0
Košarka
Luka Dončić

FOTO: Twitter/@dallasmavs

DONČIĆ ISPISUJE ISTORIJU: Luka dobija najveći ugovor ikada u košarci!

Objavljeno: 23.05.24 u 11:55

Dončić pomera sve moguće granice

Slovenački košarkaš Luka Dončić, trenutno jedan od najistaknutijih igrača NBA lige, uskoro će potpisati najveći ugovor u istoriji košarke. Dončić je izabran u najbolju petorku za ovu sezonu, zajedno sa Nikolom Jokićem, Šejom Gildžes-Aleksanderom, Džejsonom Tejtumom i Janisom Adetokunbom, čime je ispunjen uslov za potpisivanje rekordnog „supermaksimalnog“ ugovora.

Ovaj prestižni izbor donosi Dončiću mogućnost potpisivanja „supermaks“ ugovora 2025. godine, koji je rezervisan za igrače sa najmanje sedam godina staža u NBA ligi i koji su ispunili određene kriterijume kao što su izbor u najbolju petorku ili učešće na Ol-star meču. Procene su da će Dončićev novi ugovor vredeti preko 80 miliona dolara po sezoni, što je 35 odsto „seleri kepa“. Ukupno, očekuje se da će potpisati petogodišnji ugovor vredan 346 miliona dolara, sa prosečnom godišnjom platom od 70 miliona dolara, koja će se povećavati svake godine.

Trenutno, Dončić ima petogodišnji ugovor sa Dalas Maveriksima vredan 215 miliona dolara, sa godišnjom platom od 43 miliona dolara ove sezone, koja će se povećati na 46 miliona sledeće godine. Dončić planira da „odbaci“ petu godinu trenutnog ugovora kako bi mogao da potpiše novi maksimalni ugovor u leto 2025. godine. S obzirom na njegovu ključnu ulogu u timu i dosadašnje uspehe, malo je verovatno da će doći do raskida sa Dalasom.

U poređenju sa aktuelnim ugovorima, najveći godišnji ugovor u NBA ligi trenutno ima Džejlin Braun sa 57.246.000 dolara u Bostonu, dok je Nikola Jokić odmah iza njega sa 55.224.526 dolara.

Podsetimo, Dončić je svoj Dalas vodio do pobede u prvom meču finala Zapadne konferencije protiv Minesote, čime je tim poveo 1:0 u seriji. Njegove performanse na terenu, uz zvezdani status, čine ga jednim od najvrednijih igrača u NBA ligi, što ovaj rekordni ugovor samo potvrđuje.

4
1

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter