0
Lifestyle

FOTO: JAGMEET SiNGH

NIKADA VEĆA POTRAŽNJA ZA LETNJIM GUMAMA: Gotovo 50 odsto više u odnosu na prošlu godinu!

Objavljeno: 16.04.24 u 11:00

Potražnja za letnjim gumama premašila prošlogodišnju za 43%.

 

April je mesec koji domaće vozače svake godine podseća da zimske gume zamene letnjim modelima, koji su posebno dizajnirani kako bi obezbedili optimalne performanse, bolje upravljanje i nižu potrošnju goriva. Od zimskih modela se razlikuju po spoljašnjoj strukturi, ali i po hemijskom sastavu gume, koja kod letnjih modela garantuje bolje prianjanje na kolovoz i kraći put kočenja.

 

Potražnja za letnjim gumama na portalu za upoređivanje cena Idealno! počinje da raste sa startom kalendarske godine, a svoj vrhunac dostiže tokom proleća, i ponovo u julu i avgustu, pred odlazak na letovanje. Ovogodišnja potražnja za letnjim gumama premašila je prošlogodišnju za neverovatnih 43%.

 

U pogledu brendova, srpski kupci su u 2024. najviše tražili robne marke Sava i Tigar. Michelin se našao na trećem mestu, međutim jedan njihov model Michelin Primacy 4+ ubedljivo je najtraženija letnja guma na domaćem tržištu, sa udelom gotovo dvostruko većim od drugoplasiranog i trećeplasiranog modela. 

 

Prema našim uvidima, najpopularnija letnja guma među ovdašnjim vozačima se na godišnjem testu letnjih guma nemačkog auto-kluba ADAC iz januara ove godine pokazala kao vrlo sigurna opcija i na suvom i na mokrom putu, a dobila je odličnu ocenu na suvom i kod vožnje na limitu. Isto tako, ovaj model je najmanje težine u izdvojenom trojcu sa ocenom “visoko preporučljivo”, što mu je obezbedilo najviše rezultate kod kriterijuma ekološke održivosti, koji je prošle godine prvi put uvršćen u ukupnu ocenu, u skladu sa svetskim standardima. 

 

A da li se isplati kupovina letnjih pneumatika kad već postoje univerzalni pneumatici, prilagođeni vremenskim uslovima tokom cele godine? Vulkanizeri ne savetuju taj rezon jer univerzalne gume, koje moraju da objedine karakteristike i zimskih i letnjih modela, uvek prave kompromise, što im ne omogućava najviše performanse, a ujedno znači i brže trošenje, to jest kraći vek trajanja.

 

Letnje gume su pravljene da podnose usijani asfalt tokom leta, ali i pljuskove, jer je sigurno upravljanje i prianjanje i na suv i na mokar kolovoz prvi zahtev pri njihovom dizajniranju. Uz to, letnje gume su daleko stabilnije pri većim brzinama. Najzad, stručnjaci preporučuju da se letnje gume naduvavaju azotom, gasom gušćim od vazduha, kako bi se manje zagrevale pri veoma visokim temperaturama.

 

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter