0
Košarka

Nemanja Bjelica (FOTO: Starsport)

OGLASIO SE BJELICA POVODOM KRAJA KARIJERE: Posebno je zahvalan trojici naših trenera!

Objavljeno: 23.03.24 u 18:50

‘Negde davno sam pročitao da niko nije pobedio vreme.’

Srpski košarkaš Nemanja Bjelica rešio je da završi profesionalnu karijeru, a to je potvrdio i na društvenoj mreži ‘X’. On je pred početak sezone došao na Mali Kalemegdan i potpisao kratkoročan ugovor, ali nažalost da ozbiljnije saradnje nije došlo pošto je obnovio povredu, a bio je deo ekipe na pripremama gde je i igrao.

-20 godina, košarko hvala ti – poručio je.

Nedugo posle posle ove objave oglasio i zvaničnim saopštenjem.

-Pročitao sam do sada brojna saopštenja profesionalnih sportista kojima objavljuju kraj svoje karijere. Tada sam razmišljao da ću, kad za to dođe vreme, lično izbeći takav trenutak, jer sam se oduvek trudio da moje jedino obraćanje javnosti bude isključivo sa košarkaškog terena – započeo je.

Dodao je da niko nije pobedio vreme.

-Negde davno sam pročitao da niko nije pobedio vreme. Poslednjih godina sam toga postao potpuno svestan. Sada, mimo svih mojih očekivanja, osećam potrebu da, posle punih 20 godina, zvanično objavim da je došao kraj – rekao je i nastavio:

-Tražio sam u početku svoje malo mesto na košarkaškoj mapi, počev od terena mog bloka 70 na Novom Beogradu, do pravog zaljubljivanja u košarkaške obruče posle rada sa trenerom Acom Janjićem. Mnogi ne znaju da su me Milan Mandarić u „Superfundu“, kasnije Zoran Kostić u Austriji, potom Branko i Milivoje Karalejić, kao i moji prvi agenti Bojan Tanjević i Lucijano Kapikjoni, na početku veoma podržavali i ohrabrivali da mogu mnogo i daleko. To cenim i ne zaboravljam – poručio je on.

Posebnu zahvalnost duguje trojici trenera.

-Posebnu zahvalnost dugujem trojici naših velikih trenera, bez kojih košarka u Srbiji ne bi danas bila ovako cenjena i voljena. Oni su me, svako na svoj način, naučili šta znači igra za reprezentaciju i kako treba braniti zastavu i grb naše Srbije. Svetislav Pešić me je prepoznao kao igrača, dao mi šansu i pružio veliku podršku. Dušan Ivković me je uvrstio u reprezentaciju čiji sam dres godinama sa velikim ponosom nosio, a uz Željka Obradovića sam u Fenerbahčeu igrao najbolju košarku u životu i postao MVP sezone Evrolige – jasan je.

Dotakao se i NBA perioda.

.U NBA sam potpuno promenio način svoje igre, ali ne žalim… Žarko Đurišić, tokom boravka u Minesoti, zatim Vlade Divac i Peđa Stojaković u Sakramentu, dali su mi novi podsticaj i snažno me gurali u nove pobede – govorio je.

Kao kurna karijere osvajanje najjače lige na svetu sa Golden Stejtom.

-Kruna mog profesionalnog puta je bilo osvajanje šampionskog prstena sa Golden State Voriorsima i trenerom Stivom Kerom koji mi je košarkaški pravougaonik prikazao na drugačiji način. Tokom moje karijere u USA, Lukas Čarte iz Španije je postao moj veliki prijatelj, iskreni savetnik i čovek od velikog poverenja. Zahvalnost dugujem i mom bratu Vladimiru Ćuku, koji je uvek bio uz mene – istakao je.

Na kraju se zahvalio svima.

-I svi ostali koje sam se sreo na mom košarkaškom putu, brojni saigrači i prijatelji iz reprezentacije, zatim Sead Galijašević, Dušan Sajić, doktor Gaga Radovanović, Bata Zimonjić, Dejan Milojević, Srđan Nedeljković, Aca Matović, Aleksandar Kesar, Filip Volšek i mnogi drugi, dali su, svako na svoj način, nesumnjiv doprinos u razvoju moje karijere. Naravno, uz mene su uvek stajali moji divni roditelji, posebno otac Milovan, čiju sam neizmernu ljubav i bezrezervnu podršku, osećao stalno i svuda. Ipak, moj najveći uspeh i ponos su moja deca Nika i Stefan. Hvala reprezentaciji Srbije, Crvenoj zvezdi, Fenerbačeu i Golden Stejtu. Možda sam malo i odužio, ali je izgleda moralo tako… Ovo je kraj moje karijere i nadam se skorom početku nekog novog izazova u sportu koji mnogo volim i koji mi je toliko dao. Hvala svima! – zaključio je Bjelica.

Svoj košarkaši put je krenuo da gradi u Austriji, Trajskirhenu, da bi nakon toga došao u Crvenu zvezdu. Nosio je još i dresove Baskonije, dva puta Fenerbahčea, Golden Stejta, Minesota, Sakramenta Majamija. Sa reprezentacijom Srbije je osvojio jedno srebro na Mundobasketu 2014. i na Evropskom prvenstvu Poljskoj 2009. godine.

BONUS SADRŽAJ:

(SASTAVI) CRVENA ZVEZDA-ZENIT: Milojević pružio šansu mladim nadama!

4
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter