1
Domaći fudbal

Zoe Kilian Bevis, Besim Serbecic, celebrate during the Kup Srbije season 2023/2024 quarter finals match between Radnicki 1923 v Novi Pazar at stadium Cika Daca on April 11, 2024 in Kragujevac, Serbia. (Photo by Dragan Karadarevic/Starsport.rs ©)

„ČIKA DAČA“ ODLAZI U ISTORIJU: Radnički i Kragujevac dobijaju potpuno novi stadion!

Objavljeno: 17.05.24 u 13:42

Kragujevac će dobiti jedno zdanje kakvo već godinama zaslužuje

Ako večeras Partizan savlada Čukarički na Banovom brdu, Radnički iz Kragujevca će po prvi put u svojoj istoriji osigurati plasman na evropsku scenu. Ovaj uspeh bi bio vrhunac sezone koja je započela loše, ali bi se mogla završiti kao iz snova za kragujevački tim. Jučerašnji bod osvojen protiv Vojvodine mogao bi se pokazati kao istorijski iz dva razloga.

Prvo, Radnički je nadomak plasmana u evropska takmičenja, a drugo, verovatno je da je juče odigrana poslednja zvanična utakmica na legendarnom stadionu „Čika Dača“ u Kragujevcu u njegovom sadašnjem obliku. Prema saznanjima Mozzart Sporta, država Srbija je dala zeleno svetlo za izgradnju novog stadiona, koja će početi već ovog leta ili najkasnije na jesen.

Biće, biće… Bogu hvala. Koliko sam ja čuo, možda već i na jesen krenu radovi – potvrdio je selektor Dragan Stojković Piksi tokom jučerašnje posete Kragujevcu.

Godinama je vladala neizvesnost oko izgradnje novog stadiona jer je trenutni objekat dotrajao i nije više zadovoljavao moderne standarde. Brojne verzije su bile u opticaju, uključujući rekonstrukciju ili selidbu, ali je odlučeno da se novi stadion kapaciteta 12.000 mesta gradi na istoj lokaciji, čuvajući fudbalsku dušu i autentičnost Kragujevca.

Uspešna sezona Radničkog privukla je sve veći broj gledalaca, što je bio najbolji signal za državu da ubrza procedure za izgradnju novog stadiona. Probuđeni Radnički i strastveni navijači „naterali“ su državni vrh da brzo reaguje i započne realizaciju projekta.

Rušenje starog stadiona „Čika Dača“ počinje na leto ili jesen, a rok za izgradnju novog stadiona je 2027. godine. Novi stadion će imati kapacitet od 12.000 mesta i biće opremljen hibridnom podlogom najnovije generacije, kao i dva moderna, pomoćna terena. Uz to, stadion će imati i propratne komercijalne sadržaje koji će garantovati dodatne prihode.

Dok novi stadion ne bude gotov, Radnički će morati da se snalazi na druge načine. Jedna od ideja je da narednu sezonu u Mozzart Bet Superligi Srbije igra kao domaćin u Gornjem Milanovcu na stadionu Metalca, dok će za evropska takmičenja biti domaćin u Leskovcu, zbog boljih uslova i većeg kapaciteta stadiona Dubočice.

Fudbalski Kragujevac definitivno otvara novu stranicu svoje istorije. Ova sezona, obeležena sjajnim rezultatima na terenu, približila je evropske takmičenja Kragujevcu kao nikada do sada. Izgradnja novog stadiona biće kulminacija ovog uspeha, čime će Kragujevac dobiti jedno od najmodernijih fudbalskih zdanja u Srbiji.

25
2

1 Komentara

  1. sramota 4 godine nas lažu za stadion sa 2o ooo mesta i onda ga preko noći skrate na 12 000 mesta kao nema para ali za nacionalni ima sraaamoootaaa srbija radi beograd se gradi

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter