0
Košarka

FOTO: Starsport

VIŠE NIŠTA NEĆE BITI ISTO: Zbogom stari dobri sportu, dobrodošao biznisu sa Bliskog Istoka!

Objavljeno: 20.03.24 u 08:00

Para vrti gde burgija neće!

Špekulisalo se, pregovaralo, vagalo i na kraju odlučeno, Dubai je od naredne sezone novi učesnik AdmiralBet ABA lige. Klubovi regionalnog takmičenja su ovog utorka konačno prevagnuli, pri čemu je Partizan bio jedini koji nije rekao ‘DA‘ za ulazak arapskog kluba u Jadransku ligu.

Devet klubova je glasalo za ulazak Dubaija, dok podgorička Budućnost nije prisustvovala sastanku. Već godinama unazad polako države Bliskog Istoka uzimaju primat u sportu i polako ga pretvaraju u sopstveni biznis kome je teško odoleti. Međutim, nije košarka jedina, prvi je fudbal, a od oktobra se spominje se teniski turnir u Saudijskoj Arabiji pod nazivom ‘Sedam Kraljeva’

Da počnemo od samog početka. U fudbalu su godinama unazad pokušavali da zemlje poput SAD-a (MLS liga) Kine, Australije, Japana nametnu dominaciju novcem i da igrače koji su na zalasku karijere prviuku ogromnim platama i tako svoj šampionat podignu na neki viši nivo. Godinama unazad fudbal je izgubio smisao, prvenstveno zbog abnormalnih transfera igrača koje prelaze sve granice i takođe ogromnih plata.

Sada je primat na fudbalskom tržištu uzela Saudijska Arabija, koja se velikom brzinom razvija. Ulažu ogroman novac u infrastrukturu, ali ni ostale arapske zemlje ne kaskaju. Primer je Mundijal koji je održan u Kataru koji se smatra najboljim po organizaciji i uslovima koje su stvorili domaćini kako bi svima bilo prijatno. Ono što je ‘trn u oku’ jeste da ove države nisu fudbalske, a ni sportski nastrojene i žele da veštački urade nešto što bi pokvarilo sve ono na šta smo navikli i godinama unazad uživali, a to je ta ‘fudbalska strast’.

Takođe, Liga šampiona od naredne sezone biće sasvim drugačija. Biće više timova, sasvim i više utakmica, a Svetsko prvenstvo 2026. godine biće prošireno, pa će umesto 32 učestvovati 48 timova. I Liga Nacija biće sa više reprezentacija, kao i Evropsko prvenstvo 2028. godine. Ono što je fascinantno, a gde će klubovi iz Azije imati glavnu reč sigurno jeste Svetsko prvenstvo za klubove koje počinje naredne godine.

Ovim se povećava i obim utakmica koje i sada ima dosta, TV prava od kojih će se zarađivati pozamašna suma novca, ali o jednoj stvari se nije razmišljalo, a to je zdaravlje igrača. Sve više na terenina viđamo srčane udare i kolabiranja zbog prevelikih napora, ali i uzimanja nedozvoljenih supstanci kako bi organizam bio spreman za sve ove napore. Ide se predaleko, a opet ti sportisti su sasvim obični ljudi, a taj ‘masan‘ novac ne može da kupi zdravlje.

Još jedan primer početka vladavine Bliskog Istoka u fudbalu jeste i organizovanje domaćih Super kupova, poput Italije i Španije u ovim zemljama. To je potpuno aspurdno, jer bi takva takmičenja trebala da se održavaju upravo u tim zemljama, ali ponovo se vraćamo na početak i one čuvene ‘para vrti gde burgija ne’..

Videli su bogati Arapi da mogu da trguju sa Evropom kako žele zbog novca pa su se odlučili da sada uđu i u košarku. Ulaskom Dubaija u ABA ligu, a kasnije i u Evroligu sve ovo gubi smisao. Trener Baskonije, Duško Ivanović je lepo rekao da ovo ne treba više da se zove Evroliga, pošto ekipa van Evrope učestvuje u njemu. Verovatno će po uzoru na fudbal, krenuti i da ulažu ogroman novac u dovođenje igrača, pa će i košarka postati još veći biznis od fudbala.

Generalno ovo više neće biti sport kakav mi poznajemo, već nadmetanje ko će više ponuditi, a potom će i ostali klubovi i Azije, tačnije Arapski želeti da krenu stopama poput Dubaija. Očigledno da su čelnicima ABA lige, ali i Evrolige dosta otanjili džepovi, pa žele i na ovaj način da iskroriste ekonomsku moć zemalja ‘Bliskog Istoka’ kako bi popunili iste, a pravu strast sporta polako uništavaju.

BONUS SADRŽAJ:

OVAJ POTEZ JE DONEO POBEDU PARTIZANU: Ledeni Doužir rešio pitanje pobednika! (VIDEO)

3
1

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter