0
Ostali sportovi

FOTO: Starsport/Twitter/@ManCity/@nuggets

SPORTSKA GODINA ZA PAMĆENJE: Novak zapušio usta zlim jezicima, uspon Partizana u Evropi, što ne može niko može Denver! (FOTO+VIDEO)

Objavljeno: 31.12.23 u 22:00

Iza nas je jedna zaista neverovatna sportska godina

Ljubitelji sporta su zaista mogli da uživaju u prethodnih 365 dana koji su bili po mnogo čemu zaista za pamćenje, a što ne reći čak i za istoriju.

Imali smo neverovatne uspehe mnogih timova i pojedinaca, a redakcija portala HotSport je izdvojila pet događaja koji su po mnogo čemu obeležili ovu 2023. godinu koja je na izmaku.

PEŠIĆEVO NASLEĐE

Jedna od stvari koja je definitivno obeležila prethodnu godinu jeste osvajanja titule prvaka sveta od strane Nemačke košarkaške reprezentacije, koja je napravila istorijski podvig uprkos svim prognozama koje uopšte nisu bile na strani ove po mnogima nekošarkaške zemlje.

Mnogi se verovatno ne sećaju, ali su Panceri u prvom kolu kvalifikacija poraženi od Estonije, da bi do kraja oba kvalifikaciona ciklusa doživeli samo još jedan neuspeh i to protiv Slovenije, a fascinantno je da su im to jedina dva poraza ove godine ako računamo i Mundobasket.

Nemačka je izvan svih očekivanja upisala sve pobede u prvoj grupi na Svetskom prvenstvu pobedivši Australiju, Japan i Finsku, a potom je deklasirala Sloveniju i Gruziju. Posle velike drame dobijena je senzacija takmičenja Letonija, a onda je nokautiran i prvi favorit turnira SAD, da bi Nemci u finalu protiv Srbije odigrali jednu od svojih najboljih utakmica i zasluženo se popeli na krov sveta.

E sad dolazimo do podnaslova ovog teksta. Veliki uticaj na ovaj uspon Nemačke i njihov uspeh sigurno je imao selektor Srbije, Svetislav Pešić koji je 1987. seo na klupu Pancera i tom prilikom je bitno uticao na promenu shvatanja košarke u ovoj predominatno fudbalskoj zemlji, a evo tridesetak godina kasnije ostvaren je fenomenalan uspeh.

GOAT BEZ DILEME

Mnogi su mislili da su ga godine sustigle da više nikada neće moći ne da osvoji grend slem titulu, već da se nakon izgubljenog prvog mesta vrati na isto i uđe u istoriju „belog sporta“, ali Novak Đoković je sve zle jezike uspeo da demantuje jedno od svojih najboljih sezona u karijeri.

Godinu dana nakon gnusnog progona i nepravde koja mu je učinjena na mestu gde je ostvario svoje najveće rezultate i uspehe u karijeri, Novak Đoković je stigao u Melburn gde je još jednom pokazao da mlađe generacije još uvek ne mogu da ugroze njegovu igru i autoritativno je osvojio svoj 10. Australijan open.

Najbolji teniser sveta je bio fokusiran manje-više na grend slemove, tako da se čekao njegov nastup u Parizu. Smatrali su mnogi da neće uspeti na šljaci da savlada Karlosa Alkaraza i tako pohita ka svom trećem Rolan Garosu, ali uzalud su bile te želje zlih jezika. Novak ne samo da je nadigrao, doduše povređenog, Španca, već je potom u finalu bio bolji od Kaspera Ruda čime je postao prvi teniser ikada koji je svaki grend slem osvojio minimum tri puta.

Alkaraz je ipak dočekao svojih pet minuta i osvetio se Novaku u finalu Vimbldona, posle čega su mnogi otpisali Đokovića, kao da je njegova karijera gotova. Srbin je ipak još jednom sve demantovao u Njujorku gde je pobedom nad Danilom Medvedevim napravio svojevrsnu osvetu za verovatno najteži poraz u njegovoj karijeri, finale US Opena 2021. godine, a nakon toga je sve potvrdio na Završnom Mastersu u Torinu.

Posle svega ovoga ostalo je malo onih kritičara Novaka Đokovića, koji i dalje ne žele da priznaju da je Srbin najbolji teniser svih vremena, ali i oni, baš kao i mi, znaju šta je prava istina.

PARNI VALJAK MELJE PO EVROPI

Čak i oni najveći optimisti teško da su mogli da predvide pred početak sezone da bi ekipa Partizana predvođena legendarnim Željkom Obradovićem mogla da se dokopa ne TOP 8 Evrolige, već da bude na korak od novog plasmana na fajnal-for elitnog takmičenja.

Sezona nije dobro počela. Tri uzastopna poraza od Albe, Baskonije i Armanije nisu ulivale poverenje u ovaj tim, ali su navijači sve vreme bili uz svoj tim. Partizan je do 13. decembra imao skor od 4 pobede i 9 poraza, a baš taj datum je označio potpuni preokret sezone i buđenje crno-belih. 

Od tog momenta četa Željka Obradovića predvođena najboljim bekom u Evroligi, Kevinom Panterom, napravila je seriju do kraj regularnog dela od 16 pobeda i samo pet poraza, a padali su velikani poput Efesa, Fenera, Reala i Olimpijakosa, kako u crno-belom grotlu Arene, tako i na strani.

Upravo taj neverovatan rezultat doneo je šansu Partizanu da se bori za plasman na fajnal-for Evrolige, ali protivnik je bio najtrofejniji klub sa Starog kontinenta ekipa Real Madrida, koja je regularni deo sezone završila na trećem mestu sa skorom 23 pobede i 11 poraza, dok je srpski klub bio šesti sa skorom pobeda i poraza 20-14.

Mnogi su unapred otpisali crno-bele kao nedvoljno kvalitetan tim da se odupre ogromnom favoritu kakav je španski gigant, ipak srpski inat ili nešto drugo, je pokretalo tim Željka Obradovića. Dve senzacionalne pobede u Madridu otvorile su vrata ekipi Partizana, ipak čini se da su divljački potez Geršona Jabuselea i provokatorski eksces Serhija Ljulja u Beogradu odlučili ovu seriju, te je Real nestvarno uspeo da se vrati i pobedi u ovoj seriji, a kasnije i osvoji Evroligu.

Na kraju krajeva uprkos mukama u uvodnim rundama plej-ofa ABA lige, Partizan se dokopao finala regionalnog takmičenja, gde je posle mnogo godina uspeo da savlada svog najvećeg rival Crvenu zvezdu i tako na najbolji mogući način zaokruži ovu istorijsku sezonu u kojoj je pokazao da na njega može da se računa kao na ozbiljan evropski klub sa najvećem mogućim apetitima.

GRAĐANI NA KROVU EVROPE I SVETA

Godinama ekipa Mančester sitija pokušava da nešto napravi na Starom kontinetu, a nade navijača dodatnu porasle kada je Pep Gvardiola seo na klupu ovog kluba 2016. godine. Španac je napravio niz uspeha u Premijer ligi, gde nije samo uspevao da osvoji titule već ih je uspešno branio godinama.

Ipak, gorak ukusa kod navijača popularnih Građana ostavljao je taj nedosanjani san o trofeju Lige šampiona, koji im je nekako uvek izmicao. Poraze su im redom nanosili Monako u osmini finala, a potom Liverpul, Totenhem i Lion u četvrtfinalu, da bi napravili iskorak ka finalu gde su opet poraženi ovoga puta od Čelsija. Usledilo je potom novo polufinale Lige šampiona i novi poraz od moćnog Real Madrida.

Uloženi su novi milioni dovedena prvoklasna pojačanja i sve je izgledalo kao da bi baš ta 2023. mogla da bude godina Mančester sitija. Potpis Erlinga Halanda ispostavio se kao ključan za Pepa Gvardiolu. Siti je rutinski prošao kao prvoplasirani u Ligi šampiona protiv rivala poput Borusije Dortmund, Sevilje i Kopenhagena. 

FOTO: Twitter/@mancity

Nakon neizvesnog meča u Nemačkoj gde je remizirao sa Lajpcigom 1:1, klub iz Mančestera je na svom terenu pregazio rivala iz Nemačke za monstruoznih 7:0. Ni Bajern, a ni Real nisu mogli da odigraju egal sa Sitijem više od 90 minuta, te je tim španskog stručnjaka po drugi put u istoriji došao do finala Lige šampiona.

Rival je bio nimalo jednostavan, jedna atipična ekipa Intera iz Milana se dokopala borbe za trofej, a po mišljenju mnogih i veći deo samog susreta je bila bolja od engleskog tima, ipak jedna bomba Rodrija je odlučila ovaj susret, a Mančester siti se posle toliko godina muka konačno dokopao „ušatog trofeja“.

‘OĆE LI NEKO NA BASKET SA DENVEROM

Sezona Denver Nagetsa za nama će verovatno ostati upamćena u istoriji ne samo NBA lige nego svetske košarke kao dostignuće jedne ekipe koja je bila na marginama američkih medija, tim koji su svi potencijavali, a neretko i ponižavali je igrao svoju košarku i šokirao celu planetu.

Iako u samom oktobru nije bilo baš najbolje za tim iz Kolorada, koji je svim silama vukao neverovatni Nikola Jokić. Nakon buđenja igrača poput Džamala Mareja, Erona Gordona i Majkl Porter Džuniora ovaj tim je napravio čudesan povratak i na kraju je završio kao prvi tim na Zapadu.

FOTO: Twitter/@nuggets

Prvi rival u plej-ofu je bila ekipa Minesote koja ja pregažena sa 4:1 kao plitak potok uprkos prognozama pojedinaca da bi serija mogla da ode u sedam utakmica, a onda je došla serija sa Finiskom koju su gotovo svi u Americi videli kao kraj za Nagetse, ipak imali su i oni šta da kažu.

Sansi nisu imali rešenje za igru Denvera gotovo ni u jednom meču, te je Denver sa ubedljivih 4:1 prošao u finale Zapada, gde im je rival bila opet favorizovana ekipa Los Anđeles Lejkersa. Jezeraši su najgore prošli od svih ekipa u susretu sa Nagetsima, pošto su „ometlani“ sa ubedljivih 4:0. 

Odjednom u finalu NBA lige imali smo dva tima kojima pre početka nisu davane maltene nikakve šanse da se tu nađu Denver i Majami su ipak sjajnom košarku uspeli da stignu do borbe za trofej, koji je na kraju pripao Nikolu Jokiću koji je postao prvi Srbin proglašen za MVP-a finala NBA lige.

Ko je po vašem mišljenju obeležio 2023. godinu?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...
0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter