0
Fudbal
lopta

FOTO: Starsport.rs

ZBOG NJIH VIŠE NIŠTA NIJE ISTO: Ovo je četvorka zbog koje su promenjena pravila u fudbalu!

Objavljeno: 13.12.23 u 13:35

Oni su prouzrokovali revoluciju.

Poznato je da se u fudbalu često uvode novine i menjaju pravila, a jedna od tih je definitivno VAR koji je napravio prekretnicu u fudbalu. Moderan fudbal je mnogo drugačiji od ranijeg, mnogo se brže igra sa jakim tempom, a kako godine odmiču. tako se povećava i broj utakmica, što ume da bude naporno za igrače, jer je sve manje odmora.

Kada smo kod fudbalskih pravila koja umeju da budu nejasna zbog čestih promena, ona se nekad moraju korigovati i zbog igrača koji nekada utiču na tempo utakmice. Tako su njih četvorica uticala upravo na ta korigovanja i te promene. Prvi od njih je golman reprezentacije Argentine, Emilijano Martinez. 

Ostao je upamćen po komunakaciji sa igračima dok izvode penale i tako ih poremeti. Naime, nakon  Mundijala  Kataru  promenjeno je pravilo da golmanu više nije dozvoljeno da komunicira sa igračima tokom izvođenja najstrože kazne. Naredni je Frenk Lampard, koji je doživeo veliku nepravdu na Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi 2010. godine.

Na utakmici četvrtfinala protiv Nemačke on je postigao pogodak kada je sa distance šutirao, a lopta pogodila prečku i prešla liniju, ali to arbitri nisu primetili. Nakon toga FIFA je odlučila da uvede gol tehnologiju kako bi sudija bio siguran da li je lopta prešla liniju ili ne. 

Naredni na listi je legendarni danski golman Piter Šmajhel koji je tokom Evropskog prvenstva 1992. godine imao posebnu taktiku oduzimanja vremena, On je tada imao običaj da doda loptu svojim defanzivcama, a za tim mu je oni vrate, a on bi sačekao da se napadač približi i onda uzme loptu u ruke. Nakon toga primenjeno je pravilo da golmani ne smeju da uzimaju loptu ukoliko im dodaje njihov igrač.

I kao poslednji urugvajski fudbaler Dijego Forlan. Dok je igrao za Mančester junajted postigao je pogodak, skinuo dres i slavio. Međutim, kada je utakmica nastavljena, on je zaboravio da obuče dres i tako igrao ceo jedan napada. Zbog toga je FIFA uvela pravilo da fudbaler koji svuče dres tokom proslave, dobije žuti karton.

1
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter