0
Fudbal

Nenad Bjekovic i Dragan Džajić (FOTO: Starsport)

BJEKOVIĆ: ‘Zbog Džajića nisam zabeležio više nastupa za reprezentaciju!’

Objavljeno: 17.12.23 u 13:20

‘Za reprezentaciju sam odigrao 22 utakmice, a još najmanje toliko sam presedeo na klupi’.

Nekadašnji predsednik Partizana i jugoslovenski fudbaler, Nenad Bjeković je u intervjuu za Sportal razgovarao o svojoj karijeri. Istakao je da bi za reprezentaciju Jugoslavije zabeležio više nastupa da nije Dragana Džajića pošto su njih dvojica igrali na istim pozicijama.

-U današnjem fudbalu i ne znam sve termine koji se koriste. U moje vreme je bilo levo krilo, desno krilo, centarhalf, centarfor… U Partizanu sam igrao levo krilo, u Proleteru isto, mada sam mogao da igram i desno krilo i centarfora. Recimo, u reprezentaciji Jugoslavije sam bio desno krilo, sećam se tada smo igrali protiv Španije u Zagrebu. Za reprezentaciju sam odigrao 22 utakmice, a još najmanje toliko sam presedeo na klupi, jer je na levom krilu bio Dragan Džajić. A još jedan primer – trebao sam da debitujem protiv Francuske u Beogradu pre nego što sam debitovao ’68. godine. I bila je dilema Petković ili ja. Petko je dobio prednost i bio najbolji na terenu na tom meču na Marakani – naveo je.

Govorio je i o svom transferu iz Zrenjanina Partizan.

-Sećam se svega, svih detalja oko ugovora. To je bila 1969. godina, a transfer je bio drugi najveći tog vremena – prvi je bio transfer Vladimira Beare iz Hajduka u Crvenu zvezdu. Po publicitetu bio je možda I najveći transfer, jer ja sam prvi fudbaler koji je imao predstavljanje na konferenciji. Danas su promocije igrača normalne, u to vreme to se nije praktikovalo. Ekspres Politika je imala feljton o meni pre nego što ću preći u Partizan, jer je bila specifična situacija – Dinamo Zagreb je bio izuzetno zainteresovan za mene, Vojvodina me je maltene smatrala njihovim članom. Ipak, odlučio sam se za Partizan, jer mi je oduvek bila želja da igram za Partizan. A transfer je iznosio 30 miliona dinara, uz četiri igrača koja su iz Partizana otišla u Proleter – Marković ko golman, Vidović, Olarević i Tošić – istakao je on.

Dotakao se i koliko su se cenili igrači u tom vremenu.

-Tada je zahvaljujući Džaji uveden limit. Džaja je godinu dana pre mene potpisao ugovor za Crvenu zvezdu. Tu se radilo o ozbiljnom novcu i onda je uveden limit, pa su državni reprezentativci ubuduće mogli da dobijaju 13 miliona dinara za ugovor. Primera radi, u to vreme kad sam došao u Partizan za tih 13 miliona moglo je da se kupi tri stana u Šumicama. Tada su Šumice bile atraktivne, tamo sam I živeo jedan period, a tu sam imao i onaj saobraćajni udes koji me je odvojio od Svetskog prvenstva u Nemačkoj. Bila je čuvena zgrada ‘lađa’, a ja sam bio druga zgrada, to su zvale skopske zgrade pošto su pravljena za vojna lica posle zemljotresa u Skoplju – zaključio je Bjeković.

5
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter