3
Evroliga

Partizan - Crvena Zvezda, ABA Liga, ABA Liga, Belgrade, Serbia, on Oct. 30, 2023. foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

DŽABA NAJBOLJI NAVIJAČI, DŽABA NAJBOLJA ATMOSFERA: Evroliga voli pare, a ne Večite!

Objavljeno: 10.01.24 u 14:09

Loše vesti za Partizan i Crvenu zvezdu

Evroliga je godinama garantovala mesto šampionu ABA lige u svojoj eliti. Međutim, situacija se promenila, pa je specijalnu pozivnicu najpre dobio Partizan, a zatim i Crvena zvezda.

Ove sezone, potencijalna licenca za učešće u Evroligi naredne sezone nije na vidiku, a izvršni direktor Evrolige Paulijus Motejunas je istakao da se trenutno ne razmatra dodavanje novih timova iz regiona, uključujući i timove iz Dubaija.

Takođe, Motejunas je naveo da Evroliga mora da napravi ravnotežu između želje da se otvori prema novim tržištima i potrebe očuvanja sportskih principa takmičenja. Ova izjava baca senku na nade navijača i klubova iz regiona da će se uskoro vratiti u Evroligu kao standardni učesnici:

Jedan aspekt su sadašnji klubovi koji nastupaju, njihovi navijači i rivalitet koji imaju. Ali, drugi je taj da moramo imati održive klubove“, indirektno je Motejunas podsetio da su oba beogradska kluba, relativno skoro, prošla kroz ozbiljne probleme sa dugovima i plesali na rubu bankrota. Od svega toga moramo sastavimo kompletnu sliku da bismo imali takmičenje koje raste i razvija se.

Dodaje da je levitiranje između ta dva aspekta vrlo teško i da uprkos tome što je Beograd košarkaški grad oni moraju da gledaju ka drugim tržištima.

To je najteži deo za jednog izvršnog direktora Evrolige. Nemoguće je svakoga učiniti srećnim. Nemoguće je dovesti košarku na sva najbolja mesta, a Beograd je jedno od najboljih, očigledno. Ali, moramo imati sve brojke na stolu i gledati ka svim ostalim klubovima i tržištima koja se razvijaju“, nastavio je diplomatski da najavljuje širenje Evrolige, ali u drugim pravcima.

Na samom kraju istakao je i da će ABA liga za sezonu 2024/25 sigurno imati zagarantovano mesto za šampiona.

7
46

3 Komentara

  1. Da li to znaci da tzv osnivaci moraju da igraju? To bi znacilo da Bajern, njegov Zalgiris i Asvel igraju a Partizan i CZ ne igraju Evroligu. Malo cudno. A to sto oni levitiraju iznad dvorana sa 5-7 hiljada sedista umesto da se kao ove godine ponose i stalno na svom sajtu trabunjaju o atmosferi u Beogradskoj Areni, boljebi im bilo da prioritet daju evropskim klubovima kojikosarku igraju sa puno ljubavi kao sport a ne kao krvavi biznis model. OK, i to treba ali to mora da se pomiri kao kriterijum . Najbolji po oba kriterijuma moraju biti IN , a oni koji su ispod polovine po oba kriterijuma neka se dokazuju i bore za svoje pozicije. U ostalom, zasto ne bi EL prosirili na 20 klubova?

    0
    1
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter