2
Evroliga
Crvena Zvezda - Partizan

James Nunnally Crvena Zvezda - Partizan Finale Kup Radivoja Koraca, KRK 17.2.2024. (credit image & photo: Pedja Milosavljevic / STARSPORT)

PONOR ILI USPON EVROLIGE? Projekat „Dubai“ pod znakom pitanja, Zvezdi i Partizanu visi učešće u eliti!

Objavljeno: 06.05.24 u 14:34

Evroliga i Dubai će možda sačekati na zajedničku saradnju

Nedoumice oko sastava timova u Evroligi za narednu sezonu izazivaju živahnu raspravu, posebno kada je u pitanju mogući ulazak Dubaija u elitno evropsko takmičenje. Međutim, prema najnovijim informacijama, projekat Dubai trenutno je stavljene na čekanje, a šanse za njegovu implementaciju su 50-50%, kako je potvrdio CEO Evrolige Paulijus Motejunas.

Glavni razlozi za „zamrzavanje“ projekta Dubai uključuju finansijska pitanja i neusklađenost sa očekivanjima većine klubova. Iako su se spekulisale impresivne sume novca za učešće, klubovi poput Barselone, Makabija iz Tel Aviva i Žalgirisa zahtevaju veće finansijske angažmane od strane Dubaija.

Jedan od ključnih faktora koji otežava situaciju za Dubai je postojanje bloka klubova sa jakom istorijom i reputacijom, koji su skeptični u vezi sa ulaskom novog takmičara. Osim toga, mogući ulazak Dubaija podstakao je razmatranje uvođenja seleri-kepa, s obzirom na ogroman finansijski potencijal tog kluba.

Nedavno zasedanje generalne skupštine Evrolige razmatralo je i pitanje seleri-kepa, ali se ovaj predlog nije našao na stolu za glasanje. Ipak, svi učesnici su svesni potencijalnih izazova koje bi ulazak Dubaija mogao doneti, posebno zbog enormnih finansijskih sredstava koja su u pitanju.

U međuvremenu, izvršni direktor Evrolige najavio je da će odluka o sastavu timova biti doneta sredinom juna. Pored toga, razmatra se i moguće ujedinjenje FIBA Lige šampiona i Evrokupa, mada su detalji o tome još uvek neizvesni.

Naravno, neizvesnost oko sastava timova u Evroligi za narednu sezonu dodatno je pojačana i kada je reč o domaćim klubovima, poput Crvene zvezde i Partizana. Oba kluba se nalaze među onima koji su pod znakom pitanja za učešće u narednoj sezoni, zajedno sa Albom, Valensijom, Virtusom i drugima koji nemaju A licencu.

Nakon što je obelodanio da će jedan klub morati da ispadne kako bi se napravilo mesto za Pariz, koji ulazi kao osvajač Evrokupa, izvršni direktor Evrolige Paulijus Motejunas dodatno je podstakao spekulacije o budućnosti večitih rivala, Crvene zvezde i Partizana, u ovom takmičenju. Ova neizvesnost dodatno otežava situaciju u domaćoj košarci, dok navijači i čelnici klubova sa nestrpljenjem očekuju odluku koja će uticati na budućnost srpske košarke na međunarodnoj sceni.

0
9

2 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter