0
Kladionica

FOTO: Twitter/Paris Saint-Germain

2023. JE BILA ZA PAMĆENJE: Godina rekordnih fudbalskih transfera po novom FIFA izveštaju!

Objavljeno: 16.02.24 u 14:08

Prelasci igrača iz jednog u drugi klub svake godine obore neki novi rekord.

Upravo to je zaključak nedavno objavljenog izveštaja FIFA o međunarodnim transferima u 2023. Samo u prošloj godini, fudbalski klubovi širom sveta potrošili su neverovatnih 9,63 milijarde dolara (8,8 milijardi evra) na kupovinu igrača.

Praćenje fudbalskih transfera odavno je postala zabava brojnih navijača, koji sa uživanjem prate svaki prelazni rok. 

I klađenja na fudbalske transfere su veoma popularna. Generalno gledano, bukmejkeri se mogu smatrati prilično dobrim prognozerima. Kvote koje oni nude daju nam uvid u verovatnoću nekoh ishoda: relativno niske kvote znače veliku mogućnost, dok visoki koeficijenti upućuju na to da je, prema operateru, ishod mnogo manje verovatan.

 

Naravno, uvek je tu faktor neizvesnosti. Primera radi, za transfer Kilijana Embapea iz Pari Sen Žermena u Real Madrid operateri su davali kvotu od 1.55 (prilično nisku). Na kraju je magični Francuz ipak odlučio da makar jednu sezonu ostane u “Gradu svetlosti”.

 

Kvote za transfere mogu da se pronađu i u Srbiji i kod bukmejkera širom sveta – primera radi, na ruskim platformama za klađenje, od kojih su najbolje predstavljene na sajtu legalbet.ru. Sem ocena kladionica, na sajtu Legalbet možete odabrati najatraktivnije kvote različitih kladionica za predstojeće mečeve i takmičenja. Primer radi, možete pronaći najpovoljnije kvote za konačan ishod (1X2) ili golove za utakmice Evropskog prvenstva 2024. Tu su i prognoze mečeva na osnovu statističkih analiza, što može igračima da pomogne da odaberu svoju opkladu. Naravno, fudbal je u prvom planu. 

 

FIFA statistika

Iz godine u godinu, broj fudbalera koji pređu iz jednog u drugi tim se poveća, a klubovi izdvajaju sve veće sume. Prema FIFA izveštaju, objavljenom 30. januara 2023. godine, samo za transfere je izdvojeno pomenutih 9,63 milijarde dolara, što je skoro dve milijarde više od svote koja se potrošila u prethodnoj rekordnoj godini. Bila je to 2019, a nakon kratkog zastoja usled pandemije, fudbalska pijaca radi punom parom.

Ukupno je novi klub našlo 74.380 fudbalera i fudbalerki – među kojima su i neka poznata imena, ali i oni koji će to tek postati.

Saudijska Arabija i druge destinacije

Među transferima koji su zaokupljali pažnju fudbalske javnosti tokom 2023. bilo je zaista mnogo „kapitalaca“. Naravno, godinu je obeležilo veliko ulaganje sa Istoka, odnosno uzlet Premijer lige Saudijske Arabije.

Nisu Saudijci žalili para da u svoju zemlju dovedu najveće zvezde evropskog fudbala. Naši Aleksandar Mitrović i Sergej Milinković-Savić našli su sreću u toj kraljevini. Društvo su im pravile prave vedete, poput Nejmara, Sadija Manea ili Rijada Mahreza. Naftnom bogatstvu nisu odoleli ni igrači poput Džordana Hendersona ili Roberta Firmina, koji su stigli pravo iz Liverpula.

Zamislite da ste pre samo godinu dana odlučili da se kladite na to da će kapiten Liverpula preći u prvu ligu Saudijske Arabije? Naravno, kada se letnja pijaca zahuktala punom parom, brojne kladionice ponudile su kvote da će ovaj ili onaj igrač nastaviti svoju karijeru u Saudijskoj Arabiji ili u nekom od najvećih klubova sveta.

Ipak, i pored velikih ambicija Saudijaca, Premijer liga i dalje ima najveći prestiž – i najviše novca. Engleski klubovi iz najvišeg ranga potrošili su 2,96 milijardi dolara, što ih stavlja na prvo mesto ove liste. Sledi Francuska, najviše zahvaljujući neumornom Pari Sen Žermenu.

Najskuplji fudbaleri 2023

Kada je reč o igračima, mnogi su zaokupljali pažnju javnosti. Primera radi, dugo se licitiralo da li će Džud Belingem, verovatno najveća mlada zvezda svetskog fudbala, preći u Real Madrid. Možda su oni koji veruju u to da „Kraljevski klub“ ne propušta takve šanse čak sastavili tiket sa tim ishodom u nekoj od brojnih kladionica? Kvota na Belingemov transfer u Real je padala, ali je na početku iznosila sjajnih 1.55.

Dugo je trajala saga i sa kapitenom engleske reprezentacije Harijem Kejnom, koji je na kraju stadion Totenhema zamenio Alijanc Arenom. Odlično se snašao u Minhenu i već je prvi strelac Bundeslige. Bilo je, sigurno, navijača „Pevaca“ koji su smatrali da će njihov talisman ostati u klubu, i bili spremni da se na to opklade sa kvotom 2.15. Na kraju su ostali kratkih rukava.

Transfer Džuda Belingema ujedno je bio i najvredniji, dok je na drugoj poziciji bio Čelsi, koji je u svoje redove doveo Enca Fernandeza. Čelsi se našao u „Top 10“ sa dva transfera, pošto je i Mihailo Mudrik skupo plaćen.

Kada je reč o destinacijama, Portugalija je zemlja koja je „udomila“ najviše igrača – čak 1.217. Tradicionalno, najveći broj fudbalera otisne se u inostranstvo iz zemlje gde je fudbal zaista religija, Brazila. Više od hiljadu, tačnije 1.017 Brazilaca našlo je novi klub.

Koliko vrede srpski igrači

Kako stoje stvari sa Srbijom? Ukupno je 360 igrača stiglo u sve rangove takmičenja u našoj zemlji, dok je 618 fudbalera prešlo u neki klub van granica Srbije.

Srpski igrači bili su „vredni“ 223,1 milion dolara, što je 156,3% više nego godinu dana ranije. Poređenja radi, igrači iz Hrvatske vredeli su 361,3 miliona dolara, ili 387,9% više. To je verovatno posledica svega onoga što se dogodilo na Svetskom prvenstvu u Kataru.

Top 10 klubova po transferima

  1. Čelsi
  2. Pari Sen Žermen
  3. Liverpul
  4. Real Madrid
  5. Bajern Minhen
  6. Mančester junajted
  7. Mančester siti
  8. Totenhem
  9. RB Lajpcig
  10. Ajaks

 

1
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter