0
Rukomet

FOTO: Gorenje

Zanimljive činjenice o rukometu i Evropskim prvenstvima! (FOTO)

Objavljeno: 14.12.23 u 16:35

Početkom 2024. godine počinje Evropsko prvenstvo u rukometu, a mi vam donosimo neke od zanimljivih činjenica, koje većina ne zna…

Evropsko prvenstvo u rukometu za muškarce biće održano u Nemačkoj od 10. do 28. januara 2024. godine, na kojem će se nadmetati 24 nacionalna tima. Od 1994. godine i prvog evropskog prvenstva, samo šest različitih nacija je osvojilo titulu: Švedska, Francuska, Španija, Danska, Nemačka i Rusija. Ovo je 16. izdanje turnira i tek treće na kojem učestvuju 24 evropske rukometne reprezentacije, među kojima rekord sa pet evropskih trofeja (1994, 1998, 2000, 2002. i 2022) drži Švedska, a prate je Francuska sa tri, Španija, Danska i Nemačka sa po dve titule i Rusija sa jednom.

Ovo prvenstvo ponovo će podržati Gorenje, kao jedan od globalnih partnera, i to četvrti put zaredom, nakon muškog EHF EURO-a 2018, 2020. i 2022. godine. Za predstojeće Evropsko prvenstvo Gorenje je unapredilo svoj sponzorski paket. Jedan od noviteta je prikazivanje snimaka Top-5 golova, kao i zvanično predviđanje rezultata utakmica putem aplikacije. Pored toga, Gorenje će tokom trajanja Prvenstva organizovati različite aktivnosti tokom poluvremena, kao i sprovođenje već uspešne #simplyfans sponzorske platforme koja je od 2017. godine dobro poznata ljubiteljima evropskog rukometa i fudbala.

FOTO: Gorenje

Zanimljive činjenice o rukometu

Rukomet datira još iz Rimskog carstva, a moderan format igre formira se u Irskoj 1850. godine. Zvanična pravila rukometa zapisana su u Berlinu 29. oktobra 1917, zapisao ih je Karl Šelenc i te iste godine je u Nemačkoj održana prva zvanična rukometna utakmica.

Prema zvaničnoj statistici brzine odigravanja samo se hokej na ledu, od svih timskih sportova, smatra bržom igrom od rukometa, a danas u svetu postoji 1.300.000 rukometnih timova sa više od 30 miliona aktivnih igrača rukometa.

Učešće Srbije/Jugoslavije do sada

Rukometna reprezentacija SFR Jugoslavije prvi put pažnju svetske javnosti skreće 1970. godine, kada je osvojena i prva medalja na Svetskom prvenstvu u Francuskoj.

Ipak, ostaće upamćeno da je tek 1996. godine tadašnja Jugoslavija preokrenula četiri gola zaostatka, pobedila Švedsku sa 26:25 i obezbedila bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu. Na prvo Evropsko prvenstvo organizovano u Srbiji čekali smo do 2012. godine, ali smo bili prva zemlja na jugoistoku Evrope kojoj je povereno da bude domaćin reprezentativnog dela takmičenja. Gradovi u kojima je održano prvenstvo bili su Beograd, Niš, Vršac i Novi Sad, a posle dve nedelje vrhunskog rukometa, Danska se po drugi put popela na pobedničko postolje, pobedivši domaćina – Srbiju – tesnim rezultatom 21:19.

Iste godine (2012) Srbija je bila i u All-Star timu sa čak dva igrača. Darko Stanić bio je odabrani golman, a najkorisniji igrač Momir Ilić. To je ujedno i prvi i poslednji put da su naši igrači bili deo ovog prestižnog tima Evropskog prvenstva.

Na EHF EURO 2012 u Srbiji više od 300.000 gledalaca pratilo je uživo čak 47 utakmica, što je rekord svih vremena za Evropsko prvenstvo, uključujući po čak 20.000 navijača u Beogradu finalnog i polufinalnog dana.

Rukometni spektakl 2024.

Merkur Spiel-Arena u Dizeldorfu uveliko se priprema za događaj koji će 10. januara pokušati da sruši dosadašnji rekord posete – predviđa se da će prvom danu takmičenja i otvaranju Evropskog rukometnog spektakla prisustvovati makar 50.000 navijača! Ako to bude slučaj – biće oboren svetski rekord posećenosti rukometnih utakmica do sada.

Finale će se igrati u Kelnu, a naš nacionalni tim je u Grupi C, zajedno sa Islandom, Mađarskom i Crnom Gorom. Selektor reprezentacije Srbije od 2020. godine je Toni Đerona i on će naš tim u kojem je zvanično prijavljeno 35 igrača voditi i na ovom EHF EURO 2024 prvenstvu, a mi se nadamo tokom svih 17 dana takmičenja!

Ukupno će biti odigrano 65 utakmica, a generalni sponzor, kompanija Gorenje, ovog puta publici će doneti još jedan zanimljiv detalj sa terena – Top-5 golova, koji će gledaoce ispred TV-a i u dvorani podsetiti na najbolje momente prethodno odigranih utakmica.

1
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter