0
Fudbal

FOTO: Lega Serie A/X

DANAS SE IGRA ČUVENI DERBI DELA MOLE: Borba za prevlast regije Pijemont! (VIDEO)

Objavljeno: 13.04.24 u 10:00

Torinski derbi je ostao lokalna stvar, nasumični ubod šestara u jedan grad, bez značenja za ostatak sveta.

Danas od 18 časova sve oči biće uprte u stadion Olimpiko Grande Torino i čuveni Derbi Dela Mole u okršaju Torina i Juventusa u okviru 32. kola italijanske Serije A. Ovo je najstariji derbi na Čizmi, igra se još od davne 1907. godine i između dva kluba vlada ogromna netrpeljivost. Ovo je takođe borba za prevlast regije Pijemont.

Derbi u Torinu je prvi put odigran 13. januara 1907. To je ujedno bila i prva takmičarska utakmica Torina nakon njegovog osnivanja 3. decembra 1906. Rivalstvo proizilazi iz činjenice da je Torino osnovan spajanjem Fudbalskog kluba Torineze i grupe Juventusa disidenti, na čelu sa glavnim finansijerom Alfredom Dikom. Postoji anegdota da je pre prvog derbija Dik bio zaključan u svlačionici, zbog čega je propustio utakmicu i morao je da sluša novosti preko igrača i osoblja.

Bikovi‘ su imali dosta entuzijazma 1907. godine posle osnivanja kada su pobedili Juventus, ali su na titulu čekali do 1928. tada su fašisti rešili da profesionalizuju igru kako bi kontrolisali masu, od zabave, to je postao posao, u tome su se  Anjelijevi uvek bolje snalazili od ostatka Italije.

Dominacija Juventusa se pogodila sa eksplozijom fašističkog fudbala, dve titule prvaka sveta pred rat, tada su, podržani novcem Anjelijevih praktično bili nepobedivi. Musolini je prezirao fudbal, plašio se uzburkane mase i verovao da nadljudi Italijani treba da se bave starogrčkim disciplinama, pre svega boksom, lopta je nadrasla diktatora (nije joj bilo teško doduše, s obzirom na njegovu visinu).

Juventus često zovu proleterskim timom, sa nipodaštavanjem naravno, zbog ‘plavih kragni‘ koje dominiraju među njihovim navijačima, Palmiro Toljati najveće ime italijanskog komunizma bio je ‘Juventino‘. Ali i Đorđo Almirante, lider neonacista je delio istu strast, pa se klub nikako ne može svrstati u ideološki kalup, zbog toga jer je nacionalna stvar.

Ovaj derbi je ostao priča o obespravljenima, makar u verziji ‘Bikova‘, jer je njihova najveća generacija završila na stratištu, na brdu Superga. Na ruševinama rata nastao je ‘Bordo‘ tim koji je osvojio četiri titule, vraćali su se iz Lisabona sa prijateljske utakmice i nikada nisu sleteli.

Taj legendarni tim nije izgubio 93 meča kod kuće, od kapitulacije Italije 1943. ,a  završio je udarivši kroz maglu i mrak podivljalog vremena udarivši u brdo kraj Torina i zadnji deo bazilike. Niko nije preživeo, bivši trener Poco, čovek sa dve titule prvaka sveta, gazio je po spaljenoj zemlji i identifikovao žrtve. Tragedija je ujedinila, ali i paralisala Italiju i zauvek izbrisala mogućnost da grad postane fudbalsko svetilište, umesto toga on je samo stratište u kome ima mesta samo za jednog, a to je Juventus

Nadmoć Juventusa nad Torinom ogleda se u tome da su Bikovi zadnji put pobedili pre skoro tačno 10 godina (26.04.2015. godine). U međusobnim skorovima Stara dama ima ubedljivih 111 pobeda naspram 73 Torinovih, dok je 66 puta bilo nerešeno.

1
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter