1
Fudbal

FOTO: Privatna arhiva

ALEKSANDAR STANKOVIĆ ZA HS: ‘Dugo nismo imali izjednačene večite rivale po kvalitetu, pre svega mislim na Partizan!’

Objavljeno: 09.03.24 u 11:00

‘Saopstenja su ono sto mi jako smeta kao nekom ko zivi od sporta,kao i hajka na sudije.’

Danas od 17 časova cela Srbija staje, jer se igra utakmica koja celu države razdvaja na dva dela tj na dve boje. Poprište događanja biće ‘Marakana‘, a Crvena zvezda i Partizan odigraće 172. večiti derbi u okviru 24. kola Mozzart Bet Superlige Srbije. Za mnoge je ovo praznik fudbala i uvek se sa velikom željom iščekuje ovaj susret.

Pritisak je nešto što se sastavni deo ovakvih utakmica, ali ovaj danasšnji ima posebnu draž pošto ‘crno-beli’ posle dužeg vremena mogu da ugroze tim iz Ljutice Bogdana. O ovom čuvenom okršaju govorio je za HotSport i nekadašnji trener Novog Pazara i Radničkog Niša, Aleksandar Stanković.

FOTO: Privatna arhiva

AS: Mislim da duzi vremenski period nismo po kvalitetu imali izjednacenije vecite rivale. Pre svega tu mislim na Partizan, koji je od dovodjenja Duljaja dobio i doveo dosta kvalitetnih igraca koji su se jako dobro uklopili u ono sta trazi Partizan. Takodje,tim Zvezde je pravljen za Evropske utakmice i same trzisne vrednosti igraca govore o njihovom kvalitetu. Naravno,da tu postoji i pritisak igranja za tako veliki klub kao sto je Crvena Zvezda pa sam misljenja da se mnogi od njih jos uvek traze. Ono sto je po meni trenutno zajednicko za oba tima je energija i atmosfera u timovima. Duljaj i Milojevic su treneri koji osecaju klubove koje vode i znaju kako i na koji nacin da naprave tu hemiju koja je ipak prekopotrebna za ostvarivanje rezultata.

I u Partizanu i Crvenoj zvezdi ima jako kvalitetnih igrača. Ko može da bude X faktor i čovek odluke?

AS: Mislim da je to za derbije jako tesko prognozirati. Voleo bih da bude golova na obe strane. Kod Zvezde je za mene uvek X faktor Aleksandar Katai a kod Partizana Saldanja. Voleo bi da ovo prvenstvo bude do kraja neizvesno i da bukvalno poslednje kolo odlucuje. 

Generalno u sportu u Srbiji vlada velika tenzija između večitih rivala, a čini se da nikad veća nije bila. Utisak je da ovo više nije sportski spektakl, već je počelo da liči na prepucavanje između klubova saopštenjima na svaka tri dana. 

AS: Iskreno,posto zivim trenutno u insotranstvu i naravno pratim sve sto se desava u sportu kod nas i svakako fudbalu. Saopstenja su ono sto mi jako smeta kao nekom ko zivi od sporta,kao i hajka na sudije posle svake odluke koja se donese. Misljenja sam da smo jako podeljeni,da su se neke politicke prilike prenele na sportske terene sto je jako lose u poredjenju sa npr.zemljom u kojoj trenutno zivim. Dobra stvar u svemu tome je sto trenutno imamo prave ljude na klupama nasih vecitih rivala. Misljenja sam da i Milojevic i Duljaj prezentuju i vaspitavaju na pravi nacin mlade igrace na vitesstvo i fer play. Tako i u kosarci imamo jednog Zeljka Obradovica koji je od samog dolaska u Partizan apelovao na sportskim manirima i kulturi navijanja. Moramo da saljemo lepu sliku u svet,jer je sport nesto najcistije sto imamo i nesto zbog cega nas svi u svetu prepoznaju. 

U Superligi vlada veliki pritisak na trenere. Vaš poslednji agnažman je bio u Novom Pazaru, gde ste proglašeni za trenera meseca, a potom dobili otkaz. Da li klubovi nemaju dovoljno strpljenja?

AS: Pritisak svuda postoji i u svakom poslu je prisutan,posebno ako kao covek imate neku ambiciju.
Sami zbog sebe zelite da pobedjujete,napredujete i pomazete drugima da budemo bolji,zato i dolazi do pritiska,koji je po meni normalan. Ali pritisak nesigurnosti od gubljenja posla zbog jednog ili dva poraza je nesto sto mislim da nije kvalitetno uredjeno u nasoj zemlji. Na mnoga pitanja bi odgovor dao zakon o sportu i privatizacija klubova. Zasto? Zato sto bi onda vlasnici klubova doveli na rukovodecim mestima strucne ljude,ljude kojima je posao fudbal,koji su edukovani za to i na kraju ljudi koji znaju na koji nacin se dolazi do nekog cilja. Taj izabrani sportski sektor,bi predlozio kandidate i svi zajedno odabrali trenera za ono sta zele u buducnosti. Ako su vec odabrali,onda bi stali iza trenera i podrzali jer znaju kakav je i koliko dugacak put do nekog cilja. Ne moze trener sam,sve je bitno i svi moramo kao jedan. Ja sam to cak nekoliko puta i apostrofirao u javnosti ranije jer sam to osetio u Metalcu u periodu kada smo izborili povratak u Super ligu. Tamo se jasno zna ko sta radi i ko za sta odgovara! Ovde se sve zeli odmah i sada,a to bas nije tako u nijednom poslu. I ako dodje do toga,to je instant i brzo nestane. Kontinuitet i stabilnost je put ka uspehu na duge staze. Sto se mog poslednjeg angazmana tice,ja ga smatram uspesnim bez obzira na prerani rastanak koji nisam zeleo. Kao sto ste rekli,13 marta na utakmici sa Crvenom Zvezdom dobijam nagradu za trenera meseca i stvarno je to za mene bio veliki podstrek za dalje ali to dalje je trajalo jos nekih 10 dana. Nakon poraza kod kuce protiv Kolubare,doslo je do prestanka saradnje. Neka na tome i ostane,ja sam neko ko ce uvek pamtiti samo lepe stvari. A to su sigurno gradjani Novog Pazara koji zive fudbal i koji su me ucinili ponosnim kada su skandirali moje ime nakon tog niza o kome smo vec pricali.

FOTO: Starsport

 Trener sa najvećim potencijalom u domaćem šampionatu?

AS: Za trenera koji je po meni najperspektivniji i najvise napredovao ,bez ikakve dileme,to je Zarko Lazetic. Drago mi je sto smo na pro licenci delili klupu i razmenjivali iskustva o fudbalu. Sto i dan danas radimo,svremena na vreme. Ima znanje,povecenost i jasan cilj. Klub koji je to prepoznao i potkrpljuje sve stvari koje sam gore naveo. Nije ni njemu bilo lako na pocetku,bas tada smo pohadjali skolu fudbalskog saveza na pro licenci pa smo i pricali o tome. Ali Nakon dva do tri prelazna roka sa njim,tim je dobio ono sta on zeli i sada izgledaju jako ozbiljno. najveci uspeh Lazetica je sto taj tim stalno nadogradjuje,sto je sprema da se menja i sto drzi i rezultatski kontinuitet. Ne zaboravite oni su vicesampioni i opet su u prve tri ekipe U Srbiji.

Reprezentacija Srbije se plasirala na Evropsko prvenstvo nakon 24 godina i u grupi je sa Engleskom, Danskom i Slovenijom. Koliko naš nacionalni tim može u Nemačkoj?

AS: Sto se nase reprezentacije tice,samo nam ne treba prevelika euforija i neka se ode u miru. Naravno da nas povrede mimoidju i budemo kompletni. Mislim da mozemo i smatrao bi uspehom prolazak grupe koja je jako teska. Englezi su favoriti sigurno za osvajanje prvenstva. Danci su izuzetna reprezentacija ali se takodje secam utakmice koju smo igrali relativno skoro u kojoj smo dominirali i bili jako dobri. Slovence samo ne smemo da podcenimo nikako.

Trenutno ste bez kluba. Kakve su ambicije? Da li možemo da očekujemo povratak u srpski fudbal?

AS: Sto se mojih daljih planova tice.U proteklom periodu su bili bas usko vezani za porodicu i prosirenje. Cerka je sa nama vec 3 godine,dok je sin Bogdan dosao na svet pre mesec dana. To je nesto cemu smo stremili poslednjih godina. I dobro je da se u medjuvremenu i desio Radnicki Nis i Novi Pazar. Sada se polako privikavamo i nalazimo nacin da se vratim onome sto je moj zivot. To Je sigurno fudbal. Naravno da bi najvise voleo da posao nadjem tamo gde mi je porodica i ka tome stremim. Ali do tog cilja je sigurno ponovo jedna od stanica i nasa Srbija – zaključio je Stanković.

8
2
1 Komentara
  1. Ma ne kaki majke ti..
    Da nema poništavanja penala iz VAR sobe i pogona na gurku Partizai bi opet bio treći.
    I prošle sezone je imao gomilu stranaca kao i sada pa se seti koje je mesto zauzeo..
    Konfederacija kup je realno takmičenje po meri za ovaj drugorazredni klubčić..

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter