0
Domaći fudbal

during the Mozzart Super Liga 2023/2024 match between Mladost Lucani and Partizan at stadium SRC “Rados Milovanovic” on March 17, 2024 in Novi Sad, Serbia. (Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

„VASKRSENJA NEMA BEZ GOLGOTE“: Grobari čuvaju sećanje na pogrom Srba!(FOTO)

Objavljeno: 17.03.24 u 16:11

Da se nikad ne zaboravi

Fudbalska utakmica između Partizana i Mladosti iz Lučana u 26. kolu Superlige Srbije nije bila samo sportski događaj, već je postala platforma za podsećanje na važne događaje iz nedavne istorije. Tokom meča, navijači Partizana su istakli transparent koji je podigao svest o tragičnom martovskom pogromu na Kosovu i Metohiji pre 20 godina.

Na transparentu koji su razvili navijači crno-belih jasno je stajalo: „Rušili nam svetinje, oduzimali živote, al’ Srbin zna da vaskrsenja nema bez golgote. Slava žrtvama martovskog pogroma!“ Ovaj snažan gest nije samo podsećanje na prošlost, već i počast žrtvama i njihovim porodicama.

Martovski pogrom, koji se dogodio 2004. godine, predstavljao je još jedan težak udarac za srpski narod na Kosovu i Metohiji. Pre 20 godina, u tom brutalnom nasilju, izgubljeni su nevini životi, proterano je više od 4.000 Srba, dok je preko hiljadu kuća spaljeno, a 40 pravoslavnih hramova uništeno ili oskrnavljeno. Ovaj tragičan događaj duboko je urezan u sećanje svih koji su tada pretrpeli gubitke i patnje.

Dok fudbalski teren može biti mesto rivalstva i sportske strasti, ovaj put je postao podsetnik na važnost sećanja na istorijske tragedije i solidarnost s onima koji su ih pretrpeli. Gest navijača Partizana pokazuje da sport može biti platforma za podizanje svesti o društvenim pitanjima i izražavanje saosećanja prema stradalima.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter