0
Evrokupovi
Marko Rojs

FOTO: Twitter/@BVB

Ko časti poslednju turu? Rojs ili Kros?

Objavljeno: 22.05.24 u 15:58

Očekuje nas spektakl u finalu Lige šampiona

Stadion Vembli je domaćin finala Lige šampiona za sezonu 2023/24. u kojem se sastaju dva bivša osvajača ‘ušatog trofeja’, dve ekipe koje su pre svega timskom igrom došle u samu završnicu najelitnijeg evropskog klupskog takmičenja, ali i dve fudbalske legende koje su svojim talentom, znanjem, ponašanjem i lojalnošću obeležili jednu epohu evropskog i svetskog fudbala.

Borusija iz Dortmunda je nenadano, iz drugog plana, ali nikako slučajno, stigla na korak od drugog naslova prvaka Evrope, dok je Real iz Madrida ponovo uspeo da se domogne finala i ozbiljan je u nameri da se po 15. put nađe na pobedničkom postolju.

Zašto ne bismo napravili dodatnu uvertiru?

Uđimo u vremensku kapsulu, preletimo kratko kroz istoriju i na kraju postavimo glasno i jasno pitanje: Ko osvaja Ligu šampiona?

Ukoliko znaš odgovor, onda je prava prilika da svoj predosećaj, svoje znanje, analizu i metodologiju, ali i strast unovčiš igranjem na vrlo atraktivnu kvotu kojom Balkan Bet pokreće još jedan pravi izazov za sve istinske ljubitelje fudbala.

Sada već davne 1997. godine Borusijinu fenomenalnu generaciju predvodile su veličine kao što su Anreas Miler, “leteći” Karl-Hajnc Ridle, Paulo Sousa, Pol Lambert, Štefan Šapuiza i naravno kapiten Matijas Zamer.

Nemački tim je u finalu odigranom na Olimpijskom stadionu u Minhenu u potpunosti iznenadio, nadigrao i rezultatom 3:1 pobedio tada favorizovani Juventus, sa Zidanom, Jugovićem, Bokšićem, Del Pijerom, Vijerijem i Dešampom, za prvi i najvažniji, a za sada još uvek i jedini takav trofej u dugoj klupskoj istoriji.

Današnja ekipa Borusije sastavljena je od idealnog spoja mladosti i iskustva, ali je pre svega i sjajno naštimovana od strane talentovanog mladog trenera Edina Terzića.

Osnovu tima čine Marko Rojs, Mats Humels i Emre Džan, momci koji su produžena ruka trenera Terzića i vođe ove generacije sa jasnim autoritetom na terenu i u svlačionici.

Oni znaju šta znači i kolika je težina čuvenog Dortmundovog žutog dresa, kolika armija navijača i kakav ‘žuti zid’ im čuva leđa i pruža podršku u svakom trenutku, a sve to savršeno prenose na sjajnu generaciju mladih talenata koji svojom energijom, zalaganjem i željom za dokazivanjem doprinose uspehu tima, naročito ove sezone u Ligi šampiona.

Sa druge strane nalazi se Real Madrid – najveći klub u Evropi, apsolutni rekorder sa 14 osvojenih trofeja i takođe savršeno izbalansiranim odnosom mladosti i iskustva. Real Madrid je pokazao da su prethodne trofejne godine plod pre svega nesalomivog timskog duha i karaktera, vere u pobedu i neodustajanja do poslednjeg trenutka.

Tu su i dalje Modrić i Kros koji uz don Karla Anćelotija usmeravaju mlade fudbalske bisere i prenose im ključ uspeha i tajnu šta je to neophodno da bi se branile boje Kraljevskog kluba i osvajali trofeji iz godine u godinu.

Mladi superstarovi poput Belingema, Vinisijusa, Rodriga ili Kamavinge i Valverdea, uz pozadi zastrašujućeg Ridigera, čine ovaj tim Reala izuzetno neugodnim protivnikom bez obzira ko se nađe sa druge strane.

Titula u Španiji je već proslavljena, a sada je prilika da se sezona, ali i karijera jednog kraljevića kruniše na najbolji mogući način.

Reč je naravno o Toniju Krosu koji je za sada osvojio 33 trofeja u dresu Bajerna, Reala i reprezentacije Nemačke, uključujući Svetsko prvenstvo odigrano u Brazilu, ali i neverovatnih 5 Liga šampiona.

Međutim, ako sa jedne strane imamo oproštaj od kraljevića Krosa, onda se mora koja reč napisati i o princu Vestfalije.

Ljubimac ‘žutog zida’, jedini i neponovljivi Marko Rojs u tom finalu odigraće svoj poslednji meč u omiljenom crno-žutom dresu koji nije skidao ni kada su za njega stizale basnoslovne ponude, čitava bogatstva i blanko čekovi.

Rojsova karijera je odlukom da ostane u voljenom klubu verovatno uskraćena za više velikih trofeja, ali je hrabro izabrao da nahrani dušu, bude autentičan i poseban jer je slušajući svoje srce ostao veran sebi, svom klubu iz detinjstva i navijačima koji ga smatraju božanstvom.

Svet je pre nekoliko dana obišla vest kako je Rojs na svom oproštaju od Vestfalen stadiona iz sopstvenog džepa platio po pivo za svih 80.000 navijača uz propratnu poruku “Poslednja tura je na mene!”, a ovaj šmekerski potez oslikava kakav je odnos i koliko je međusobno uvažavanje između Marka Rojsa i navijača Borusije Dortmund.

Duel dva zemljaka, poslednjeg fudbalskog romantika i surovog profesionalca. Bitka između ostarelog princa koji za oproštaj želi prvi trofej Lige šampiona i odlazećeg kralja koji juri svoju rekordnu 6. titulu šampiona Evrope. Romantičari sasvim sigurno znaju za koga će potajno navijati u velikom finalu.

Ne propustite utakmicu koja mnogo obećava i od koje svi zaista mnogo očekuju. Biće ovo pravi fudbalski rat, intenzivno gledalačko iskustvo i prava poslastica za sve one koji fudbal vole iz dubine duše.

U subotu 1. juna oči cele Evrope biće uperene direktno u London koji je još jednom dobio priliku da ugosti dva najbolja tima na Starom kontinentu, ali i bude mesto gde će se oprostiti dve velike legende ove predivne igre. Naravno, uvek i zauvek, neka bolji tim pobedi.

 

1
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter