0
Fudbal

FOTO:Printscreen/X/DinamoReports

NEMOGUĆA BORBA BIVŠEG GOLMANA DINAMA: „Čeka me smrt, ali se ne predajem!“

Objavljeno: 05.05.24 u 16:52

„Lekari su mi rekli – imaš šest meseci života“

Nekadašnji golman Dinama iz Zagreba, Georg Koh, otkrio je u potresnom intervjuu za Bild svoju strašnu borbu sa neizlečivom bolešću – rakom na jetri. Koh, čiji su refleksi nekada čuvali gol „modrih“, prošle godine je napustio poziciju trenera golmana u Viktoriji iz Kelna zbog teške bolesti koja ga je zadesila.

Bolest je neizlečiva, umreću. Lekari su mi pre godinu dana rekli da imam šest meseci života, ali još sam tu. Voleo bih da pogledam još po jednu utakmicu svakog kluba u kom sam igrao – otkrio je Koh, izražavajući svoju želju da provede vreme uz fudbal koji je bio sastavni deo njegovog života.

Rođen u Bergišu kod Gladbaha 1972. godine, Koh je započeo svoju karijeru u Fortuni iz Dizeldorfa, a kasnije je nastupao za klubove poput PSV-a, Arminije, Kajzerslauterna, Kotbusa i Duizburga, pre nego što je kao slobodan igrač stigao u Dinamo iz Zagreba 2007. godine. Iako je proveo samo jednu sezonu na „Maksimiru“, ostavio je dubok trag u srcima navijača.

Volim ovaj Maksimir. Kada uđete na stadion, ovde miriše na fudbal. U WC-u je miris znoja, dima i urina bezbroj generacija koje su gradile klub – rekao je Koh, izražavajući svoju privrženost klubu i navijačima.

Šta mislim to i kažem, bez obzira na posledice. I ne menjam mišljenje. Nemam drugo objašnjenje. Znate, danas su na sceni nove generacije. Oni mladići, prepoznaćete ih po tome što izlaze iz svlačionica sa smešnim torbicama pod pazuhom. Njima je sve servirano i nemaju grama poštovanja prema ljudima koji decenijama rade u klubovima. Ja ne pripadam tom svetu –  naglasio je Koh, pokazujući svoju odanost tradiciji i vrednostima koje je nosio kroz život.

Njegova borba sa opakom bolešću počela je neočekivano, dijagnozom koja je došla tokom rutinskog pregleda.

Cela zbrka je nastala i bolest je pronađena tokom rutinskog pregleda. Nisam se osećao dobro i kada su došli rezultati ispitivanja krvi bili su jako loši. U jednom momentu mi je lekar rekao da imam još šest meseci života, ali je pogrešio – priznao je Koh, ističući težinu situacije s kojom se suočava.

Iako je svakodnevno suočen s izazovima i borbom sa bolešću, Koh se ne predaje.

Ima dana kad mi se čini da bih mogao da iščupam drvo. Tad hodam satima, a ima faza kad se osećam jadno i ne ustajem iz kreveta. Za stvari za koje mi je inače potrebno pet sekundi, tada mi treba pola minuta. Ali borim se i ne kukam, to nikad nije bio moj stil – zaključio je Koh, pokazujući svoju nepokolebljivu snagu duha i odlučnost da se izbori sa svakim izazovom koji mu život postavi pred noge.

3
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter