0
AdmiralBet ABA Liga

Dragan Bokan Partizan v Buducnost-Aba League Season 2021-2022 Beograd, 09.10.2021 foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

BOKAN UDARIO RAMPU: „Nema ulaska Dubaija i nema proširenja ABA lige!“ (VIDEO)

Objavljeno: 28.03.24 u 23:06

Sve je razjasnio prvi čovek Budućnosti

U emisiji „Basket fest“ na TV Crne Gore, predsednik KK Budućnost, Dragan Bokan, izazvao je iznenađenje svojim otvorenim komentarima o stanju ABA lige, ističući da je trenutno nesređena kako po pitanju vlasničke strukture, tako i po načinu donošenja odluka. Bokan je izrazio strahovanje da bi čelnici KK Dubai mogli biti prevareni, budući da još uvek nemaju zakonski osnov da postanu deo regionalnog takmičenja.

Osim toga, predsednik Budućnosti se osvrnuo na nedeljni ključni duel sa Partizanom, ističući da od učešća u Evroligi pre šest godina nije bilo toliko interesovanje za jedan meč. Izrazio je nadu da će se sve karte prodati i da će atmosfera biti vrhunska. Ipak, istakao je razočaranje u nesređenost ABA lige, tvrdeći da su zbog toga sprečeni da osvoje još jednu titulu.

Još od sezone kada smo igrali Evroligu, nije vladalo ovoliko interesovanje za jedan meč. Vjerujem da ćemo sjutra moći da saopštimo da su sve karte za meč rasprodate. Smatram da smo se vrlo dobro predstavili u elitnom takmičenju prije šest godina. Nakon toga je uslijedila korona, i sada se vraćamo u situaciju da se kod nas budi trunka nade da možemo da iznenadimo Partizan i Zvezdu u u završnici regionalne lige. Siguran sam da bi i nakon sezone kada smo igrali u Evroligi nastavili sa još boljim rezultatima, da je ABA liga organizovana, te da se znaju propozicije. Ovako, mogu reći da smo bili spriječeni da osvojimo još jednu titulu. Meni je žao što to moram da kažem, ali ABA liga nije sređena liga, niti po pitanju Skupštine, niti po pitanju donošenja odluka – kazao je predsjednik „plavih“.

Bokan je kazao da su morali da promene trenera, jer ekipa nije dobro selektirana tokom leta. Petar Mijović je započeo sezonu, da bi ga u novembru nasledio Andrej Žakelj.

Morali smo da promijenimo trenera, jer je ekipa loše selektirana na početku.Zbog toga i takoreći tumaramo cijele sezone. Ne može ništa da se predvidi doduše, pošto smo svjedoci da ni budžet od 25 miliona eura u Evroligi ne garantuje ništa. Sezona u ABA ligi je prevazišla očekivanja, jer da nam je uoči početka rečeno da ćemo se boriti sa Partizanom za drugo mjesto, prihvatili bismo odmah – kazao je Bokan.

On se osvrnuo na period od pre pet godina, kada je, kako je istakao, razmišljao da odustane od finansiranja kluba. Kaže da su gradonačelnica Olivera Injac i premijer Milojko Spajić insistirali da ostane na kormilu „plavih“.

Moram da kažem da smo imali velike pehove što se tiče finansiranja od 2019. pa do praktično ove godine. Razmišljao sam čak i da odustanem, i da prepustim Glavom gradu da vodi klub. Imali smo sastanke sa gradonačelnicmom Oliverom Injac i premijerom Milojkom Spajićem i na njihovo insistiranje smo ostali da vodimo klub. Imamo punu podršku od njih, oni imaju viziju da klub bude još bolji. Ja im se na tome zahvaljujem – kazao je Bokan.

Ističe da je prezadovoljan radom stručnog štaba.

Nema nepoznanica između vodećih ekipa u ABA ligi. Prezadovoljni smo radom stručnog štaba. Nije im bilo lako, jer su na polovini sezone stigli. Žakelj je napustio jedan stabilan sistem i došao u Budućnost i ja mu se zahvaljuem na tome. Ako budemo imali dan , možemo da pobijedimo Partizan, koji ima pet puta veći budžet – kazao je predsednik Podgoričana.

Bokan je kazao da je jako zabrinut za trenutno stanje u kojem se nalazi regionalno takmičenje, jer kako je istakao, većina klubova ne poštuje ugovor. Uz to, nije ni rešena vlasnička struktura.

Brine me situacija u ABA ligi, jer većina klubova ne poštuje ugovor. Već četiri godine ne funkcionišemo kao liga, a tri prethodne godine nije jasna vlasnička struktura. Imamo situaciju da imamo 11 vlasnika, a u društvenom ugovoru lige stoji da ih je 12. Trebamo prvo da riješimo vlasničku strukturu, potom se donose odluke koje ne mogu da se sprovedu. Meni je žao košarkaški klub Dubai koji će možda biti prevaren. Imao sam nekoliko sastanaka sa njima i jasno sam im naglasio da trenutno ne mogu da uđu u ligu. Jer, po društvenom ugovoru stoji da nema širenja lige osim sa klubovima iz bivše Jugoslavije. Vjerovali ili ne ABA ligu trenutno predstavljaju nekadašnji predsjednik košarkaškog kluba Zadar, potom jedan kolega koji nažalost više nije živ, te jedan čovjek kojem je mandat istekao prije godinu. Iz toga se vidi da liga nije sređena – kazao je Bokan.

Poručio je da će glasati za ulazak Dubaija, ali tek kada liga stvori zakonske uslove za to.

Nijesmo protiv ulaska Dubaija, ali tek kada se stvore zakonski uslovi glasaćemo za njegov ulazak. U ovom trenutku, Zadar, Krka i Mega rade protivzakonito i to podliježe krivičnoj odgovornosti. Strah me da se ne ponovi 2019. godini, kada niko nije odgovarao ni za šta i svi su radili šta im je volja. Pozivan sportskog direktora lige i komesara za suđenje da dobro vode računa o regularnosti. Moram da istaknem da nijesmo zadovoljni odabirom sudija za meč sa Partizanom. Proširenja neće biti, jer odluka može na Skupštini takmičenja da se donese samo jednoglasno. S pravne strane Dubai nije ušao u ligu. Mi smo htjeli na Skupštini da prvo uredimo vlasničku struktruru, pa onda da riješimo pitanje Dubaija, ali nije bilo volje za to, pa onda nijesmo ni učestvovali u radu – kazao je Bokan.

Kazao je da je jedino sigurno da će samo šampion ABA lige naredne sezone nastupiti u Evroligi.

Ukoliko osvojimo ABA ligu sigurno idemo u Evroligu. Sve ostalo je neizvjesno, jer u elitnom takmičenju ima 11 klubova sa „A“ licencom, koji odlučuju o svemu. Ne očekujem da će se taj broj klubova sa „A“ licencom širiti – kazao je Bokan.

Na kraju je poželio da meč između Budućnosti i Partizana prođe u najboljem mogućem redu, te poželio dobrodošlicu „crno-belima“.

Htio bih da poželim dobrodošlicu Partizanu, da istaknem da je Željko Obradović dolaskom u ABA ligu podigao samo takmičenje. Ipak je on najbolji trener Evrope. Čestitao bih kolegi Ostoji Mijailoviću na svemu što radi, ta euforija koja je stvorena oko samog kluba, to je za svaku pohvalu. Ko god bude navijao za Partizan u nedjelju želim da se dobro osjeća u „Morači“. Još da poručim da se nadam da će regionalno takmičenje iz sezone u sezonu biti još bolje – zaključio je predsjednik „plavih“.

@cgsportme Dragan Bokan: Dubai neće ući u ABA ligu! #kkbuducnost #abaliga ♬ original sound – CGsport

1
1

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter