0
Domaći fudbal
večiti derbi

FOTO: Starsport

JEDAN VEČITI DERBI – JEDAN GOL: Oni su samo jednom odigrali najveću utakmicu srpskog fudbala, ali su dali gol! (VIDEO)

Objavljeno: 09.03.24 u 12:00

Dvojica od njih će svoj debi nažalost pamtiti po autogolovima

Crvena zvezda će danas od 17 časova ugostiti Partizan u okviru 24. kola Mozzart Bet Superlige Srbije, a to će biti ujedno i 172. put, to jest večtii derbi, da se dva najveća kluba „sudaraju“ u domaćem prvenstvu.

Naravno, večiti derbi je za svakog ljubitelja fudbala u Srbiji nešto posebno, mnogi bi rekli čak i sakralna stvar, sudar dva načina razmišljanja, pa čak i dve navijačke ideologije jednog naroda.

Čini se da Srbi pored crkve nemaju tako jake institucije kao što su Crvena zvezda i Partizan, a njihove međusobne utakmice, veoma često prave „mikro građanski rat na tribinama“, koga se nadamo da ovoga puta neće biti.

 

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Објава коју дели HOTSPORT – SPORTSKE VESTI (@hotsport.rs)

Ipak, ono po čemu najviše pamtimo večite derbije su svakako golovi, i nadamo se da će ih i danas biti na najvećem srpskom stadionu, a tim povodom mi smo za vas izdvojili zanimljivu statistiku.

Naime, od obnove nezavisnosti Republike Srbije 2006. godine naše prvenstvo se zove Superliga i igralo se u nekoliko različitih formata, od tada je odigrano ukupno 45 prvenstvenih derbija u kojima bolji skor ima Partizan sa 15 pobeda, dok Crvena zvezda ima 13 trijumfa, a ubedljivo najviše puta je bilo nerešeno, čak 17 puta.

Do sada je odigrano i 17 sezona Superlige Srbije, a ono što je već postalo pravilo, možda pomalo i frustrirajuće za prave ljubitelje fudbala, jeste da su prvaci samo dva najveća beogradska kluba, od toga Zvezda devet, a Partizan osam puta.

Mi za vas sada iznosimo jednu veoma zanimljivu statitisku za ovih 45 večitih derbija odigranih od kada postoji samostalno srpsko prvenstvo, a reč je o igračima koji su odigrali svega jedan prvemstveni večiti derbi u svojim karijerama, ali su na njemu postigli pogodak.

PRINC TEJGO 140. večiti derbi (Partizan 1:0 Crvena zvezda)

U ovaj meč se 23. aprila 2011. godine ušlo u i situaciji da su oba tima bila izjednačena na tabeli Superlige sa po 59 osvojenih bodova i svima je bilo jasno da će potencijalni pobednik ovog duela najverovatnije biti šampion Srbije, što se na kraju ispostavilo kao tačno.

Junak trijumfa Partizana pred svojim navijačima bio je stameni napadač iz Gane, Princ Tejgo, koji je te godine u Humsku stigao na pozajmicu iz Hofenhajma, a može se reći da je Aleksandar Stanojević apsolutno pogodio njegovim dovođenjem, ali sigurno da među Grobarim ostaje žal što se on nije duže zadržao u klubu.

Tejgo je pre ovog večitog derbija u Kupu Srbije dva puta uspevao da savlada Bobana Bajkovića, tako da je za kratko vreme provedeno u dresu Partizana čak tri puta uspevao da postigne pogodak protiv Crvene zvezde.

ZVONIMIR VUKIĆ 141. večiti derbi (Crvena zvezda 0:2 Partizan)

Nažalost ovaj susret je jedan od onih koje pamtimo po velikim sukobima i incidentima, a sve je počelo kada su navijače Crvene zvezde gađali Vladimira Stojkovića golmana Partizana, koji je tih godina bio naročito omražen među crveno-belima zbog svoje prošlosti na Marakani.

Sve je na kraju kulminiralo paljenjem južne tribine Zvezdinog stadiona od strane Grobara, kao i atletske staze, a igrači Partizana su u strahu od odmazde poluvreme proveli na klupi umesto u svlačionici, što je bilo prvi put u istoriji večitih derbija.

U drugom poluvremenu Partizan je iskoristio propuštene šanse crveno-belih, a svoje prvi gol u najvećoj utakmici srpskog fudbala postigao je Zvonimir Vukić, a to mu je ujedno bio i prvi nastup na tom meču. Pitanje pobednika je golom do kraja meča rešio Marko Šćepović.

MILAN JOVANOVIĆ 143. večiti derbi (Crvena zvezda 3:2 Partizan)

Mnogi bi rekli da je ovo poslednji kvalitetan večiti derbi koji smo mogli da gledamo, a neki bi otišlo i dalje pa rekli da je ovo najbolji meč Crvene zvezde i Partizana u 21. veku, svakako jedna sjajna utakmica prepuna golova, šansi i preokreta.

Sve je počelo u 9. minutu kada je Aleksandar Mitrović zatresao mrežu domaćina, da bi već u 16. minutu na totalni šok Delija njihov štoper Milan Jovanović postigao autogol, što je ujedno i njegov jedini pogodak na jedinom večitom derbiju, samo jedan od dva takva autogola.

Do kraja poluvremena Filip Kasalica je vratio neizvesnost u meč pogotkom, a onda su Luka Milivojević i Nenad Milijaš režirali preokret i doneli pobedu Crvenoj zvezdi u večitom derbiju. Ono što je svakako zanimljivo jeste da je ovo prvi derbi u kome je jedna ekipa vodila na poluvremenu, a onda je taj isti meč izgubila.

MILAN OBRADOVIĆ 145. večiti derbi (Crvena zvezda 1:0 Partizan)

Partizan je uoči ovog meča imao 21 bod na čelu tabele Superlige, čak četiri više od večitog rivala i potencijalnom pobedom mogao je dodatno da pobegne Zvezdi, ali nažalost najveći krivac što tako nešto nije uspelo je igrač baš crno-belih.

Iskusni Milan Obradović koji je stigao u Humsku da bi pomogao klubu za koji navija, sigurno nije ni sanjao da će autogolom rešiti svoj prvi i jedini večiti derbi, ali je na njegovu nažalost baš tako bilo.

Nakon što je Miloš Ninković uputio udarac glavom prema golu Vladimira Stojkovića, Obradović je u želi da interveniše samo matirao svog golmana i na taj način ispostaviće se na kraju doneo pobedu Crvenoj zvezdi koja je prišla u tom momentu samo na bod zaostatka za Partizanom.

OHI OMOIDŽUANFO 166. večiti derbi (Crvena zvezda 2:0 Partizan)

U teškoj situaciji se nalazila Crvena zvezda pred duel sa večitim rivalom, pošto je imala pet bodova manje u odnosu na Partizan, a novi neuspeh u derbiju bi mogao da je udalji od šampionskih ambicijia.

Ipak, crno-beli su ušli dosta rezervisano u ovaj meč, pre svega i bod bi im odgovarao i nisu želeli očigledno da rizikuju, ali tako ne možete da igrate večiti derbi što se i ovoga puta još jednom samo potvrdilo.

Svoj debitantski pogdak za Crvenu zvezdu na večitim derbijma postiže talentovani norveški napadač Ohi Omoidžuanfo u 30. minutu, a konačan rezultat postavlja Aleksandar Katai u samoj završnici prvog poluvremena.

Stanojević je pokušao da probudi svoje igrače u nastavku, ali pogodaka nije bilo tako da se Zvezda primakla večitom rivalu, a do kraja sezone je uspela da ga prestigne i osvoji novu titulu.

ALEKS VIGO 169. večiti derbi (Crvena zvezda 1:0 Partizan) 

Jasno je da sećanje na partiju Aleksa Viga nije toliko bledo pošto je 169. večiti derbi odigran 3. marta 2023. godine tačnije pre samo godinu dana, a upravo je Argentinac rešio ovaj sudar.

Nakon kontranapada koji je povukao Kanga, lopta je stigla do Bukarija koji je krenuo da probija po desnoj strani i loptu je potom ostavio Vigu, koji je spektakularnim šutem sa desne strane iskosa uspeva da iznenadi Popovića za prednost Zvezde u ovom meču.

Činjenica je da 169. večiti derbi nije odlučivao gotovo ni o čemu Zvezda je bila već viđeni šampion i pre utakmice sa +13 u odnosu na Partizan, a ta razlika je samo uvećana nakon ove utakmice.

MATEUS SALDANJA i ŠERIF ENDIAJE 171. večiti derbi (Partizan 2:1 Crvena zvezda)

Naravno, reč je o poslednjem odigranom derbiju u kome je Partizan pobedom nad Crvenom zvezdom stigao do liderske pozicije na tabeli Superlige, koju i dalje drži uprkos pojedinim problemima.

Nakon što je Bibars Natho sa bele tačke doneo prednost Partizanu, svoj prvi pogodak na večitim derbijima postiže i Mateus Saldanja čime je vođstvo domaćih duplirano.

Na istom meču samo par minuta kasnije svoj prvi pogodak na svom prvom večitom derbiju postigao je senegalski napadač Šerif Endiaje za Crvenu zvezdu.

Izvesno je da će već posle današnjeg dana Mateus Saldanja i Šerif Endiaje ispasti iz ove kategorije, jer se očekuje da će obojica zaigrati sutra, tako da više neće imati samo jedan odigran večiti derbi na kome su postigli gol.

2
3

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter