0
Fudbal

Pep Gvardiola i Jirgen Klop (FOTO: Premier league/X)

KLOP I GVARDIOLA KAO VENGER I FERGUSON: Veliko rivalstvo na terenu, a van njega ogromno poštovanje! (VIDEO)

Objavljeno: 28.01.24 u 16:00

Nemac ide sa Osrtva.

Da, i to se desilo, prosto neverovatno da će se ljubav između Jirgena Klopa i Liverpula završiti na kraju sezone. Harizmatični trener je istakao da će po okončanju takmičarske godine otići sa ‘Enfilda‘ pošto je došlo do prezasićenja nakon devet godina, a to je rastužilo navijače ‘Redsa‘. Bilo je dosta radosti i tuge, ali sigurno je da će Klopa pamtiti po lepom.

 

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Објава коју дели HOTSPORT – SPORTSKE VESTI (@hotsport.rs)

Stigao je u nimalo lakoj situaciji. Te 2015. godine Liveprul je bio rašitmovana mašina koju je njegov prethodnik Bernard Rodžers napravio na prosečnu ekipu. Međutim, podvio je rukave lukavi Jirgen i korak po korak pravio ekipu. Onda je došla čuvena sezona 2018/19, gde se borio za dugo očekivanu Premijer ligu, ali i sa 97 boda nije mogao da nadmudri Pepa Gvardiolu. Međutim, uspeo je da osvoji Ligu šampiona, koju je je godinu ranije dana izgubio od Real Madrida.

Nakon izgubljenog finala Lige Evrope, potom pomenute Lige šampiona, Premijer lige, sve je došlo na naplatu. Klop je doneo Liverpulu jednu ogromnu radost koju mu navijači nikada neće zaboraviti, a to je upavo domaći šampiomat nakon 30 godina čekanja. Osvojio je sve i vreme je za rastanak, ali čini se da nije još uvek rekao sve na ‘Enfildu‘. Sačekajmo kraj sezone da vidimo da li će se sa stilom oprostiti.

Definitivno njegov boravak na Ostrvu obeležiće njegovo simpatično rivalstvo sa Pepom Gvardiolom koje traje od 2016. godine, kada je Španac preuzeo Mančester siti. Međutim, njihovi okršaji datiraju još od 2013. godine, iz perioda, kada je Klop bio trener Borusije Dortmund, a Pep Bajern Minhena. To suparništvo dva izuzetna strunjčaka je zanimljivo, pošto su oni ipak veliki prijatelji i vlada veliko poštovanje između njih dvojice.

Gvardiola i Klop su do sada odigrali 29 mečeva, a Nemac je uspešniji, pošto je dobio 12 susreta, dok je Pep 11 puta pobedio, a 6 utakmica je bilo nerešeno. Definitivno rivalitet za poštovanje koje podseća na dvojicu velikana koji su 16 godina vodili bitke, a to su Ser Aleks Ferguson i Arsen Venger.

Arsen Venger i Ser Aleks Ferguson (FOTO: Premier league/X)

Njih dvojica su imali velike ratove, bili su veliki rivali na terenu, međutim, ali je između njih dvojice vladalo je ogromno poštovanje, baš kao sada između Klopa i Gvardiole. To je bilo neko drugačije vreme, kada je Siti bio ispod proseka, a Liverpul posrnuli gigant. Tada je u mečevima između Arsenala i Mančester junajteda sve pršalo, a ‘crveni-đavoli’ će pamtiti onaj iz 2011. godine kada je njihov tim demolirao ‘Topdžije‘ ubedljivim rezultatom 8:2.

Međutim, imali su Ferguson i Venger sitnih razmirica. Na primer Škot nikada nije oprostio francuskom stručnjaku što nije prihvatio poziv da tradicionalno, posle utakmice s njim popije čašu vina. Vrhunac, a veoma interesantna situacija dogodila se 2004. kada je Junajted prekinuo seriju Arsenala od 49 mečeva bez poraza. Došlo je tada do koškanja dva stručna štaba, a pošto je Fergija pogodilo parče pice, afera je dobila i naziv ‘Picagejt‘.

Ali, ipak to sve brzo zaboravi, kako su u dosta slučajeva njih dvojica rekli, oni su van terena veliki prijatelji i postoji poštovanje. U međusobnim duelima uspešniji je Ferguson sa 23 pobede, dok je Venger bio dobio 16 puta, a u devet susreta bilo je nerešeno. Može se reći da su ova dva rivalstva veoma identična, a nakon Klopovog odlaska, videćemo gde će se ono nastaviti.

 

1
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter