0
Boks

FOTO: BSS

Nenadu Borovčaninu orden Ministarstva sporta Ruske Federacije! (FOTO)

Objavljeno: 07.02.24 u 13:30

Sjajan podvig!

Velika čast za srpski boks i sport. Predsedniku Bokserskog saveza Srbije Nenadu Borovčaninu na svečanoj ceremoniji održanoj u Moksvi dodeljen je orden Ministarstva sporta Ruske Federacije. Najviše državno priznanje iz oblasti sporta najveće zemlje na svetu prvom čoveku srpskog boksa dodelio je ministar sporta Oleg Maticin za posebne zasluge u razvijanju sportske saradnje, kao i jačanje veza dve zemlje, Rusije i Srbije. Orden je u ime ministra Maticina uručio Odes Bajsultanov Hasaevuč, zamenik ministra sporta Rusije i Bekhan Tajmaslanov Elimsaltaevič, pomoćnik predsednika Rusije.

Dve bratske zemlje, dolaskom Borovčanina za predsednika Bokserskog saveza Srbije krenule su u intenzivnu saradnju i realizaciju mnogobrojnih zajedničkih projekata i akcija vezano za razvoj i obnovu plemenite veštine kao sporta koji je bio zamro na prostorima naše zemlje.

Prvi zajednički poduhvat bila je „Olimpijska škola boksa Srbije“ koja je krenula sa radom krajem marta 2018. Veliku podršku u ovom projektu srpski boks dobio je upravo od Bokserskog saveza Rusije u čije ime je njihov tada generalni sekretar Umar Kremljev (sadašnji predsednik Međunarodne bokserske federacije –IBA) u Moskvi potpisao sa Borovčaninom novi ukaz o saradnji ruskog i srpskog boks saveza. Projekat je imao za cilj stvaranje patriotske i vaspitane omladine, stvaranje šampiona na domaćoj i svetskoj sceni. Novi bokserski rusko-srpski ukaz o saradnji doneo je besplatnu obuku u Centru za razvoj boksa u Rusiji za 50 naših trenera ( 5 grupa po 10 ), trenerska organizacija Rusije slala je trenere za nastavak obuke po klubovima u Srbiji i praćenje rada istih. Besplatne pripreme za reprezentaciju Srbije organizovane su tokom cele godine u Rusiji.

FOTO: BSS

Najznačajniji zajednički vid saradnje je neizmerna pomoć Boks federacije Rusije našoj kući boksa u dobijanju organizacije i realizacije Svetskog prvenstva u boksu za seniore 2021. kao i zajedničko projektovanje Nacionalnog trening centra za boks Republike Srbije, po ugledu na njihov centar. Izgradnja Nacionalnog trening centar za boks u Beogradu krenula je koncem 2023. i finansirana je iz donacije Ruske Federacije, a većim delom Vlade Republike Srbije.

-Velika čast i priznanje za naš boks i sportuopšte, ali i mene lično. Nastavićemo da razvijamo dobro i bratske odnose sa bokserima Rusije i njihovim rukovodstvom, baš onako kako smo to i započeli pre par godina uz posredstvo i podršku predsednika Aleksandra Vučića sa naše strane i Vladimira Vladimirovića Putina sa strane Ruske Fedeacije. Ruski sistem je u boksu najbolji na svetu i uz njihovu pomoć uspeli smo da podignemo boks u sami vrh sportova u Srbiji. Ovakav aranžman sa Rusijom nema ni jedna država na svetu, ali su nam čelni ljudi od prvog dana saradnje, već od prvog razgovora još 2017. istakli da Srbija ima posebno mesto u Rusiji, što je za nas ogromna čast. Sve što su rekli, sve su i realizovali i pomogli nam da se vinemo u nove visine svetskog boksa. Idemo dalje u nove pobede – rekao je predsednik Bokserskog saveza Srbije Nenad Borovčanin bivši šampion Evrope u WBO verziji i četvrti bokser sveta koji je i kao bokser prošao dug i uspešan put od talentovanog početnika, koji se velikim radom i odricanjem domogao laskave titule šampiona i nanizao 30 profi pobeda bez poraza.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter