0
AdmiralBet ABA Liga

Zeljko Obradovic, Head Coach of Partizan Mozzart Bet Belgrade and Ioannis Sfairopoulos, Head Coach of Crvena Zvezda Meridianbet Belgrade during the 2023/2024 Turkish Airlines EuroLeague match between Partizan Mozzart Bet Belgrade v Crvena Zvezda at Stark Arena on October 26, 2023 in Belgrade, Serbia. (Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

HRVATI PROZVALI ZVEZDU I PARTIZAN ZBOG DUBAIJA: „Srbi žele da uzmu sav arapski novac za sebe!“

Objavljeno: 18.03.24 u 21:19

Aba liga na prekretnici

Skupština ABA lige, zakazana za utorak, može biti ključna u istoriji ovog takmičenja.

Nekoliko važnih odluka stoji pred rukovodstvom regionalne lige, a najveću zabrinutost izražavaju predstavnici iz Hrvatske.

Tamošnji „Index“ donosi najavni tekst sa naslovom „Srbi žele od ABA lige da naprave svoju prćiju i uzmu sav arapski novac za sebe„. 

Posebno intrigira hrvatsku košarkašku javnost potencijalno ukidanje nacionalnog ključa, što bi dovelo do smanjenja broja zaštićenih mesta za Hrvatsku u ligi.

Druga ključna tema, kako ističe „Index“, jeste mogućnost prelaska ABA lige u d.o.o. model, što bi značilo da se odluke donose većinom glasova umesto jednoglasno.

Srpski lobi želi da ukine nacionalni ključ kako bi što više srpskih klubova ušlo u ABA ligu. Zlatibor, Spartak, Vojvodina su u finansijskom zamahu i valja im osigurati prolaznost u regionalno društvo – piše u tekstu. 

Takođe, naglašava se da srpski klubovi, posebno Crvena zvezda i Partizan, žele najveću korist od potencijalnog dolaska investicija iz Dubaija, jer je učešće u Evroligi finansijski zahtevno.

Predsednik Partizana, Ostoja Mijailović, zagovara preraspodelu finansijskih sredstava u korist svojih klubova, što je ocenjeno kao kontroverzno od strane autora teksta na „Indexu“.

Na kraju, postavlja se pitanje kako će reagovati Cibona, Zadar i Split, kao i Hrvatski košarkaški savez, koji svojim klubovima otežava učešće u ABA ligi favorizujući domaće takmičenje, što dovodi do preopterećenosti hrvatskih klubova igrama u dva različita takmičenja u kratkom vremenskom periodu. 

Zadar i Cibona moraju na idućoj Skupštini glasati prvenstveno protiv pretvaranja lige u d.o.o., protiv ukidanja ‘nacionalnog ključa’, ali moraju se izboriti i za poštenu raspodelu arapskih evra. Svaki drugi scenario pretvoriće naše klubove u fikuse, a svaka i najmanja odluka ubuduće će se moći doneti bez njihovih glasova – zaključuje se u tekstu „Indexa“.

4
1

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter