0
Domaći fudbal

Filip Kasalica (FOTO: Starsport)

FILIP KASALICA ZA HS: ‘Zvezda u boljoj situaciji dočekuje ovaj derbi, očekujem pobedu ‘crveno-belih!’ (FOTO) (VIDEO)

Objavljeno: 19.12.23 u 13:00

‘Bahar je odličan stručnjak, problem je taj faktor stranog trenera u Srbiji.’

Sutra od 18 časova cela Srbija staje, jer se igra utakmica koja celu države razdvaja na dva dela tj na dve boje. Poprište događanja biće Humska, a Partizan i Crvena zvezda odigraće 171. večiti derbi u okviru 9. kola Mozzart Bet Superlige Srbije. Za mnoge je ovo praznik fudbala i uvek se sa velikom željom iščekuje ovaj susret.

Pritisak je nešto što se sastavni deo ovakvih utakmica, ali ovaj sutrašnji ima posebnu draž pošto pobednik osvaja titulu jesenjeg prvaka. Takođe, ovaj susret je je poseban za mnoge igrače oba tima, koji sa posebnom motivacijom i željom ulaze u njega, a jedan od njih je i nekadašnji fudbaler ‘crveno-belih’ Filip Kasalica.

On je igrao za tim iz Ljutice Bogdana u periodu od 2012. do 2014. godine u periodu domniacije Partizana, ali je uspeo da pod patronatom Slaviše Stojanovića 2014. godine svrgne ‘crno-bele’ sa trona nakon šest godina. Njegov boravak u Zvezdi i učestvovanje u ‘večitim derbijima’ može se okarakterisati kao upsešan, pošto je od sedam duel sa Partizanom, dobio pet. 

FK: Naravno, kao navijač Zvezde, siguran sam da će dobiti ovaj derbi. Sada je po Zvezdu povoljna situacija na tabeli, Partizan je bio prvi i imao šest boda više, međutim ‘crveno-beli’ su to stigli i sada su na +2. Samim tim Zvezda rasterećenije ulazi u ovu utakmicu.

 Proveo si dve sezone na ‘Marakani’ odigrao si sedam derbija. Kakav je osećaj igrati ovakve utakmice? Koliki je pritisak na igrače?

FOTO: Starsport

FK: Derbi kao utakmica nije neki preveliki pritisak, jer kada počne meč zaboraviš na sve. Period pre utakmice je izuzetno veliki pritisak.

Igrao si u Zvezdi u teškom momentu za klub, Partizan je tada dominirao, ali ste uspeli u sezoni 2013/14 da prekinete tu seriju ‘crno-belih’.

FK: Da, tih godina je Partizan imao odličan period, imao šest vezanih titula. Međutim, kada sam ja igrao dobili smo pet od sedam derbija. Posebno mi je drago što smo u mojoj poslednjoj sezoni uspeli da vratimo titulu na Marakani nakon šest godina. Izuzetno lep osećaj, mi kroz šalu kažemo da smo mi preteča ovih današnjih uspeha Zvezde.

FOTO: Starsport

Partizanova dominacija je bila velika tada, pored šest vezanih titula, imali su i tri vezana Kupa Srbije, a to ste vi prekunuli. Ustaće upamćene tvoje maestralne partije u polufinale najmasovnijeg takmičenja u državi kada ste Luka Milunović i ti sjajni egzekucijama izbacili Partizan, a kasnije osvojili takmičenje pod Robertom Prosinečkim. Kako je bilo sarađivati sa takvom veličinom?

FK: Kada bi morao jednon rečju da ga opšiem, mangup. Izuzetan odnos sa igračima je imao i dan danas se svi iz te generacije čujemo sa njim, Bajković i sada sarađuje sa njim. Veliki gospodin, izuzetan poznavalac fudbala. Mi na treningu igramo ševu, a on u patikama izvodi neverovatne majstorije što danas može samo na TV-u da se gleda u Premijer ligi.

FOTO: Starsport

 Crvena zvezda već nekoliko godina ima aspsolutnu dominaciju u srpskom fudbalu, obezdeili su i direktan plasman u Ligi šampiona. Sa druge strane, Partizan proživljava možda i najgore trenutke u svojoj istoriji. Da li tim iz Humske može da zaustavi Zvezdu ili će se ipak nastaviti dominacija?

FK: Zvezda ima bolju ekipu, mogu da sastave dva podjednako jaka tima. Kao navijač sam se malo zabrinuo kada je bilo +6 za Partizan, ali stvari su se vratile na svoje mesto.

Ko je na tebe ostavio najveći utisak u Zvezdi?

FK: Pa Nenad Milijaš, on je u poslednjih 20 godina ikona Zvezde. Kao što je Saša Ilić u Partizanu, on je u Zvezdi. Bukvalno je i fudbalska i ljudska veličina. Igrao je Premijer ligu i vratio se na ‘Marakanu‘ u najtežim momentima, bukvalno kada niko nije hteo. Zvezda je tada bila u velikim finansijskim problemima, a on je došao da pomogne.

FOTO: Starsport

Defnitivno nisu ispunjena očekivanja u Evropi, Zvezda je završila sa tom avanturom. Da li je možda problem u Baraku Baharu ili postoji neki drugi faktor?

FK: Zvezda je imala sjajan pripremni period, pobeđivala je i Fiorentinu, Zenit, Fenerbahče i svi su bili oduševljeni. Neki minimalni problem postoji za taj iskorak u Ligi šampiona, ali on je bio šampion sa tri kluba u Izraelu, evo sada je ponovo prvi sa Zvezdom, ali možda taj momenat stranog trener u Srbiji je problem. Bahar je odličan stručnjak.

 Da li možemo da očekuje tvoj povratak na ‘Marakanu’ u budućnosti u nekoj drugoj ulozi?

FK: U OFK Beogradu imam još šest meseci ugovor, za sad ništa nisam planirao, ali nikad se ne zna. 

Trenutno si član OFK Beograda koji polako srlja ka Superligi. Kakva je atmosfera u klubu?

FK: Atmosfera je fenomenalna. Došao sam na ‘Karaburmu‘ sa tom strukturom mladih ljudi da vratimo OFK Beograd tamo gde mu je mesto, a to je Superliga. Realno ovo je uz Vojvodinu treći klub u Srbiji koji je malo posrnuo poslednjih godina. Meni to sve delovalo interesatno, jer je u upravi sklop mladih i ambicionaznih ljudi, u timu su uglavnom mladi igrači koji su izneli ovo prvenstvo uz pomoć nas veterana. Takođe, sviđa mi se što nije kao neki privatni projekat da mora sve i odmah, nego se sve postepeno radi. Radi se dosta i na infrastrukturi, pomoćni teren se renovira. Polako se vraća i omladinski pogon i mislim da će OFK Beograd ponovo zasijati onim starim sjajem – zaključio je Kasalica.

1
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter