele dobro Partizanu. I da kažu, ovo nije valjalo, moramo drugačije. A imati 20 bodova manje i pričati o suđenju, mislim, to izaziva podsmeh.

Na pitanje da li sledeće sezone očekuje bolji Partizan, Terzić je rekao:

Pa ja ne znam da li može gore od ovoga? Mislim, izgubiti u domaćem prvenstvu pet za redom utakmica od svakoga ko naiđe, ja ne znam šta ti ljudi stvarno misle. Imajući obzir veličinu kluba kao što je Partizan, istoriju, tradiciju Partizana, ogroman broj navijača Partizana, oni moraju, moraju, bolje. Čak i meni kao zvezdašu ne prija ovakav Partizan. Kažem, volim da bude jača liga, ne samo Partizan, nego volim da budu i ostali klubovi još jači. I Vojvodina, i Čukarički, i TSC, i Partizan, i Radnički iz Niša, i Radnički iz Kragujevca. I ovo je jako pozitivna stvar što je Radnički iz Kragujevca uradio za srpske fudbal, jako dobra stvar. I treba sad, samo ne smiju da rasprodaju ekipu, moraju još više da nađu srpske fudbal, da još više ulože da bi investirali. To nije trošak, to je investicija koja će se vratiti u narednom periodu. I finansijski će se vratiti.

Za druge se ne zna, ali Zvezda će ovog leta definitivno biti aktuelna u ovom prelanom roku. Prema Terzićevim rečima, više nego inače.

Ovaj prelazni rok će biti najburniji u poslednjih nekoliko godina. Najviše posla nam predstoji jer hoćemo da podmladimo tim, da pojačamo tim i spremni smo da investiramo više nego i kada. Znači, novac za Crvenu Zvezdu nije problem. Mi smo u januaru mesecu prihodovali 20 miliona evra. Za Nedeljkovića, Mijatovića i Mitrovića. Mi sad imamo ponude za 42 miliona evra. Sad, danas, znači, ako pritisnem zeleno dugme 42 miliona evra imamo sutra još na računu. To je preko 60 miliona evra prihoda od transfera u ovoj sezoni. Znači, Zvezdi novac nije problem. Plus što očekujemo od Lige Evrope, 15 miliona evra, a ako uđemo u Ligu Šampiona, još 30 miliona evra. Mi sad stvarno možemo, mi se pitamo, da ove godine prihodujemo 100 miliona evra. I to samo od transfera, UEFA i ulaznica. Skoro 100 miliona evra – rekao je Terzić i dodao:

Imamo za 42 miliona, za sedam igrača. Imamo za Glazera, za Stamenića, za Ivanića, za Šerifa. Za Šerifa je najveća ponuda. Šerifa u ovom trenutku ima najveću tržičnu vrednost od svih igrača. On je eksplodirao na proleće. Za Hvanga, za Bukarija. Tako da, vagamo, mi smo imali pre dva dana sastanak i ja kažem: Okej, super je cena pet miliona evra za jednog igrača. Ja pitam Marina i Mrkelu, da li za pet miliona možete“ da dovedete boljeg igrača od ovog što puštamo i mlađeg?“ A ovo je već adaptiran, s tim, pod uslovom da on ostane zadovoljan u klubu. Jer nama ne treba taj novac, mi hoćemo taj novac da reinvestiramo u novog igrača. Crvena zvezda raste kao klub. I fudbalski biznis razume mali broj ljudi. A svako daje sebi za pravo da komentariše. Za ovih deset godina, koliko sam u Crvenoj zvezdi, samo smo u godinama korone, dve godine imali finansijski minus. Mi svake godine uvećavamo prihode, jako uvećavamo prihode. A znate zašto? Zato što smo uvećali rashode. A to nije rashod, to je investicija. I ako hoćete da rastete kao klub, kao i svaka druga kompanija, vi morate investirati, investirati, investirati.

Ja se sećam kad smo doveli Mirka Ivanića za 1.300.000 eura, to je bilo hvatanje za glavu, od mog finansijskog sektora do navijača. Znate li šta je 1.300.000 evra? Mi sad imamo ponudu pet miliona evra za Mirka Ivanića. I ako se mi budemo pitali, mi ćemo tu ponudu odbiti. Videćemo u razgovoru sa njim, da li je on spreman. A nećemo protiv volje igrača i njegove porodice. Hoću da kažem, to nije bio trošak, to je bila investicija. Kao što smo dali 10 miliona evra za Hvanga i Šerifa. Mi sad imamo skoro 20 miliona evra za njih dvojicu. Em su odradili godinu dana, em smo duplirali njihovu vrednost. Tako da mora stalno da se investira i Zvezda je spremna ponovo da investira za taj rast naših prihoda. S tim što naravno postoje neki igrači koje ne bismo prodavali – rekao je Terzić, a potom otkrio ko ne može da napusti klub:

To je, pre svega, Glazer za kog smo dobili ponudu od sedam miliona evra i, kažem, to nije stvar novca. To je fantastična ponuda, da se ne lažemo, ali Glazer je doneo takvu mirnoću i stabilnost. Kao ličnost, kao figura, kao golman, kao čovek. Tako da je jako teško naći zamenu za njega i Milojevićeva izrična želja je bila, kad smo sastavili spisak ponuda za sve igrače koje imamo, da Glazer ne može da ide. I mi smo odmah završili razgovore, rekli smo ne može. Tako da će Zvezda imati novac, spremni smo. Naravno mora malo i da se gledaju igrači koji su zasitili i koji treba da idu i kojima treba učiniti da reše neke svoje egzistencijalne stvari. Ne može biti samo kruti, ne može samo „trebaš nam, trebaš nam.“ Razmišljamo i o njemu, njegovoj porodici, njegovim željama, igrači koji su mnogo zadužili klub i tako dalje.

Jedan od igrača ko i je i te kako zadužio klub jeste doskorašnji kapiten Aleksandar Dragović. Popularni Drago je za vikend odigrao poslednji meč u crveno-belom dresu i seli se u Austriju iz Beča.

Dragoviću ogromno hvala što je pre tri godine, kada je bio u naponu i igračkom zenitu, bez obeštećenja došao u Zvezdu. Mislim da je to jedan od najboljih poteza sportskog sektora, kako smo ubedili Dragovića da dođe tada u tom momentu, jer niko u državi nije verovao da će doći takav igrač, tog rejtinga. I stvarno, odradio je tri godine kao vrhunski profesionalac. I kao što je njegova odluka bila da dođe, veliko mu hvala, tako je njegova odluka bila da ide, da se vrati u Austriju. Žena, dete, dobija dugogodišnji ugovor tamo, igrački, posle funkcionerski. I došao je ovde u kancelariju i počeo da plače ovde. Emotivan smo sastanak imali, gde je rekao da je definitivno. Mi smo pokušali da ga ubedimo, da pričamo oko finansija, on je rekao: „Nije stvar finansija, ja sam to odlučio pre deset dana, samo sam došao da vam kažem“ – rekao je Terzić i dodao:

Kod Dragovića je bilo tokom ove tri godine raznih plus-minus faza. Ovako-onako, ovako-onako. Pre 15 dana sam mislio da ostaje, a onda sma pre 10 osetio da ide i tako. Variralo je to njegovo raspoloženje i odluka. Čak mu je pre nekoliko dana žena koja ga je stalno zvala da se vrati, rekla: „Ostani u Zvezdi, u Zvezdi si srećan. Nisam sigurna da će ovde biti srećan igrački i tako dalje.“ Ali to je njegova konačna odluka, mi smo se ovde izgrlili, izljubili. Na kraju krajeva, on mora da ode jednog dana, da li sada ili dogodine, mislim da je i Zvezdi prosto potrebna nova krv, sveža krv. Moramo mi da podmladimo malo ekipu, malo smo, kad vidimo da nam je 29-30 godina prosek… Svestan sam da moramo, ako hoćemo da imamo i kompetitivnu ekipu i tržišnu vrednost ekipe, da podmladimo istu.

Stiče se utisak da će je i južnokorejski vezni igrač Hvang na korak od odlaska iz Zvezde, iako će crveno-beli učiniti sve da ga zadrže. Međutim, i za jednu i za drugu stranu reč je svetinja i raniji dogovor će se svakako ispoštovati ako se situacija „otvori.“

Pa, izuzetno je teško zadržati ga. Mi imamo jedan džentlmenski dogovor sa njim, jer je on iz Južne Koreje.. On je pošten, ispravan vojnik i traži na taj način i da mu se vraća. I za njega je reč svetinja. On je imao neki dogovor sa Olimpijakosom, gde nisu ispoštovali, po njegovom mišljenju, neke stvari koje su obećane. Tako da je on prekinuo da dolazi na treninge, rekao je, ja više ne dolazim ovde i kraj. I mi smo iskoristili taj moment njegovog nezadovoljstva i u isto vreme naših dobrih odnosa sa Olimpijakosom. Dogovor je pao i mi smo njega doveli za tih pet i po miliona eura, što je tada bilo mnogo u očima navijača i naroda. Mi smo bili svesni da je on igrač koji prevazilazi tu cenu i da u nekim normalnim okolnostima mi ne bismo mogli da ga dovedemo. Nego bio je kraj prelaznog roka, on bio u sporu sa Olimpijakosom. Olimpijakos je to negirao da on ima pravo da ode. Iskoristili smo taj trenutak, napravili nekoliko video poziva, predočili mu prednosti Crvene zvezde i obećali neke stvari. Njegov je san da igra ligu petice. Dođi, pomozi, odradi Ligu šampiona, da uzmemo duplu krunu i na korektan način ćemo se i rastati. Kad ti budeš poželeo da ideš – poručio je Terzić:

Za sada, iskren da budem, imao veliko interesovanje za njega i videćemo. Sigurno se nećemo tako lako odreći Hvanga, ali najgore je igrača držati nezadovoljno i sigurno ako dođe za njega ponuda od nekog španskog kluba ili kluba Premijer lige koji ga želi, njemu Crvena zvezda neće da bude prepreka ka ostvarenju njegovih životnih ciljeva. Mislim, to Crvena zvezda neće raditi. Mi bismo voleli da on ostane ovde. Finansije nisu problem. On je stvaro najplaćeniji igrač i svaki evro je odradio i mi smo spremni da mu ponudimo i bolji finansijski ugovor, da mu pojačamo ugovor jer takav profesionalac nije dolazio u Crvenu zvezdu. Ta njegova posvećenost u svakom treningu. Uz njega, recimo i Olajinku i Dragovića i tako par tih jakih nekih igrača, i drugi postaju bolji profesionalci. Oni kad vide tako te iskusne igrače, kako on prilazi svojim kopačkama, kako on to očisti, koliko on ranije dođe pre na trening, koliko je on posvećuje svom telu, istezanjima, kakav je to profesionalac, kada on uveče ide u krevet, kakav je to odmor između dva treninga, kojim on intenzitetom odradi svaki trening… Mislim, to je jedna ogromna škola za sve naše, pogotovo mlađe igrače Crvene zvezde.

Čak i ako ode, što je najrealnija opcija, Zvezda ima spremnu zamenu.

Naravno da imamo. Marko Marin je ogroman dobitak za naš klub. Njegova skauting služba stvaro radi na perfektan način. Ta služba se ne bavi sad u junu mesecu igračima, nego čitave godine ide, gleda, radi, analizira. I mi imamo naravno za 11 pozicija u našoj formaciji, 4-2-3-1. Na svakoj poziciji imamo po 5-6 nekih predloga koje Marko Marin sa svojim saradncima ide, prati, gleda, uživo razgovara. Imajući u vidu i karakter tih igrača i tako dalje. I na kraju se to sužava. Tako da mi u slučaju da ode Hvang, mi već imamo 4-5 nekih ponuda na stolu od strane Marka Marina. Naravno Marko Marin daje tu neku završnu reč, neki predlog. Posle toga, Mrkela i Milojević se naravno uključuju, gledaju ko odgovara.

Ono što je definitivno sigurno jeste i odlazak Osmana Bukarija, bez obzira na neke informacije da mu je transfer u MLS propao.

Nema tu problema. Bukari definitivno napušta klub. Zato nije ni igrao sada, tražio je klub da protiv Čukaričkog ne igra zbog slučajne povrede. Pa i Bukari je došao pre dve godine, mislim da je stvarno radio jedan sjajan posao i zadužio je Crvenu zvezdu. Vole ga i saigrači, i treneri, i navijači, i mediji. Prosto, on hoće u neki novi izazov. Opet kažem, nije to zbog finansija. Ne možete držati nezadovoljnog igrača u klubu. I Bukari je jedan od tih koji je izrazio želju da ide. „Hoću da idem, želim da idem. Okej, ostvario sam sve, uzeo sam dve duple krune, igrao sam u Ligi šampiona, igrao sam kvalifikacije, igrao sam sve, sve sam igrao, hoću dalje, hoću da idem.“ Tako da je njegova želja prevagnula. Naš je sada cilj da na tu poziciju dovedemo još boljeg igrača od Bukarija.

Na pitanje da li je to možda Nemanja Radonjić, Terzić je bio „zakopčan“:

Znate da ne volimo da pričamo o nekim personalnim rešenjima vezanim za igrača, jer to utiče onda na našu poziciju na tržištu, pregovorima i tako dalje. Ali Nemanja je sigurno igrač koji treba Crvenoj zvezdi. On uvek ima ovde otvorena vrata, ali videćemo. Za Radonjića sam uvek. Uvek!

Jedan deo javnosti donekle je kritikovao upravu kluba zašto Bukari zimus nije otišao za veći novac, ali, kao što sam Terzić kaže, nije sve u prarama u ovom slučaju.

Mi smo imali ponudu od 10 miliona. Odbili smo, sad smo ga prodali za sedam miliona. Znači mi smo tri miliona evra izgubili svesno. I mi smo bili svesni u januaru, kada smo odbijali tu ponudu, da nećemo dobiti tu ponudu od 10 miliona. Međutim, tad smo bili na minus jedan od Partizana. U pola sezone, kad niste prvi na tabeli, a teško je u januaru naći zamenu za Bukarija. Mislim da to bi bilo jedno neodgovorno ponašanje jer mi nismo trgovačko preduzeće da gledamo samo profit. Okej, naravno, morate da obezbedite finansije da biste imali jednu stabilnu sportsku situaciju, ali prodati najboljeg igrača kad si drugi na tabeli, kad ti visi titula, to nije bilo stvar para. Mi bismo odbili tada i 15 miliona, jer to je igrač koji nam donosi ogromnu razliku u kvalitetu. Tako da, važnije nam je bila dupla kruna titula nego ta tri miliona evra razlika. Jer titula u Crvenoj Zvezdi nema cenu, to je najvažnije. I bilo kada, ako procenimo da nam odlazak tog igrača ugrožava titulu, ne postoji nova za koju bi ga prodali. Prosto, samo šampionska titula i dobri sportski rezultati su Crvenoj zvezdi generator za velike prihode. Te pare će se vratiti kroz Evropu.

Interesovalo nas je i da li je Marko Arnautović možda opcija za napad, pogotovo nakon informacija iz Italije da je Inter spreman da ga pusti.

Ja bih ga sutra doveo. Skoro sam ga video, pa smo pričali, ali mislim da nije realno. On sebe u ovom momentu ne vidi u Crvenoj zvezdi. A što se mene tiče, ja bih ga sutra doveo. On je majstor, on je klasa od igrača i donosi veliki kvalitet. Jeste on 1989. godište, jeste da on ima 35 godina, ali on je klasa, on bi nama mnogo pomogao. Nažalost, mislim da to nije realno i da moramo se okrenuti drugim rešenjima.

Povratnici u srpski fudbal su uvek i te kako zanimljivi Zvezdi. Nebrojeno mnogo puta se u ovih psolednjih nekokiko godina pokazalo da su pun pogodak, te će i u ovom prelaznom roku pogledi uprave biti usmereni ka njima.

Naravno da gledamo. Prioritet su nam domaći igrači sa srpskim pasošima. Crvena zvezda može da plati, spremna je da plati sve te plate koje plaćaju i preko. Ali nije lako igračima koji su dugo preko, srpski igrači, da se vrate tako lako u domaću ligu. Navikli su se tamo, jako takmičenje, dobri stadioni, drugačiji život, porodica se namesta tamo itd. Zvezda je teška, ogroman je pritisak u Zvezdi. Zvezda troši, melje. Evo Dragović, razgovaram sa njim pre dva dana. Kaže, odigrao sam sto utakmica za reprezentaciju Austrije, igrao na tako visokom nivou. Kako Zvezda samelje igrača u godinu dana, kakav je to pritisak. Znači, nemaš pravo na jedan nerešen rezultat, na jedan loš dan. I igrači su svesni toga, pogotovo srpski igrači su svesni ogromnog pritiska. I stvarno treba da budeš ozbiljno jak karakter, da se prihvatiš. Ja kada razgovaram sa igračima, ja im kažem surovu istinu. Vidi, Zvezda je teška, čeka te pakao, od obožavanja do bacanja u blato. Onda mi kažu, pa što im to pričaš, oteraćeš ih sa tom pričom. Pa ako ih oteramo, onda mi ne trebaju. Mislim, to mi je test za njihov karakter. Ako mi kaže na svu tu priču moju, „ma ja sam spreman, ne plašim se ničega, hoću ja dođem“, takav mi treba, jer treba sa njim da idemo u teške bitke, koje se vode u dresu Zvezde. Tako biram i saradnike. Mislim, Zvezda je teška, ne samo na terenu, nego i van terena.

Iako se stiče utisak da bi odbrana Zvezde mogla da dođivi kompletan remont, Terzić napominje da to baš i neće biti slučaj. Da će neki igrači dobiti veću minutažu, ali i da se radi na dovođenju levog beka.

Spajić ostaje. On će biti kapiten ekipe. Spajić je pravi lider, vođa u svlačionici. Imao je tešku povredu, dug oporavak. Međutim, verovali smo mu i on se pokazao. Zvezdino dete i stvarno jedna posebna ličnost. On je pravi vođa. I do sada bio lider u svlačionici.. Tako da, on je siguran štoper. U Đigu mnogo verujemo. U Đigu smo investirali sada i već imamo ponude za njega. Znači, Điga i Spajić su planirani kao štoperski tandem. Videćemo šta će biti sa malim Lekovićem. Da li će Viljareal da ga otkupi ili neće. Vraća se Degenek iz povrede. Mali Velja Milosavljević se vraća ,2007. godište. On će biti vrhunski štoper. Pre nekoliko godina Barcelona je bila spremna da njegovu generaciju 2007. godište stavi u prvu postavu u odlučujućim utakmicama Lige šampiona protiv PSŽ-a. Zašto bismo se mi plašili da stavimo malog Veljka Milosavljevića da igra domaću ligu? Jer on je štoper koji je za najveće klubove takvog dometa. Levog beka dovodimo, mada kažem posljednjih deset godina nije se pojavio takav levi bek u našoj školi kao mali Adem Avdić. Koji je isto 2007. godište i koji bi već debitovao da nije imao tu povredu ukrštenih ligamenata i očekujemo za par meseci da se vrati, ali to je kao Đordi Alba igrač, neverovatan.

Mimo toga dovodimo levog beka, a mada nije lako naći levog beka. Nema ga, nije reprezentacija Srbije. Nema levih bekova, generalno nema levih bekova. Mislim da je Rodić odradio ogroman posao za Crvenu zvezdu ovih sedam sezona, ali definitivno dovodimo levog beka. Desni bek će biti Mimović, to je veliki, veliki, veliki, potencijal i on je sigurno zacementirao sebi poziciju desnog beka. On nije ni promil lošiji igrač od Koste Nedeljkovića, ako ne i bolji. Mislim, te njegove karakteristike fizičke, ta njegova količina trčanja preko 12 kilometara, toliko u sprintu, ta brzina sprinta, to je van pameti. Taj smisao za kombinatoriku, tehnika, Zvezdino dete. Mislim da je Ognjen Mimović igrač neverovatnog potencijala i iz utakmice u utakmicu on sazreva i tako da nemamo uopšte dilemu za poziciju desnog beka.

Zanimljivo, tu poziciju desnog beka tokom prethodne sezone uglavnom je pokrivao Srđan Mijailović.

Meni smeta kad Mićko igra desnog beka. Tako da nema potrebe. Mislim, može da on odradi to, ali Mićko je zadnji vezni i Mićko nema tu kreativnost koju ima Mimović. S druge strane, Mijailović ima neverovatnu agresivnost i energiju koju daje ekipi i šteta ga je izvlačiti tu sa te pozicije šestice. I on i Spajić su zaslužili da se nađu na spisku Dragana Stojkovića. I svojim kvalitetom, i svojim karakterom, jer to su stvarno pravi profesionalci i znaju šta je reprezentacija.

S druge strane, postoji jedan fudbaler koji i te kako zna šta je Crvena zvezda. U pitanju je Milan Borjan kom je pozajmica u Slovanu istekla, dok je povratak na Marakanu još u magli.

Videćemo. Razgovarali smo u okviru kluba, razgovaraćemo sa Borjanom. On ima ugovor još dve godine. Videćemo da li će se vratiti ili će ponovo negde na pozajmicu. To zavisi i od Vladana Milojevića. Do sada smo bili fokusirani na osvajanje duple krune, a od ponedeljka slede svi ostali razgovori.

Razgovor nije mogao da prođe bez analize Baraka Bahara, izraelskog stručnjaka koji je na polusezoni napustio Zvezdu. Umesto njega došao je upravo Milojević i odmah se okitio duplom krunom.

– Kada govorimo o Baraku Baharu, stvarno treba jedna realna i detaljna analiza. Ljudi su skloni od euforije do očaja da komentarišu Baraka Bahara. I onda kada je došao, ono, u julu mesecu, posle onoga turnira u Sankt. Peterburgu, ovde utakmice sa Fiorentinom i početka sezone, gde smo svakom dali po pet komada, ljudi su bili skloni da kažu, „vau“, kako su i gde su ga pronašli. Onda posle dva meseca i nekih slabih rezultata, došli su i kažu, ko ovoga dovede. Prosto mi smo takvi, nikom ne damo ovde vreme. Mislim da je Barak radio mnogo dobrih stvari, mislim da je Crvena zvezda jako dobro izgledala u evropskim utakmicama, bili smo dobro fizički spremni, mnogo smo dobro trčali. Međutim, Crvena zvezda je stvarno specifičan klub i mislim da ta neka socijalna dimenzija je nedostajala Baharu da ukapira šta je Zvezda i pomalo je bio krut i tvrdoglav u nekim svojim stavovima. Bio je malo isključiv. A kad se vodi takav klub kao što je Crvena zvezda, mora da se ima jedna fleksibilnost i u razmišljanju i odlučivanju i u svemu ostalom – rekao je Terzić i dodao:

Pričali smo s njim, jesmo. Ali teško je čoveka u tim godinama, koji je izgrađen kao ličnost i kao trener i kao profesionalac, menjati i uticati. Sigurno je ima najbolju nameru. Barak je jedan dobar čovek. Stvarno je zavoleo Crvenu zvezdu i Beograd. Međutim, tih nekih par momenata je presudilo. I na kraju krajeva, ja imam običaj da kažem, rezultati su jedino merilo. On je u dve utakmice, u nekoliko dana, mogao da bude pukovnik, a bio je pokojnik. Znači, da je pobedio u onoj odličnoj utakmici u Bernu, da je pobedio u derbiju Partizana 20. decembra on bio prvi na tabeli sa pet bodova prednosti. Bio bi uspešan trener i prezimio bi u Evropi. Desilo se da smo ispali iz Evrope, desilo se da smo iza Partizana, ovakvog Partizana i prosto rastanak morao da bude neminovan.

Nastavio je Terzić da govori o Baharu i kako je došlo do raskida saradnje.

Ja sam posle Jang Bojsa stvarno bio zadovoljan, bio sam razočaran rezultatom kao svaki drugi zvezdaš. Ali zadovoljan igrom. Videla se ogromna moć Crvene zvezde kao tima. Međutim, poraz od Partizana se ne prašta, pogotovo što došao u momentu kada je to poslednje kolo. Kada treba da živimo dva meseca u jednom negativnom ambijentu sa negativnom atmosferom. Jer gledamo… Nije to veliki ni minus na tabeli. Ali je neprijatno dva meseca. Da je to bilo sredina ili da se to može ispraviti, pa svaka utakmica nosi neki novi događaj i neku novu emociju… Međutim, dva meseca da gledamo da smo drugi na tabeli sa istim trenerom. Mislim da smo tu morali da reagujemo.

Otkrio je Terzić i kako se Milojević vratio na klupu i zašto se nisu čuli 15 dana pred povratak trofejnog stručnjaka.

Nismo dilemu. Mi smo s Milojevićem bili u kontaktu sve vreme. Ja nisam želeo da se čujem s Milojevićem tih 15 poslednjih dana, jer ne bi bilo korektno s moje strane da imam trenera Baraka Bahara, kojem dajem podršku i u koga verujem, a ovamo iza leđa pričam sa Milojem. Moji najbliži prijatelji privatno i saradnici su imali kontakt sa njim i mi smo znali da je on spreman da se vrati u Crvenu zvezdu. Tako da nisam imao uopšte dilemu koga dovesti – rekao je Terzić koji je potvrdio da bi Izraelac verovatno ostao da je pobedio u derbiju:

Pa zato nisam hteo da se čujem sa Milojem, jer šta to znači? Kada se završio derbi, još doks mo se vozili iz Humske ovamo, ja sam zvao Milojevićča i rekao: „Brate, ‘ajde da se vidimo!“ Za pet minuta smo se dogovorili sve. Bahar je, s druge strane, znao da će doći do razlaza ako ne pobedi. Čak smo i razmišljali, ako bude nerešeno da se razlazimo. Jer nam je trebala pobeda za dva meseca dobrog, pozitivnog ambijenta. Trebala nam je pobeda u derbiju, da zaleči malo ove neke greške koje smo napravili i porazu u Bernu.

Zvezda je na porleće stvarno delovala kao preporođen tim, a Terzić je jasno stavio do znanja šta se to promenilo u samoj ekipi.

Milojević ima neverovatnu socijalnu inteligenciju. Neverovatna je pametnica i naravno kapira Crvenu zvezdu. Ono što je jako važno za uspeh to je atmosfera u ekipi i svlačionici. On ima jedan jako korektan odnos prema svim igračima, pošten, iskren, mnogo razgovara sa njima. Igrači ga razumeju, on razume njih. Mislim da se atmosfera vratila na ono što je bilo potrebno od Crvene zvezde, da bude atmosfera na najvišem nivou. Igrači su ostali isti. Naravno, on je trener koji traži jednu dobru organizaciju igre, jednu čvrstinu. Miloju su zamerali ranije defanzivan fudbal. Ali on kaže: „Dajte mi kvalitetne igrače, pa ću lako igrati ofanzivan fudbal. Miloje sam kaže da je ovo ogroman pomak u odnosu na pre šest-sedam godina kada sam ja počinjao sa Zvezdom. Sa takvim igračima moram da igram na taj način, sada ću naravno igrati visok presing, da presingujem gore visoko i da stiskam. Mislim, ova Crvena zvezda 2024. i Crvena zvezda 2017. ili 20114. je stvarno različita Crvena zvezda. U svo uvažavanje svih tih igrača koji su davali svoj maksimum, ali prosto Zvezda je tada bila limitirana finansijskim okvirima.

Zbog najave čelnika Saveza da će pomoći pri renoviranju terena širom Srbije, i Terzić se nada da bi fudbal sledeće sezone mogao da bude kvalitetniji. Posebno je apostrofirao finale Kupa i stadion Lagator, stadion kakvi su potrebni širom Srbije.

Ono je remek delo arhitekture i drago mi je što se finale Kupa igralo u Loznici i da i naši navijači vide kakva je to lepota u 8.000 sedišta i kakva je akustika stadiona i kakva se atmosfera napravila na 8.000. Pogotovo što je teren bio fantastičan i stvarno je država uradila fantastičan posao. Fantastičan posao. Stadion čak ne treba da ima ni 8.000, neka se naprave od 4.500 stadiona širom Srbije, to će biti spektakl. Pogotovo ovo što je država obećala i napraviće hibridne terene ovog leta na svim stadionima. Jer sramota je na kakvim terenima se igralo. Sramota je, promenila se vremena, lopte su brže i ako je teren neravan, igrač je na pola od svojih nekih performansi. I hibridni tereni koje će država napraviti na svim terenima je nešto što daje veru u napredak, u budućnost fudbala.

Situacija oko Marakane, odnosno ideje da Zvezda pravi novi stadion, sama se nametnula…

Imamo dva plana, jedan je rekonstrukcija, drugi je izgradnja novog stadiona. Prvo želimo da napravimo konsenzus unutar kluba, sa navijačima i sa državom. Ako ne bude konsenzus, nećemo da diramo ništa. Crvena zvezda je uložila preko 10 miliona evra u rekonstrukciju stadiona, naš stadion ima sve najveće ocene UEFA, mi smo ta četvrta kategorija, igramo Ligu šampiona i nećemo da diramo ništa. S druge strane, mi smo svesni da ako hoćemo napred, nama treba novi stadion. Ja hoću konsenzus svih struktura i faktora koji su bitni za Crvenu zvezdu. I tek kad postignemo konsenzus, a i za to ti je potrebno vreme i sazrevanje, tek tada ćemo krenuti u izgradnju novog stadiona i potpunu rekonstrukciju ovoga – rekao je Terzić i nastavio da govori o stadionu:

Mnogo pitanja realno se postavlja kad mi pravimo te okrugle stolove, jer hoćemo da donesemo odluku. Pre svega, ako se pravi novi stadion, što je najrealnije, gde će Crvena zvezda igrati dok se bude gradio stadion? To je minimum tri godine. Gde? Da ima u Beogradu gotovih stadiona gde bi Crvena zvezda mogla da ih koristi, kao što je to u drugim državama praksa, to bi bilo okej, ali ovako je to ogroman problem. S druge strane, porušiti Marakanu i sagraditi bolji, lepši stadion je opet veliki rizik. Ja nikad ne bih dirao Marakanu dok, pored Marakane, ne napravim prvo novi stadion. Da ljudi vide sagrađen novi stadion, onda ovaj ide u arhivu, u istoriju, kao što je svuda drugde bilo. A dirati ovaj stadion dok se napravi novi, lepši, je veliki rizik. Veliki rizik koji ja ne bih prihvatio. A to opet podrazumeva da ne može biti ovde, nego da se pomeri 200 metara gore ili dole. Tako da ima mnogo realnih problema. Da je nacionalni stadion završen? Pa okej, idemo tamo dok se ne završi ovaj. Nego ni on nije završen. Tako da ima realnih problema. Ali ko god hoće dobro Crvenoj zvezdi, taj mora biti realan da kaže Crvenoj zvezdi, jer ovaj stadion ima 63. godine. Pa nisu ludi svi. Santjago Bernabeu je potpuno izrenoviran, Nou Kamp je potpuno srušen. Ti navijači su jako vezani za tradiciju i istoriju tih stadiona, ne manje nego naši navijači. Ako hoćemo da idemo u korak sa svetom, ako hoćemo da budemo deo Evrope, da budemo konkurentni i po ogromnom prihodu koji nam donosi novi stadion, to je realnost.

Na početku razgovora si me pitao šta treba da uradi Crvena zvezda da bi imala onakvu posetu kao u subotu. Jedan od razloga je i novi stadion. Ne ide se u Arenu na košarku samo zato što se igra kvalitetna košarka, nego zato što je lep ambijent. I da ljudi budu viđeni, da se lepo osjećaju, da imaju kompletan servis, da mogu lepo se obuku. Da to prosto bude jedan događaj, gde će oni uživati, a ne samo kakav je kvalitet košarke. Tako da tamo vidite i porodice, i ženske populacije mnogo, i dece, i tako dalje. Naš stadion je više od 50 odsto nepokriven. Mi gledamo kada je utakmica, pada li kiša, ako pada kiša neko neće doći. Prosto, Zvezdi je potreban nov, modern stadion, u skladu sa vremenom u kome živimo ove 2024. godine.

Za kraj, pitali smo terzića i šta očekuje od reprezentacije Srbije na predstojećem Evropskom prvenstvu.

Dolazim kao gledalac, 16. juna idem na utakmicu Srbija – Engleska. Nije nam laka grupa. Engleska je apsolutni favorit, čak i za osvajanje. Međutim, ja mislim da moramo da pobedimo Sloveniju. Moramo pobediti Sloveniju i, realno se nadam, remiju sa Danskom. To je dovoljno za drugi krug. Tako je. Ja bih bio zadovoljan čak i sa trećim mestom, ako budemo jedni od četiri najboljih. Već je problem da odemo dalje, posle je sve otvoreno. Svedoci smo da su mnoge neke reprezentacije kroz iglene uši prošle grupu, Italija recimo ’82. godine sa tri remija bez jedne pobede, pa je bila prvak sveta 82. u Španiji. Tako da, grupna faza je jako teška. Važno je samo da prođemo. Imamo i dobrih igrača, naravno da će biti jako važno da se oni dobro taktički poslažu. Da budemo agresivni, da budemo puni samopouzdanja, da se zna ko šta radi na terenu. Da ne budemo kao razbijena banda i da imamo potencijal da možemo da uradimo dobre stvari na Evropskom prvenstvu.

7
1

1 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter