0
Atletika

Atletika-Serbian open 2021 Ivana Spanovic Beograd, 24.02.2021. foto: Srdjan StevanovicStarsportphoto ©

IVANA ŠPANOVIĆ PROTIV PROMENA PRAVILA SKOKA U DALJ: ‘Zar se mi ništa ne pitamo!?’

Objavljeno: 20.02.24 u 17:50

‘Menjate pravila igre bez konsultovanja onih koji čine da sport postoji.’

Kako je preneo ugledni ‘Dejli Mejl iz Svetske altetske organizacija planiraju da promene jedno pravilo, a to je da ukidanje daske za odraz za skok u dalj. Umesto toga zahvaljujući modernim tehnologijama skokovi merili od mesta odraza do peska gde ostane trag. Razlog je da se omogući da ne budu nevažećih skokova.

Međutim, srpska atletičarka, Ivana Španović digla je glas protiv ovog pravila i istakla da pravila menjaju oni koji nemaju veze sa ovim sportom.

– Najveći problem je što ljudi koji menjaju pravila ovog sporta su upravo oni koji nikada nisu imali kontakt sa ovim sportom. Menjate pravila igre bez konsultovanja onih koji čine da sport postoji. Ignorišete njihove poglede, ne poštujete njihovo mišljenje i ignorišete probleme koji ih dovode do povreda. Ogromne sume novca se troše pokušavajući da se privuče pažnja na sport, dok se ignoriše sve na čemu sport počiva. Verujem da fokus na sponzorstvima i televizijskim emitovanjima ne bi trebalo da ide na račun integriteta sporta i bilo bi sjajno pronaći balans između promovisanja sporta i očuvanja njegovih osnovnih vrednosti – rekla je i dodala:

– Zar ne možemo svi biti uključeni u nešto što nas se tiče? Imamo li pravo na takmičenje gde se ne bojimo klizavih dasaka, besmislenog utvrđivanja poslednjeg kontakta sa površinom ili laserskog merenja odskoka, promene broja pokušaja i istovremeno u istom televizijskom prenosu prikazati skok samo odabranih, uz mnogo sreće? Šta se onda nudi gledaocu kao opcija? Da takmičenje postane još besmislenije, lišavajući sve prava na faktor sreće? Možda trka na 100 metara bez sudije? – istakla je ona.

Navela je da svi treba iskažu svoje veštine.

-Svi bi trebalo da krenu kada im odgovara, pa ko ima najbolje vreme, neka bude pobednik. Da apsurd bude još veći, klizave daske ostaju… Umesto pokušaja da se sport učini popularnijim žrtvujući njegovu autentičnost, SVI bismo trebalo da se fokusiramo na obrazovanje javnosti o njegovim nijansama i lepoti. Trebalo bi da prikazujemo veštine i talente svih sportista, ne samo odabranih, i pružamo gledaocima priliku da cene raznolikost sporta – zaključila je Ivana Španović.

BONUS SADRŽAJ:

DOČEK ZA ŠAMPIONA: Zvezda priredila iznenađnje za Krasoa! (VIDEO)

1
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter