0
Fudbal

Ćabi Alonso (FOTO: Twitter/Bayer 04 Leverkusen)

ĆABI ALONSO DELUJE KAO PENICILIN NA ‘APOTEKARE’: Da li Leverkuzen može da skine proklestvo zvano ‘Luzerkuzen!?’ (VIDEO)

Objavljeno: 31.12.23 u 19:00

Vreme je za smenu na tronu.

Već deceniju unazad u Bundesligi dominira Bajern Minhen koji svake sezone uglavnom na dominatan način osvaja domaće prvenstvo. Prošle takmičarske godine Borusija Dortmund bila je na korak da sruši ‘Bavarce‘ i da ponovo uzme tron koju su predali davne 2013. godine Međutim, planove ‘Milionerima‘ pokvario je Majnc pošto su remizirali 2:2 i tako je pehar ostao u Minhenu.

Ponovo imamo zanimljivu sezonu u Nemačkoj, ali ovog puta najveća pretnja Bajernu je Bajer Leverkuzen koji pod vođstvom Ćabija Alonsa igra na visokom niovu. Trenutno su bez poraza u Bundesligi i na vodećem su mestu uz skor 13 pobeda i 3 remija. Fanstatičan fudbal ‘Apotekari‘ pružaju svojim navijačima, ali, postoji jedna statistika koja baš ne idu u korist Leverkuzena.

Vraćamo se u sezonu 2001/02, kada je Bajer izgubio tri trofeja u 11 dana.

U pohod ostvarenje cilja Leverkuzen je krenuo 28. jula 2001. trijumfom nad Volfsburgom 2:1 na startu Bundeslige. Pobeda nad ‘Vukovima‘ bila je početak neverovatnog niza koji je trajao do 1. decembra. Tada je tim Klausa Topmelera vezao je 14 mečeva u ligi bez poraza. Tri remija i 11 pobeda, od čega sedam vezanih, uključujući one protiv najvećih rivala Kelna i Borusije Menhengladbah, bile su potvrda visokih ambicija.

A pokriće za visoke ambicije predstavljao je kvalitetan tim. Vođa na terenu bio je Mihael Balak, mrežu je čuvao But, defanzivni bedem činili su Lusio, Dijego Plasente, Jens Novotni, Boris Živković, u vezi su sarađivali Karsten Ramelov, Ze Roberto, Bernd Šnajder i Jildraj Bašturk, dok su u napadu šansu dobijali Ulf Kirsten, Oliver Nevil i Dimitar Berbatov.

Uporedo sa domaćom ligom, ekipa je igrala u Ligi šampiona. Nakon eliminacije Crvene zvezde u kvalifikacijama, smešteni su u grupu u kojoj su bili još Barselona, Lion i Fenerbahče. Takmičenje u grupi završili su na drugom mestu i izborili plasman u narednu rundu, gde su ih čekali Arsenal, Juventus i Deportivo La Korunja. Te godine u Ligi šampiona ekipe su i u drugoj fazi bile raspoređene po grupama.

Kako se bližila zima, tim je počeo da posustaje. Poraz od Verdera u Bundesligi početkom decembra u prvi mah činio se kao loš dan. Ali, u pitanju nije bio loš dan već početak negativnog niza, koji se protegao do februara 2002. godine. Izgubili su pet od sedam odigranih utakmica.

Buđenje je nagovešteno petardom protiv Šalkea. I dok je pobeda nad timom iz Gelzenkirhena najavila izlazak iz krize, trijumf nad Borusijom Dortmund, glavnim konkurentom za šampionski naslov ubedio je sve u klubu da idu pravim putem. Protiv ‘Milionera‘ su pogađali Balak, Ramelov, Nevil i Berbatov, te ekipa ponovo zauzima pol poziciju u šampionskoj trci.

Potom su redom padali Kotbus, Štutgart, Minhen 1860, Kajzerslautern i Keln, da bi nakon remija sa HamburgomFarmaceuti‘ tri kola prie kraja na prvom mestu imali pet bodova više od Dortmunda. Ušuškani na vrhu tabele, na ‘Baj areni’ verovali su da je konačno došao momenat da pehar završi u njihovim rukama. Usledilo je meč kod kuće sa Verderom.

Pored Leverkuzena i Dortmunda, te sezone je i Verder bio uključen u borbu za titulu. Posle trijumfa u decembru, tim iz Bremena je i na kraju sezone šokirao ‘Farmaceute‘. Gosti su poveli golom Listeša, izjednačio je Ze Roberto, a domaće šokirao Ailton. U Dortmundu, golom Marsija Amorosa, Borusija je savladala Keln i na dva kola do kraja Bajeru prišla na dva boda zaostatka.

U predzadnjem kolu Leverkuzen je otputovao u goste Nirnbergu. Tada je domaćoj ekipi bila potrebna pobeda u borbi za opstanak, a do nje su i došli golom Mareka Nikla. U međuvremenu, snovi Leverkuzena o titulu su se srušili pošto je Dortmund je slavio na gostostovanju Hamburugu, preuzeo prvo mesto, a posle pobede nakon preokreta u poslednjem kolu nad Verderom i titulu.

Još jedna godina, još jedno drugo mesto u ligi. Četvrti put u poslednjih šest godina. Vremena za očajavanje nije bilo. Pred timom su bila još dva finala, u Kupu i Ligi šampiona. Do finala Kupa i meča sa Šalkeom, Balak i ekipa su eliminsali su Regensburg, Bohum, Hanover, Minhen 1860 i Keln. A kada je u finalu Berbatov postigao prvi gol, navijači su skočili verujući da je konačno došao trenutak da se uzme trofej.

Nisu ni mogli da pretpostave da će But do kraja meča četiri puta vaditi loptu iz mreže, a njihov tim ponovo morati da se zadovolji drugim mestom. Topmelerova ekipa ostala je bez još jednog pehara, četiri dana pre najvećeg meča u istoriji kluba, finala Lige šampiona.

A onda je usledio Real Madrida i majstorija Zinedina Zidana. Četrdeset dve godine posle finala Kupa evropskih šampiona na ‘Hempden parkuReal Madrid se vratio u Glazgov u potrazi za devetom evropskom titulom. Ovog puta protivnik nije bio Ajntraht iz Frankfurta, kao 1960. već druga nemačka ekipa, Bajer Leverkuzen. Do finala u Škotskoj Nemci su u četvrtfinalu eliminisali Liverpul, a u polufinalu Mančester junajted. Duel protiv ‘Kraljeva‘ bila je prilika da se osvoji ‘ušati’ pehar kao uteha sezone.

Prvi pogodak viđen je u devetom minutu, Roberto Karlos je iz auta asistirao Raulu, Španac je pobegao odbrani rivala i doveo ‘Galaktikose‘ u vođstvo. Izjednačio je Lusio pet minuta kasnije, a onda je u samoj završnici prvog poluvremena, u 45. minutu nemački tim matiran u tri poteza, Solari, Karlos, i egzekucija Zidana.

Imao je tim sa desne obale Rajne šanse u drugom delu, ali se na golu istakao mladi Iker Kasiljas koji je branio sve što je branjiovi i što nije. U igru je ušao sredinom drugog poluvremena umesto povređenog Cesara i sa nekoliko dobrih intervencija produžio agoniju Nemaca. Čini se da nijedan tim u istoriji fudbala nije imao tako neslavan kraj sezone poput Leverkuzena. Početkom aprila bili su nadomak trofeja, spremni da ispišu istoriju, ali su mesec dana kasnije ostalih praznih ruku.

Nakon ove tragične sezone dobili su naziv Luzerkuzen ili Neverkuzen, a do ove takmičarske godine nisu imali ni slično uspešnu sezonu kao tada.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter