0
Evrokupovi

FOTO: UEFA

BUDUĆNOST FUDBALA U EVROPI: Tri potpuno odvojena takmičenja u do sada neviđenom formatu!

Objavljeno: 21.12.23 u 15:50

Očekuje nas nešto potpuno drugačije

Evropski sud pravde u Luksemburgu okončao je 69-godišnji monopol UEFA, proglasivši pravila međunarodnih fudbalskih organizacija protivnim zakonima Evropske unije. Ova odluka otvorila je put za revitalizaciju Superlige, a kompanija A22, koja zastupa interese Superlige, predstavila je novi, izmenjeni predlog takmičenja.

Predložena nova evropska fudbalska piramida sastoji se od tri ranga takmičenja:

Liga Zvezda: Prvi rang sa 16 klubova podeljenih u dve grupe po osam. Klubovi bi igrali 14 utakmica u grupnoj fazi, a četiri najbolja plasirala bi se u četvrtfinale. Ovo takmičenje pratilo bi sličan kalendar kao UEFA-ina Liga šampiona.

Zlatna liga: Drugi rang takođe sa 16 klubova, sa sličnim formatom takmičenja kao Liga Zvezda. Dva najbolja kluba iz ove lige bi se plasirala u Ligu Zvezda, dok bi dva najgora klubova ispadala u treći rang.

Plava liga: Treći rang sa 32 kluba podeljena u četiri grupe po osam. Dva najbolja kluba iz svake grupe bi se plasirala u Zlatnu ligu, dok bi najgora 16 kluba ispala. Osam odsto prihoda iz ovog takmičenja namenjeno je solidarnosti klubova koji ne igraju evropska takmičenja.

Dodatno, najavljen je besplatan prenos svih utakmica putem nove striming platforme, Junifaj. Očekuje se da će ova inicijativa promeniti pejzaž evropskog fudbala i pružiti klubovima alternativu UEFA modelu.

1
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter