0
Evrokupovi

FOTO: Printscreen/Twitter

REVOLUCIJA U LIGI ŠAMPIONA: UEFA zvanično ukinula žreb i uvela potpuno novi model!

Objavljeno: 13.03.24 u 16:56

Neće biti više klasičnog načina izvlačenja protivnika

UEFA je najavila revolucionarne promene u formatu Lige šampiona, koje će u potpunosti transformisati način na koji se žrebaju protivnici i odigravaju mečevi.

Od sezone 2024/25, tradicionalno izvlačenje kuglica će biti zamenjeno kompjuterizovanim sistemom. Elitno takmičenje će ugostiti 36 klubova, koji će se takmičiti u osam utakmica – po četiri kod kuće i četiri u gostima.

Šeširi sa po devet klubova, raspoređeni po koeficijentima iz prethodnih pet sezona, poslužiće kao osnova za formiranje parova. Svaki tim će se suočiti sa po dva kluba iz svakog šešira, uz pravilo da ne mogu igrati protiv timova iz svoje zemlje, osim ako ih nema previše u jednom šeširu.

Jedini ručni deo ovog procesa biće svečana ceremonija izbora tima koji će biti podvrgnut žrebu. Kompjuter će automatski dodeliti protivnike iz sva četiri šešira, odlučujući i gde će se odigrati svaki meč – kod kuće ili u gostima.

Pored ovih promena, biće održani i dodatni žrebovi krajem januara za prvenstvenu fazu, kao i krajem februara za osminu finala i sve naredne faze takmičenja.

Navedene promene imaju za cilj da unaprede atraktivnost takmičenja i osiguraju dinamičnost i iznenađenja, dok istovremeno osiguravaju fer raspodelu i pravično takmičenje među klubovima iz različitih zemalja. Maksimalan broj klubova iz jedne zemlje biće ograničen na sedam, čime se osigurava raznovrsnost i internacionalni karakter Lige šampiona.

3
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter