0
Domaći fudbal

Marko Rakonjac (FOTO: Starsport)

NOVOGODIŠNJI INTERVJU – MARKO RAKONJAC ZA HS: ‘Pokazali smo karakter u Evropi i da možemo protiv svakog da igramo!’

Objavljeno: 31.12.23 u 22:30

‘TSC je mlada ekipa i tek će da se pokazuje.’

Krenuo je iz rodnog Bijelog Polja kao golobradi 16-godišnjak put srpske prestonice kako bi gradio svoju fudbalsku avanturu. Njegova prva stanica u Beogradu bila je Banovo brdo i Čukarički, a Marko Rakonjac se odličan snašao u ulozi ‘brđana‘. Ovo se pokazao kao fanstastičan potez, pošto je to sredina gde se godinama unazad radi na mladim talentima, a trener mu je bio legendarni Saša Ilić.

Jednu sezonu je proveo na kaljenju u IMT-u, ali se brzo vratio u redove Čukaričkog gde je pružao dobre partije, koje su bile primećene od strane Lokomitive iz Moskve. Usledila je kratka avantura u Rusiji koja nije baš uspešna bila, pa je poslat na pozajmicu u Crvenu zvezdu gde je proveo prošlu polusezonu i okitio se duplom krunom.

Vratio se ponovo u Lokomitivu, ali samo na kratko, jer se letos pridružio TSC-u, ekipi koja je prošle takmičarske godine bila senzacija i osvojila vicešampionsko mesto. Četa Žarka Lazetića i ove sezone igra odlično, u Evropi su osvojili istorijski bod, a glad za pobedama raste svakog dana, kako celog tima, tako i Rakonjca. On je za HotSport govorio o svom boravku u Bačkoj Topoli, ali o drugim temama.

 Polusezonu ste završili na trećem mestu, ostali neporaženi od Partizana i Crvene zvezde. Kako bi opisao prvi deo sezone?

MR: Zadovoljan sam, mogli smo možda više bodova da osvojimo, ali igranje Evrope je učinilo svoje, možda je neki umor uticao da negde gde smo mogli, nismo osvojili bodove. Međutim, bez obzira na sve to jako dobra polusezona, na trećem smo mestu za dobrom zalihom bodova, sve u svemu zadovoljan sam.

 Igrali ste Ligu Evrope, bili ste nimalo lakoj grupi Vest Hemom, Olimpijakosom i Frajburgom, osvojili ste bod, remizirali ste protiv tima iz Pireja. Koliko je naporno igrati na svaka tri dana? Da li je ovo jedna velika škola za vas?

MR: Jeste, jedno veliko iskustvo. Igrati na svaka tri dana, sa takvim protvnicima nije lako, ali mislim da smo pokazali karakter i da možemo sa svima da igramo.

 Srbija je ove godine imala tri predstavnika u Evropi, od toga dve ekipe su bile kao debitanti, Čukarički i TSC. U kojoj meri igranje u evropskim takmičenjima pomaže sazrevanju ekipe?

MR: Pomaže dosta, bez obzira što je posle tih utakmica u Evropi, posle teško igrati u domaćem šampionatu. Ali, kada se podvuče crta, jedno ogromno iskustvo. Sigurno smo sazreli kao ekipa, a to ćemo tek pokazati.

 Žarko Lazetić je mlad i perspektivan trener, prošle sezone je bio apsolutni hit, osvojivši vicešampionsko mesto. Kako je sarađivati sa njim?

MR: Iskreno, baš dobro. Treninzi, taktika, taj napadački fudbal koji on gaji, meni kao špicu baš odgovara. Što se tiče saradnje, savršeno, jedan veliki čovek pre svega, pa onda trener.

Žarko Lazetić (FOTO: Starsport)

Šta je najviše privuklo da dođeš u TSC?

MR: Glavni razlog mog dolaska je bilo igranje Lige Evrope, pošto je ruskim timovima zabranjeno da učestvuju u takmičenjima pod okrijem UEFE. Takođe, prošle sezone su igrali odlično, stil fudbala koji gaje mi je mnogo dopada, sve je na vrhunskom nivou.

 Srpski klubovi su u Evropi ove sezone osvojili samo dva boda. Da li je presudilo neiskustvo ili ipak nešto drugo?

MR: Pa ja mislim da je to neiskustvo u pitanju. Naša ekipa je mlada i tek treba da stiče to iskustvo igranja u Evropi, ali i pored toga pokazali smo se odlično. Na primer protiv Vest Hema smo primili gol u 87. minutu, a do tada je bilo neizvesno, uspeli smo da im pariramo. I Olimpijakos smo mogli da pobedimo u prvoj utakmici, stigli smo ih na 2:2, imali igrača više, ali nas sreća nije dovoljno poslužila.

 Prošle sezone si nosio dres Crvene zvezde i osvojio duplu krunu na dominantan način. Kada si dobio poziv iz Ljutice Bogdana, da li je bilo nekih dilema?

Marko Rakonjac (FOTO: Starsport)

MR: Naravno da nije, meni uvek bila želja da igram za Zvezdu. Samo je bilo pitanje dogovora između Lokomotive i ‘crveno-belih’, ja sam tu bio najmanji problem.

Partizan je slavio u večitom derbiju i završio kao jesenji prvak. Da li ‘crno-beli’ imaju snage da prekinu dominaciju Zvezde?

MR: Iskreno ne. Možda je Partizan dobio ovaj derbi, ali je kvalitet ipak na strani Crvene zvezde i mislim da će u nastavku sezone to pokazati.

Zvanično si igrač Lokomotive Moskve, ali čini se da ti nije legle ruska liga, došao si kao veliko pojačanja, a zabeležio 12 nastupa, od toga 11 puta si ušao sa klupe. Koji faktor je najviše uticao da ti se ne dopadne fudbal u Rusiji?

MR: Pa dosta je fizički teže, to je tamo jako dominantno. Bilo mi je dosta teško i za komunikaciju, a samim tim mi je na terenu bilo teže. Ruska liga je dosta zahtevnija i jača od srpske.

 Tvoja fudbalska afirmacija krenula na Banovom brdu gde si došao kada si imao 16 godina, a trener ti je bio Saša Ilić. Kako bi opisao taj period?

MR: Jedan od najlepših perioda u mom životu je bio boravak u Čukaričkom. Sviđao mi se Saša Ilić kao trener, on je jedna fudbalska veličina. Dopao mi se fudbal kakav je on forsirao, politika kluba. Tu sam se napravio na igrača kakav sam danas.

Marko Rakonjac (FOTO: Starsport)

Ideja Čukarčkog se bazira na mladim igračima, što je politika i Voždovca i TSC-a. Da li bi i ostali klubovi u Srbiji trebali više pažnje da obraćaju na omladinski pogon?

MR: Naravno da treba sve više. Mislim da su i ostali klubovi počeli tu politiku, evo Mladost Lučani ima dosta mladih igrača. To ide sve na bolje i trebalo sve više se okreće ka razvoju mladih igrača.

 Za reprezentaciju Crne Gore zabeležio si jedan nastup, protiv Grčke. Da li očekuješ u budućnosti da češće igraš za nacionalni tim?

MR: Daću sve od sebe, to je nešto najlepše igrati za nacionalni tim. Mislim da ću u narednom periodu zaslužiti da više igram za reprezentaciju, ali to najviše zavisi od selektora.

 Kvalifikacije za EURO okončali ste na trećem mestu iza Srbije i izmakao je plasman. Kako bi opisao igre Crne Gore u grupi?

MR: Nije bilo loše. Mislim da smo do zadnjeg kola bili u igri za plasman na Evropsko prvenstvo, ali je možda i malo sreće falilo za tako nešto. Siguran sam da ćemo kao ekipa da sazremo još više i da se nađemo na nekom velikom takmičenju.

Srbija je u Nemačkoj u grupi sa Engleskom, Danskom i Slovenijo. Koliko najdalje ‘Orlovi’ mogu da doguraju?

MR: Ja se nadam mogu. Srbija ima dosta kvalitetnu ekipu, sa odličin indiviudalcima. Uz malo sreće može dosta daleko da stigne.

Ambicije i planovi za nastavak karijere?

MR: Rano je još pričati o tome. U TSC-u sam još pola godine na pozajmici. Ambicije su velike, da dam što više golova, da se pokažem u najboljem svetlu i nadam da će doći možda neki transfer u neku evropsku ligu – zaključio je Rakonjac.

 

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter