0
Fudbal

FOTO: Twitter/Girona FC

ĐIRONA JE HIT LA LIGE: Da li španski tim može kao Lester ili Deportivo!? (VIDEO)

Objavljeno: 23.12.23 u 08:25

Ovo bi bila sjajna bajka.

Fudbal je igra puna iznenađenje gde favorit ne pobeđuje uvek, zato ga i nazivaju najsporednijom stvari na svetu. U svojoj istoriji bile su puno zanimljivih priča koje su bile kao iz bajke za timove koji su bili aspolutni autsajderi, ali na kraju uspeli da izađu kao pobednici i demantuju sve.

Ove sezone apsolutni hit je španska Đirona koja deli prvo mesto La Lige sa Real Madridom. Obično ti ‘manji’ klubovi budu u vrhu tabele na početku sezone i kasnije posustanu. Međutim, ovaj klub iz Katalonije već 18 kola igra na visokom nivou i veliko je iznenađenje sezone. Uz 14 pobeda, 3 remija i jednim porazom, ozbiljni su konkurenti za osvajanje domaćeg šampionata što bi bila jedna prelepa bajka.

Bile su i ranije takve priče, na primer u skorije vreme to je bio Lester koji je u sezoni 2015/16 iznenadio sve i popeo se na vrh Premijer lige.Lisice‘ su pod patronatom Klaudija Ranijerija i Džejmija Vardija na terenu ispriačale svoju bajku i imale najbolju sezonu u svojoj istoriji. Međutim, u Engleskoj nije to bilo jedino iznenađenje u proteklih 30 godina, pošto je Blekburn u sezoni 1994/95 bio na vrhu Premijer lige.

Vratimo se na Španiju i Đironu. U Španiji već decenijama unazad dominiraju Real Madrid i Barselona, nekada se umeša i Altetiko Madrid, ali uglavnom ova dva tima vode glavnu reč. Međutim, bilo je perioda kada je Deportivo imao tu čast da prekine dominaciju pomenuto trojke. Ovaj klub je pod vođstvom Havijera Iruete i legendarnog Roja Makaja u sezoni 1999/00 došao do šampionskog naslova i napravio veliku senzaciju na Pirineijima.

Obično ti tzv. manji klubovi jednu takmičarsku godinu odigraju tako i posle padnu. Ali, to nije bio slučaj i sa Desportivom koji je i u narednih godina igrao na vrhunskom nivou, pa je u sezoni 2003/04 igrao i polufinale Lige šampiona kada su ispali od Porta, koji je kasnije i podigao ‘upati’ pehar.

Ove godine definitivno Đirona ima svoj san i ne samo da se drži već 18. kola, nego i igraju atraktivan fudbal pošto imaju najbolji napad u ligi. Sa druge strane, Lester je osvojio Premijer ligu na drugačiji način. ‘Lisice‘ su imale defanzivnije taktiku i nisu se toliko libile da igraju na gol više, a ipak im je Italijan bio trener. Sve u svemu uvek je zanimljivo biti svedok jeden fudbalske romantike.

3
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter