0
Košarka

FOTO: Starsport

DANAS POČINJE KUP ‘RADIVOJ KORAĆ’: Niš i hala ‘Čair’ poprište događaja! (FOTO) (VIDEO)

Objavljeno: 14.02.24 u 08:00

Očekuju nas zanimljivi dueli.

Danas od 17 časova u hali ‘Čair ‘ u Nišu počinje 22. Kup ‘Radivoj Korać‘ a ovaj turnir otvoriće gradski derbi između Borca iz Čačka i Čačka 94. Ovo takmičenje je nekada bilo internacionalno, ali od 2003. godien postao nacionalno na inicijativu Hemofarma, a ime je dobio po legenarnom Radivoju Koraću koji je poginuo u saobraćajnoj nesreći 1969. godine nedaleko od Sarajeva.

FOTO: KSS
FOTO: KSS

Od 2013. godine pobednik nacionalnog Kupa dobija repliku originalnog trofeja Kupa ‘Radivoj Korać’ koji se od 1972. do 2002. dodeljivao pobedniku međunarodnog takmičenja. Time je realizovana ideja Košarkaškog saveza Srbije koju su podržali čelnici Fibe da ‘Žućkova levica’ nastavi svoj život kroz srpski Kup.

FOTO: KSS

Titulu brani Crvena zvezda koja je tri puta za redom osvajala ovaj turnir, a i rekorder je po naslovima (9). Prvi osvajač reorganizovanog Kupa bio je FMP koji je pobedio inicijatora Hemofarm u finalu. Zanimljivo je da će ove godine učestvovati čak tri ekipe iz Čačka uz Borac i Čačak 94, tu je i Hercegovac koji će prvi duel igrati protiv Partizana sutra od 20 časova.

Ovo takmičenje u starom formatu odigralo se prvi put davne 1959. godine u Beogradu kada je trijumfovala Ljubljana. Imao je ovaj Kup i prekide kao 1961. godine i od 1963. do 1968. godine. Ovo što je zanimljivu Cibona je dugo bila najuspešniji klub u ovom takmičenju osvojivši osam trofeja. Od prvog osnovinja do današnjeg dana Partizan ima najviše titula 16.

FOTO: KSS
2
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter